Política

El TC admet el primer recurs de Sánchez contra el procés

L’alt tribunal no ha advertit els membres de la mesa o de l’executiu de les conseqüències penals de desobeir-lo

El govern no descarta enviar un representant al Consell de Política Fiscal de demà

El Tribunal Constitucional va admetre ahir per unanimitat el primer recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern de Pedro Sánchez, amb l’aval del Consell d’Estat, contra una moció del Parlament, concretament la que ratificava, el 5 de juliol passat, els objectius polítics per “culminar democràticament la independència de Catalunya”, aprovada a instàncies de la CUP amb els vots a favor de Junts per Catalunya i ERC.L’admissió a tràmit n’implica la suspensió cautelar automàtica, però no entra en el fons de la qüestió. L’alt tribunal ja va anul·lar i suspendre la resolució del 9 de novembre del 2015 en el mateix sentit que ha dut l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la presó. El Parlament disposa de vint dies per personar-se i formular les al·legacions que cregui convenients.

Aquesta vegada, a diferència del que passava durant el govern de Mariano Rajoy, l’executiu espanyol no ha demanat als magistrats que s’adverteixi personalment els membres de la mesa o del govern de les conseqüències penals que podrien haver d’afrontar en cas de desobediència. Són evidents.

“Si valoréssim que no hi ha advertiments com una cosa positiva, seria com valorar que s’hagin acostat els presos. Només faltaria”, va replicar el president, Quim Torra. “Que els presos estiguin prop de les famílies és el que la llei diu. El que volem és que siguin lliures. No puc valorar positivament que no hi hagi advertiments; el que valoraria positivament és que es desestimés el recurs”, va insistir. Malgrat tot, el govern donarà una oportunitat al diàleg amb Sánchez. De fet, Torra va acudir a la reunió amb el seu homòleg espanyol a La Moncloa quan Sánchez ja havia interposat el recurs.

El govern continua treballant en la preparació de les quatre comissions bilaterals acordades en aquella cimera i espera que se’n puguin reunir almenys dues abans de l’aturada estival. Abans, però, hi haurà una trobada del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), convocada ahir per demà, a la qual l’executiu no tanca la porta a enviar-hi un representant (en cap cas el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès).

“Nosaltres prioritzem les reunions bilaterals”, va recordar la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Elsa Artadi, que va censurar que al CPFF “no té cap valor el que voti ningú altre que no sigui la ministra” d’Hisenda, María Jesús Montero.

Artadi també es va sorprendre que el TC anul·li una moció que només expressa la “voluntat política” d’assolir la independència, inclosa en els programes electorals.

LES FRASES

[El TC] anul·la l’expressió d’una voluntat política inclosa en els programes electorals
Elsa Artadi
Portaveu del Govern
Si valoréssim que no hi ha advertiments com una cosa positiva, seria com valorar que s’hagin acostat els presos
Quim Torra
President de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona