Política

El PDeCAT es divideix en dos al Congrés i alerta Sánchez

Nogueras i tres fidels més a Puigdemont escenifiquen l’encariment del suport no anant a votar Mateo a RTVE

Campuzano i Xuclà fan costat al PSOE

Calvo i la número dos del PDeCAT llimen les asprors

El nou PDeCAT es va dividir ahir en dues meitats el primer dia en què posava en joc al Congrés els seus vots decisius per a l’estabilitat del govern de Pedro Sánchez. En la votació de la periodista Rosa María Mateo com a administradora de RTVE –condemnada a la derrota–, la flamant vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, va escenificar l’encariment del suport absentant-se del ple amb tres diputats més fidels a Carles Puigdemont –tot i que els quatre eren a l’edifici– mentre que els altres quatre companys de grup, entre ells Carles Campuzano i Jordi Xuclà, feien costat al PSOE votant a favor de Mateo junt amb ERC per desencallar la nova RTVE.

El nomenament de la veterana Mateo, de 76 anys, com a administradora única exigia en la primera votació d’ahir una majoria de dos terços al Congrés que el PSOE sabia que no tenia. I va ser l’escenari de derrota assegurada –al final van ser 117 vots nuls i 3 en blanc davant els insuficients 168 a favor– el que va propiciar la divisió del PDeCAT. Mentre que el portaveu, Carles Campuzano, i els diputats Jordi Xuclà, Ferran Bel i Feliu Guillaumes ocupaven els seus escons i votaven Mateo junt amb el PSOE, Podem i ERC, Nogueras i els afins a Puigdemont Lourdes Ciuró, Sergi Miquel i Toni Postius s’absentaven de l’hemicicle i es quedaven als seus despatxos. “Estàvem reunits”, era l’explicació del sector de Nogueras. “Per què no han vingut a votar ho han d’explicar els que no han vingut”, era l’avís dels afins a Campuzano i a l’excoordinadora general del PDeCAT Marta Pascal.

Després de la votació perduda ahir, el Congrés repetirà demà, 48 hores després, una votació en la qual el PSOE ja en té prou amb la majoria absoluta i els vots del PDeCAT seran –ara sí– tots necessaris. Segons fonts del grup del PDeCAT al Congrés, divendres tots vuit diputats aniran a la cambra a votar a l’uníson Mateo a RTVE.

“O unes coses o altres”

Tot i la divisió en la forma, el PDeCAT va enviar un únic missatge d’alerta a Sánchez si vol preservar l’estabilitat i arribar al 2020. “Depèn dels resultats del diàleg. Si el diàleg dona resultat passaran unes coses i, si no és així, en passaran unes altres”, va advertir Campuzano. I el resultat té a veure amb els presos? “El cert és que mentre hi hagi presons provisionals injustificades i acusacions penals desorbitades no hi haurà normalitat i la situació dels presos condiciona la política espanyola”, va reblar.

Amb l’objectiu de llimar les asprors, la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, es va reunir amb Nogueras i Campuzano a 48 hores de la votació de RTVE i de la més decisiva: la de l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa del 2019, que marcarà l’oxigen econòmic de Sánchez. “L’expresident Puigdemont reconeix que hi ha una situació de diàleg que s’ha d’explorar i que cal treballar pel benefici d’Espanya i Catalunya, i això ho ha provocat el canvi de govern a l’Estat”, va interpretar Calvo.

Abans de la cita amb la vicepresidenta Calvo, la mateixa Nogueras havia escenificat en públic amb Campuzano la reconciliació interna al PDeCAT en un recés a fora del Congrés, al final del qual els dos diputats es van deixar veure tornant a la cambra baixa a dos quarts de tres en una actitud de conversa distesa.

A ERC, Joan Tardà va avisar que els republicans no són imprescindibles. “Quan sapiguem si el PSOE i el PP es posen d’acord en el sostre de despesa, aleshores actuarem”, va dir. Qui no dubta que el PDeCAT no farà caure Sánchez ni en votacions com la de RTVE és la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. “Se’m fa molt difícil pensar que el PDeCAT no voti a favor d’algú que està compromès amb la pluralitat informativa”, va aventurar Cunillera.

Sánchez depèn del diàleg. Si el diàleg dona resultat passaran unes coses i, si no en dona, unes altres
Carles Campuzano
portaveu del pdecat al congrés
Quan sapiguem si el PSOE i el PP es posen d’acord en el sostre de despesa, aleshores a ERC actuarem
Joan Tardà
portaveu d’erc al congrés
Se’m fa difícil pensar que el PDeCAT no voti algú compromès amb la pluralitat informativa
Teresa Cunillera
delegada del govern
L’expresident Puigdemont reconeix que hi ha una situació de diàleg que s’ha d’explorar
Carmen Calvo
vicepresidenta espanyola

Sánchez estudia com salvar el sostre de despesa del vet del PP al Senat

El govern de Pedro Sánchez viu amb la precarietat d’una minoria de 85 escons dels 350 del Congrés, però a més al Senat té un PP amb majoria absoluta i poder de vet de qualsevol iniciativa de la cambra baixa. Si bé encara no té garantida l’aprovació de l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa del 2019 al Congrés, Sánchez sospesa com salvar un vet al Senat.

Tot i que la llei és clara al respecte de les atribucions del Congrés i del Senat, la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va sorprendre amb l’anunci que l’executiu trobarà “solucions” perquè els objectius financers del 2019-2021 tinguin el vistiplau final al Congrés. El Senat ha convocat un ple dilluns al migdia amb l’objectiu de debatre el sostre de despesa i els objectius de dèficit del 2019, però la celebració d’aquest ple està ara per ara supeditada a una aprovació prèvia de l’objectiu de dèficit en la votació de divendres al Congrés, en què Sánchez es juga el futur de la legislatura de dos anys que vol esgotar després d’expulsar Mariano Rajoy amb la primera moció de censura triomfant de la democràcia.

Tot i pensar ja en el tràmit al Senat, el cert és que Sánchez no té ni tan sols lligada una majoria al Congrés. Si bé Podem i Compromís aposten d’entrada per una abstenció, els grups del PDeCAT i d’ERC estan oberts a votar-hi a favor però prefereixen esperar fins a l’últim moment a revelar el seu vot pel risc d’entregar uns vots al PSOE que no serveixin de res al final pel vet del PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona