Política

JxCat demana a ERC que aclareixi si Torrent defensa els diputats o blanqueja “el PSC del 155”

Pujol situa com a “línia vermella” que no se suspengui ni se substitueixi Puigdemont com a parlamentari

JxCat ha demanat a ERC que aclareixi si el president del Parlament, Roger Torrent, opta per defensar els drets dels diputats o bé si blanqueja “el PSC del 155”. Després que Torrent hagi suspès el ple del Parlament, un cop s’ha evidenciat el desacord per aplicar la suspensió dels diputats, el portaveu de JxCat, Albert Batet, i els portaveus adjunts Eduard Pujol i Gemma Geis han atès la premsa als faristols de la cambra. En la seva intervenció, Pujol ha situat com a “línia vermella” del grup parlamentari que no se suspengui ni substitueixi Puigdemont com a diputat parlamentari. A més, Geis ha subratllat que JxCat entén que els diputats no estan suspesos, ja que no hi ha hagut cap acord de la Mesa.

Tot i l’evident tensió entre els dos grups parlamentaris al llarg d’aquest dimecres, JxCat ha negat que les discrepàncies puguin afectar el Govern, ja que la polèmica és sobre la Mesa i els grups parlamentaris. Sigui com sigui, JxCat manté que els republicans han trencat un suposat acord “al més alt nivell” dels dos partits que formen l’executiu. Batet ha subratllat que tant els membres de la Mesa com les direccions dels grups, així com des de la Generalitat s’havia acordat que Puigdemont quedés al marge de la suspensió o substitució com a diputat. Segons la versió de JxCat, ERC ha trencat aquesta entesa per alinear-se amb el PSC-Units i defensar que la decisió de la Mesa havia d’afectar, per igual, tots els diputats implicats en la interlocutòria del Suprem. “Mai acceptarem la substitució de Puigdemont”, ha asseverat Batet.

Així, Batet ha insistit que la “crisi” d’avui al Parlament s’ha produït després que Torrent ignorés aquest “acord” entre JxCat i ERC. Des del grup independentista majoritari critiquen que el president parlamentari hagi prescindit de l’entesa amb els republicans i hagi acordat la seva proposta amb el PSC.

Vot diferenciat

Batet i Geis han argumentat que el vot diferenciat dels dos membres de JxCat a la Mesa –el vicepresident primer, Josep Costa, i el secretari primer, Eusebi Campdepadrós- rau en el fet que el president Torrent ha unificat en una sola votació la suspensió dels diputats presos i exiliats. JxCat no volia acceptar aquest tipus de votació i els seus representants a la Mesa han optat per aquesta diferenciació de vot per justificar que estan en contra que se substitueixi o suspengui Puigdemont com a diputat. Així mateix, JxCat critica que ERC vulgui suspendre “obsessivament” Puigdemont com a diputat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona