Política

La Moncloa vol impedir que es qüestioni el rei

El govern espanyol espera el dictamen del Consell d’Estat per recórrer al TCcontra la reprovació aprovada al Parlament

El govern espanyol ha iniciat el tràmit perquè el Tribunal Constitucional (TC) invalidi la reprovació del rei pel seu discurs del 3-O aprovada majoritàriament al Parlament català, i també l’aposta de la cambra per a l’abolició de la monarquia. L’executiu de Pedro Sánchez decidia ahir sol·licitar el preceptiu dictamen del Consell d’Estat abans de presentar el recurs –el mateix dia que l’executiu del PSOE nomenava com a nous membres del Consell d’Estat l’exvicepresidenta popular Soraya Sáenz de Santamaría i també l’exsenador i exdirigent d’ICV Jordi Guillot o l’expresidenta del TC María Emilia Casas.

El govern de Pedro Sánchez vol impedir amb el recurs que es pugui qüestionar des de les institucions la figura del rei i el règim de la monarquia. Després de la reunió del Consell de Ministres que va prendre la decisió ahir, la portaveu de l’executiu, Isabel Celaá, va qualificar de “políticament inacceptable” la proposta de resolució de Catalunya en Comú aprovada majoritàriament amb els vots favorables de JxCat, ERC i la CUP i el vot contrari de Cs, el PSC i el PP.

La portaveu va afirmar que l’executiu rebutja “que la figura del rei sigui qüestionada en debats polítics”, tot i que, immediatament després, va precisar que feia referència al Parlament català. La portaveu de La Moncloa ho justifica perquè les cambres autonòmiques no són “competents per dissenyar la forma d’estat del país”.

Quan a Celaá li van preguntar què farà l’executiu si el Consell d’Estat considera que no hi ha motiu per recórrer contra la resolució aprovada pel Parlament, la portaveu es va limitar a confiar en el dictamen i no es va pronunciar sobre si retirarà o no el recurs –el dictamen de l’organisme és preceptiu si bé no vinculant per al govern–. Celaá també va defugir pronunciar-se sobre el fons del cas: la resolució del Parlament és una declaració política sense efectes jurídics.

LA FRASE

Rebutgem que el rei sigui qüestionat en debats polítics. Queda fora de les funcions del Parlament
Isabel Celaá
portaveu del govern espanyol

Abolició de la monarquia als plens

Per la seva banda, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) vol que els plens dels ajuntaments catalans facin seva la resolució del Parlament aprovant una moció que avali la proposta a favor d’abolir la monarquia. Ho anunciava ahir després del comitè executiu de l’AMI, que es va celebrar a Sant Celoni, el president de l’entitat, Josep Maria Cervera. Segons recollia l’ACN, Cervera defensa que els ajuntaments catalans puguin “denunciar el fet antidemocràtic d’aquesta monarquia anacrònica i la necessitat d’abolir-la”. La moció que es proposarà als plens serà una adaptació de la resolució parlamentària que, a més d’apostar per abolir la monarquia, censurava el discurs de Felip VI que va avalar l’ús de la violència policial l’1-O. L’AMI també planteja realitzar una executiva conjunta amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per mostrar la “unitat” del món municipalista en defensa de la construcció de la República catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]