Política

Torra va insistir Sánchez en la mediació internacional

El president del govern espanyol es va limitar a escoltar la proposta i va reiterar la necessitat d’aprovar els pressupostos

Ciutadans i el PP, enrocats, no accepten el diàleg amb la Generalitat

La Generalitat sempre té un ull mirant a la comunitat internacional i aquest interès també va sortir dijous passat en la reunió a Pedralbes entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra. El primer punt del document lliurat a Sánchez en què el govern reclama una resposta democràtica al conflicte també inclou la mediació internacional com a via per trobar una solució al conflicte i així ho va proposar Torra a Sánchez directament després que a finals de setembre ja li ho va fer saber mitjançant una carta amb còpia a líders internacionals. De fet, Torra, que demà visitarà l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i dilluns farà el mateix amb Dolors Bassa, totes dues en presó preventiva, fa temps que treballa en la necessitat de la mediació internacional per ajudar a resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat. Tanmateix, tal com ja es va avançar dijous passat, el president espanyol es va limitar a escoltar les peticions de la Generalitat, ja que, de fet, “no comparteix” cap de les propostes que li va fer arribar Torra a través del document. Únicament es va mostrar pròxim al tercer punt; la “desfranquització” de la societat i les institucions. Sí que, en canvi, el president espanyol va agafar la paraula per traslladar a Torra la necessitat d’aprovar els pressupostos. La resposta catalana, però, va ser negativa atesa l’existència de presos polítics i exiliats i el rebuig a un referèndum. Recordem que de la reunió només va sorgir un document de mínims que aposta pel diàleg per trobar una “resposta democràtica” al conflicte “en el marc de la seguretat jurídica”.

Però malgrat el silenci de Sánchez, Torra continuarà treballant per tal de fer possible la mediació internacional tal com ja va fer a mitjan octubre en una conferència a la Universitat de Ginebra. Segons el president, “la negativa de l’Estat espanyol a acceptar una mediació no pot ser l’excusa per a la inacció dels actors internacionals”. Al gener Torra ja té previst pronunciar una segona conferència. A hores d’ara, però, no hi ha hagut resposta de la comunitat internacional.

LA DATA

01.02.19
data
en què se celebrarà la segona reunió de la taula de diàleg entre partits que va impulsar el PSC

S’avança la segona reunió de la Taula de Diàleg

El president Pedro Sánchez va tornar a destacar en la trobada a Pedralbes la importància de la Taula de Diàleg que es va constituir fa un mes a petició del PSC i que, de moment, només s’ha reunit un cop sense la presència, però, del primer i de l’últim partit de l’oposició, Ciutadans i el PP, respectivament. Tampoc hi va assistir la CUP. Tanmateix, la resta de partits han decidit continuar apostant per aquest espai i estan disposats a mantenir més trobades per tal que el diàleg per buscar una solució al conflicte també es realitzi de portes endins entre les principals forces catalanes. Tot i que la raó es va justificar per motius d’agenda, segons va poder saber ahir aquest diari, la trobada que estava prevista per al dia 8 de febrer s’ha decidit avançar i se celebrarà l’1 de febrer. La primera reunió es va celebrar el 16 de novembre i l’únic acord llavors va ser trobar-se de nou per cercar consensos al voltant d’una solució. El PSC ja advertia que “no serà fàcil” , ells aposten per la millora de l’autogovern i del finançament per acabar amb una reforma de l’Estatut i la Constitució. Els comuns van reclamar més concreció per evitar que només en quedés la foto de la trobada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El primer ministre escocès vol mantenir-se en el poder tot i trencar la coalició

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona