Política

La mesa decidirà avui ‘in extremis’ com aplica la suspensió

Torrent es dona un dia més, en no haver-hi votacions en el ple d’ahir, per procedir sobre els diputats processats

JxCat reclama un pedaç, i malda perquè Puigdemont resti intacte

La mesa del Parlament va deixar ahir sobre la taula el debat sobre com aplicar la suspensió dels sis diputats processats pel jutge Llarena, i no prendrà cap decisió, en principi, fins a una reunió extraordinària aquest matí a les nou, abans de la sessió de control del ple que es va iniciar ahir. Com que no hi havia previstes votacions fins avui, el president Roger Torrent va donar un dia més de marge perquè els grups estudiïn l’informe jurídic dels lletrats fet públic la vigília, que aconsella com a solució, tot recollint el que proposa la interlocutòria del Suprem, la substitució de les funcions dels suspesos per part d’altres diputats, fet que en la pràctica tindria l’efecte d’una delegació de vot.

El grup d’ERC i també el PSC, amb accents diferents, van donar per bona ahir l’opció de la substitució temporal, i sense ser tan explícits els comuns també s’apuntaven a tota solució “efectiva que no sigui simbòlica ni que porti a mals majors ni a més costos” a la cambra. En canvi, el PP i Cs ho van criticar, i van indicar que l’única sortida possible és que els diputats afectats renunciïn a l’acta, fet que fins i tot el jutge admet en la interlocutòria que no se’ls pot exigir. Tots dos grups van desautoritzar l’informe jurídic perquè proposa una “delegació fraudulenta” del vot, ja que no hi hauria cap diferència respecte al que ja es fa, i auguraven un nou “període d’inestabilitat”. Cs, de fet, ja avançava que presentarà recurs d’empara al TC si la mesa acaba decidint-se avui en la línia de l’informe.

Una solució provisional

La CUP, per contra, insistia que no s’ha d’acatar la suspensió i que els diputats han de mantenir tots els drets polítics, i també els econòmics.

Amb tot, la qüestió clau serà la posició de JxCat, que ahir va evitar fer comentaris, i que es debat sobre si insisteix en el discurs dels últims dies, que no hi ha motius per a la suspensió i és el ple qui ha de tenir l’última paraula tot seguint l’article 25 del reglament –l’informe admet en aquest punt un conflicte de legitimitats amb la llei estatal, però no es mulla sobre què preval–, o si accepta la solució proposada pels lletrats, fet que suposaria implícitament que accepta la suspensió judicial. Una suspensió, això sí, que en la pràctica no suposaria ni la renúncia a l’acta i als drets polítics dels diputats ni l’alteració de les majories, les línies vermelles que posaven els independentistes. De fet, tot i que l’informe no ho esmenta, l’únic efecte pràctic llavors seria la suspensió del sou.

Fonts del grup aclarien que demanaran que la solució que adopti avui la mesa sigui “excepcional” només per al ple en marxa, ja que “el context judicial no està tancat i pot fer variar moltes coses”. Els diputats presos, per exemple, han recorregut la decisió, i un tribunal alemany s’ha negat a extradir Carles Puigdemont per un delicte de rebel·lió. Precisament, segons altres fonts, aquest últim és el principal motiu de discrepància. JxCat no està d’acord que l’informe no proposi una sortida específica per al cas de l’expresident, que no es troba en situació de presó provisional. Per això entenen que li és “inaplicable” l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal i creuen que la mesa no hauria d’acceptar-ne cap tipus de suspensió. Ahir a la tarda seguien les converses per mirar d’arribar a una solució de consens.

Possible ajornament

David Pérez, diputat socialista a la mesa, suggeria l’opció que Torrent ajornarà el ple avui si no s’arriba a un acord en la mesa, ja que si no “podria tenir conseqüències” judicials. L’hora límit, de fet, és cap a les sis de la tarda, quan es preveu la primera votació, just després del debat sobre la convivència instat per Cs, per convalidar un decret llei del govern sobre pròrroga pressupostària. Aquest ple és l’últim abans de vacances, i el següent no està previst fins a mitjan setembre, fet que donaria més marge per trobar la solució definitiva.

LA FRASE

Dues premisses: cap dels nostres diputats renunciarà a l’acta i cap decisió d’un jutge pot alterar la majoria
Anna Caula
portaveu del grup d’erc

Chomsky i Guardiola, per l’alliberament

Set personalitats de rellevància internacional, com ara els activistes Noam Chomsky i Angela Davis, la premi Nobel de la pau Jody Williams i l’entrenador Pep Guardiola, participen en un espot impulsat per Òmnium per denunciar la regressió de drets fonamentals a l’Estat, i en especial a Catalunya, i demanar l’alliberament dels nou presos polítics acusats d’organitzar un referèndum. El vídeo, dirigit pel guanyador del World Press Photo Samuel Aranda, forma part de la campanya We demand justice and freedom, que es completa amb fotos i fragments del vídeo adaptats per a diverses plataformes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona