Política

Guardó per a Aïda Lorenzo en l’homenatge a Companys al coll de Manrella

La fundadora i presidenta de l’Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme va rebre ahir el guardó en la 40a edició d’aquesta trobada

La trobada anual d’homenatge al president Lluís Companys al coll de Manrella ha dedicat el seu guardó 2018 a la tasca de la figuerenca Aïda Lorenzo per a la recuperació de la memòria històrica (vegeu peça).

L’escenari de la trobada, davant del monument a Companys situat al coll fronterer, sempre ha estat un punt de trobada entre catalans de banda i banda de l’Albera. Ahir, les salutacions de benvinguda, les van fer l’alcalde de la Vajol, Joaquim Morillo; la regidora Aline Pagès en representació de l’Ajuntament d’Agullana, i André Bordaneil, batlle del municipi vallespirenc de Morellàs i les Illes. En aquesta 40a edició de la trobada tots van fer referència al llegat del president Companys, més d’actualitat que mai tenint en compte el context de repressió, empresonaments i exilis que es viu a Catalunya. També s’hi van referir en els seus parlaments les tres persones convidades d’aquesta edició 2018: Júlia Taurinyà (periodista i activista nord-catalana), Joan Farrerós (catedràtic d’història i filologia) i l’eurodiputat Josep M. Terricabras. En la seva intervenció, l’eurodiputat, tot i lamentant les lentituds i dificultats del procés que es viu a Catalunya, va apel·lar a la “calma i serenitat”, a defugir dels retrets interns entre sectors de l’independentisme, i es va atrevir a fer un pronòstic, avançant un termini de dos anys perquè aquest procés arribi a bon port.

Recuperar la memòria històrica

Aïda Lorenzo (Figueres, 1937) ha dedicat gran part de la seva vida a la lluita per les llibertats tant a l’Estat francès, on ha viscut 42 anys, com a Catalunya, on va tornar el 1999. Quan tenia 13 mesos van afusellar a Girona el seu pare, Joan Lorenzo Alcalde, guàrdia republicà que va jurar fidelitat a la República. L’Associació de Familiars i Represaliats pel Franquisme, que va fundar a Figueres el 2003, va néixer amb l’objectiu de reconstruir el reconeixement moral i jurídic de les víctimes del règim franquista, i per restablir-ne la memòria històrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona