Política

El govern destituït preveu un camí llarg i prega pacifisme

L’executiu de Puigdemont fa una crida a defugir provocacions que pretenen justificar la repressió contra el sobiranisme

El darrer govern de Puigdemont, amb el vicepresident Junqueras i tots els consellers excepte el dimitit Santi Vila, signava ahir un text en què demana a l’independentisme que afronti en pau i concòrdia el “llarg” i “complex” camí cap a una república. El comunicat en vigílies de la Diada, que fa una crida a la mobilització continuada, és sobretot un preg a continuar-ho fent “amb un insubornable compromís amb la no-violència”. Pel govern destituït pel Senat espanyol, la majoria del qual és a la presó o a l’exili, el major risc per al projecte independentista és que respongui a “l’estratègia de la provocació”, que considera que determinats actors de l’Estat mantindran per justificar “l’ús de la força” contra el moviment polític i cívic.

Així, el text demana a l’independentisme que mantingui el compromís, la solidaritat i la mobilització, començant per les manifestacions de la Diada, i que ho faci amb “esperit de concòrdia i transversalitat” davant els que acusa d’haver intentat “dissoldre l’esperit cívic i pacífic del poble català”. El govern de Puigdemont acusa “alguns dels aparells de l’Estat” d’haver-ho intentat fins ara per mitjà de “poderosos suports de propaganda i econòmics”, i adverteix que ara intenten “estimular confrontacions” per trencar la convivència en una referència implícita a la campanya de Ciutadans però també de grups anònims per treure de carrers i places els llaços grocs en solidaritat amb els presos polítics.

El text dels exconsellers Turull, Romeva, Borràs, Ponsatí, Comín, Forn, Rull, Puig, Mundó, Bassa i Serret, al costat de l’expresident i exvicepresident, demana continuar amb l’actitud “que tot Europa ha pogut veure i respectar” perquè, segons ells, està basada en propostes, construcció d’alternatives, “diàleg amb tothom i respecte a la diversitat”. Els membres de l’executiu que va presidir Puigdemont fan una crida a l’independentisme a no perdre “l’esperança ni el coratge” malgrat “les dificultats, el dolor i les incerteses”. Reivindiquen que Catalunya va començar “una nova era” l’1 d’octubre del 2017 i que les accions del moviment independentista no s’han de desviar dels seus propòsits de “llibertat, democràcia, progrés social, solidaritat i pau”.

Amb l’excepció de Vila, que va dimitir hores abans d’aprovar-se la declaració d’independència del 27-O, aquest text és la primera iniciativa conjunta de tots els membres de l’anterior govern –inclosos els consellers en llibertat Mundó i Borràs– després de ser destituïts i empresonats o fugir a l’exili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia