Política

Torra convoca els partits a la taula de diàleg

La cimera reclamada per Miquel Iceta ja té data, el 16-N

Ciutadans demana un monogràfic sobre Catalunya, i el PP avança que no hi anirà si el tema són els presos polítics i l’autodeterminació

El govern considera Borrell un obstacle

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir un nou front d’actuació que, aquest cop, té com a protagonistes els partits polítics, concretament els grups parlamentaris de la cambra catalana. El cap de l’executiu posava data a la petició de diàleg que el president del grup parlamentari, Miquel Iceta, li va fer arribar el mes de juliol passat per començar a millorar la relació entre partits. La “taula de diàleg” serà el 16 de novembre, tal com va anunciar el president durant la sessió de control a preguntes del mateix Iceta, que li reclamava la creació d’aquest nou espai després d’haver estat aprovat en dues ocasions, al juliol i a l’octubre, en sessió plenària.

La nova trobada tindrà lloc al Palau de la Generalitat i Torra també hi posava condicions. El diàleg ha de ser “seriós, honest i profund” sobre “el que aquest país necessita”. ”Estem disposats a fer tots els passos possibles”, hi va afegir. En la seva resposta als socialistes, el president va tornar a rebutjar la crítica permanent que l’acusa de treballar “per la meitat del país” i ho va contraposar a les darreres reunions que ha celebrat amb sectors empresarials com ara la Cecot i Pimec. “Treballo per al país sencer”, assegurava. Tanmateix va recordar que ho fa en una situació “extremadament difícil i complicada” i a la qual intenta trobar una sortida que passa per “dos punts ineludibles”: la llibertat dels presos polítics i el dret a l’autodeterminació de Catalunya.

Primers recels

Va ser el final d’aquesta resposta al PSC el que va servir d’argument al grup del PP per mostrar, de moment, certs recels a la cimera que acabava de ser convocada. Fonts del grup popular replicaven, ja als passadissos de la cambra, que si la taula de diàleg havia de girar entorn dels presos polítics i l’autodeterminació ells no hi anirien. Poques hores més tard, i ja al migdia, el grup de Ciutadans també s’afegia a la critica mitjançant una piulada a la xarxa de la presidenta del grup, Inés Arrimadas, que reclamava un ple monogràfic sobre Catalunya. Ciutadans, que no es va oposar a la creació de la taula de diàleg quan aquesta es va aprovar en les sessions plenàries del juliol i l’octubre, continua mantenint la porta tancada a tota mostra de diàleg amb el president Torra. Els taronja són l’únic grup que ha rebutjat reunir-se amb Torra quan va accedir a la presidència de la Generalitat fins que no retirés la pancarta que reclama la llibertat dels presos polítics des de la façana del Palau. La resta de partits, el PDeCAT, ERC i Catalunya en Comú-Podem sí que participaran en aquesta cimera tenint en compte que hi van votar a favor. No així la CUP, que es va abstenir.

A partir d’ara caldrà estar pendent de l’ordre del dia d’una cimera amb què la bancada socialista vol refer la unitat. Tanmateix, concretar-ne el contingut serà una tasca difícil atès els interessos de cada sector. Des de les files del PSC s’ha reiterat la negativa a posar sobre la taula el dret a l’autodeterminació mentre que de la situació dels presos polítics en responsabilitzen l’aparell judicial.

No serà el contingut de la cimera l’únic punt polèmic a tractar. JxCat va posar el focus en el ministre Borrell i el president de la Generalitat va reblar el clau en considerar que el dirigent socialista és “un obstacle immens al mig del camí per arribar a qualsevol mena d’acord” amb l’Estat. Caldrà veure, doncs, si les relacions amb el ministre també formaran part de la taula de diàleg entre els partits catalans o bé si es deixa com a matèria a tractar en les negociacions bilaterals.

La taula de diàleg s’afegeix d’aquesta manera al paquet d’actuacions que el president Torra ha anat anunciant els darrers dies i que es va iniciar amb el Consell per a la República, del qual es van donar detalls a Waterloo. La presentació oficial es farà el 30 d’octubre al Palau. La feina a l’exili se sumarà a la del consell assessor que ha d’impulsar, amb la participació de la ciutadania, un fòrum cívic i social per repensar el país amb la mirada posada en la redacció d’una futura constitució catalana.

ERC vol un fòrum plural

A aquest òrgan, el fòrum, s’hi va referir precisament ahir ERC, també en la sessió de control, per reclamar al president que la configuració d’aquest òrgan “trenqui totes les barreres”. “Si arriba a tots els racons, si tothom s’hi sent interpel·lat, voti el que voti i pensi el que pensi, ens farà créixer com a país, ens farà forts com a societat i haurem avançat més que mai no ho hem fet abans”, demanava el portaveu del grup republicà, Sergi Sabrià.

Finalment, Catalunya en Comú-Podem va reclamar a Torra que presenti un projecte de pressupost “per posar fi a la urgència amb la situació vergonyosa i de patiment” en què viuen molts ciutadans. El president es va comprometre a presentar un esborrany les pròximes setmanes per a unes negociacions que espera que siguin “llargues i profitoses”. Arrimadas, per acabar, va qualificar de “chiringuitos” els nous consells que ha anunciat el president Torra els últims dies.

LES FRASES DEL PRESIDENT

Volem un diàleg seriós, honest i profund sobre el que aquest país necessita; estem disposats a fer tots els passos possibles
En una situació difícil i complicada, intento trobar una sortida basada en dos punts ineludibles: la llibertat dels presos i l’autodeterminació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona
Orient Mitjà

L’emir de Kuwait dissol el Parlament i suspèn clàusules constitucionals

Barcelona

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA