Política

Els 27 aproven l’acord del Brexit

La primera ministra británica, Theresa May, assegura que defensarà “amb cor i ànima” el pacte per evitar que Westminister el tombi

Pedro Sánchez considera que amb la ruptura tothom perd però “en relació a Gibraltar, Espanya guanya”

“Els vint-i-set han donat suport a l’acord de retirada i la declaració política sobre les futures relacions entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit”. Tot just mitja hora després d’haver-se iniciat la cimera extraordinària, el president del Consell Europeu, Donald Tusk , donava a conèixer així l’acord del Brexit pactat i aprovat amb el govern de Theresa May aquest diumenge.

Ara, el text que marca les condicions de sortida del Regne Unit de la UE necessita la llum verda de Westminister i de l’Eurocambra. Està previst que la Cambra dels Comuns voti el pacte a principis de desembre i l’Eurocambra al març, segons fonts parlamentàries.

La primera ministra británica, Theresa May, ha assegurat que defensarà “amb cor i ànima” l’acord del Brexit per evitar que el parlament britànic el tombi. En una carta dirigida als seus ciutadans la líder britànica ha explicat que Westminister decidirà “en poques setmanes” sobre l’acord de sortida de la Unió Europea i que farà tot el possible per “guanyar la votació”.

A més, May promet als britànics que el divorci del club europeu permetrà “un nou capítol” en la història del Regne Unit que serveixi per a “una renovació i reconciliació” a tot el país.

Els líders europeus també han fet una crida als diputats britànics perquè aprovin l’acord de divorci amistós. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, creu que el parlament britànic “és savi” i donarà el seu vistiplau.

El primer ministre holandès, Mark Rutte, també ha enviat un missatge a l’altra banda del canal de la Mànega: “Si fos un polític del Regne Unit, votaria a favor de l’acord”.

En aquest sentit, la presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaité, ha reconegut que “tot podria passar” en funció del que decideixi Westminister i ha pronosticat tres possibles escenaris en cas que la votació no se superi: un nou referèndum, eleccions o una petició per renegociar l’acord.

“Espanya guanya”

El president espanyol Pedro Sánchez ha assegurat que “amb el Brexit” tothom perd però “en relació a Gibraltar, Espanya guanya”. En la roda de premsa posterior a la cimera on s’ha aprovat l’acord de ruptura, Sánchez ha afirmat que l’Estat està ara en una “posició de fortalesa” per “resoldre d’una vegada per totes un conflicte que fa més de 300 anys que existeix”, en referència a la situació al penyal. I, d’altra banda, el president socialista ha subratllat que ha gestionat el problema sobre Gibraltar amb “sentit d’estat”.

El president espanyol, Pedro Sánchez, havia amenaçat de boicotejar la cimera del Brexit si no obtenia garanties del seu poder de veto sobre Gibraltar. Finalment, Sánchez va anunciar dissabte que donaria suport a l’acord de sortida després de rebre la promesa de Londres i Brussel·les que el futur pacte de relacions amb el Regne Unit no s’aplicarà “obligatòriament” a tots els territoris britànic.

Precisament, alguns socis europeus estan “irritats” i “enfadats” amb les demandes “d’última hora” del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre Gibraltar, segons han assegurat fonts diplomàtiques. En aquest sentit, apunten que Sánchez va fer peticions “l’últim minut, sense cap justificació factual” i va reclamar un veto que, de fet, ja té i tenen, també, tots els 27 estats membres de la UE.

“Si aconsegueixes una declaració política que diu que al matí surt el sol, és el que diu, de qui és la victòria?”, han ironitzat les mateixes fonts. L’acord per Gibraltar, afirmen, “diu el que és obvi”.

De fet, les fonts diplomàtiques apunten a “qüestions internes” d’Espanya pels moviments de les últimes hores, que consideren innecessaris perquè no hi ha “cap canvi legal”.

Per al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el resultat de la cimera d’aquest diumenge a Brussel·les, és “un moment trist, una tragèdia”; mentre que la cancellera alemanya Angela Merkel, ha definit l’ambient com “ambivalent”. “Hi ha tristesa, però també alleugeriment”, ha dit la cancellera alemanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona