Política

Pendents del gest de Sánchez

Torra reitera a Sánchez que si vol negociar els comptes presenti la proposta pel dret d’autodeterminació

Iceta anuncia que hi haurà més recursos i inversió per a Catalunya

Enrocats en espera del gest de Pedro Sánchez que obri una escletxa per negociar, o iniciar un diàleg, al voltant del dret d’autodeterminació de Catalunya. Les formacions independentistes fa dies –o mesos, però amb menys bel·ligerància verbal– que adverteixen que és la condició indispensable per negociar els pressupostos generals de l’Estat que l’executiu socialista portarà a aprovació del Consell de Ministres divendres amb la intenció de presentar-los dilluns al Congrés. Ahir va ser el torn del president Quim Torra, que va tancar la porta fins i tot a la possibilitat que es puguin tramitar si el govern espanyol no fa un “moviment polític”, deixant entreveure que tant el PDeCAT com ERC presentaran una esmena a la totalitat, tot i que encara no hi ha un pronunciament unitari de les formacions sobre quina fórmula empraran.

L’estira-i-arronsa continuarà els propers dies perquè cap de les parts sembla que estigui disposada a afluixar. I si la situació es manté el govern espanyol no podrà salvar el tràmit ni de tramitar-los perquè necessita els seus vots com ja va passar amb la moció de censura a Mariano Rajoy de l’1 de juny passat. Precisament Torra va deixar clar ahir que “l’únic xec en blanc” de l’independentisme va ser precisament la moció per fer caure el PP, però que des d’aleshores no s’havia mogut res en les demandes i les condicions imposades per tramitar els pressupostos que implicaven una solució política per a Catalunya i “estem on érem”.

L’argument de la fi dels xecs en blanc va ser compartit ahir des d’ERC, tant per boca del vicepresident del govern, Pere Aragonès, com pel president del Parlament, Roger Torrent, que va reiterar la demanda d’una “taula de diàleg, de govern a govern, on es pugui parlar de tot, sense tabús”. El republicà va instar Sánchez a abandonar “la repressió i apostar per la política” si vol tenir els comptes, però recordant-li també que ha de ser “valent” per aportar una solució política que no sigui un nou Estatut, ja que els catalans tenen molt clar quins són els grans consensos “i un d’ells és el referèndum d’autodeterminació”. Aragonès, per la seva banda, va defugir en una entrevista a RNE l’argument de la por amb l’espantall de la dreta perquè “el govern de Sánchez pot caure o no en funció del que vulgui Sánchez”, però en cap cas “no és ERC qui pot dissoldre cambres”.

A l’altra banda del tauler els missatges d’ahir eren contradictoris segons si provenien de Madrid o de Barcelona. El ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, no afluixava ni mostrava indicis d’oferir cap gest, ans al contrari, acusant el PDeCAT i ERC de ser “partits extremistes” que “proven d’imposar” el seu ideal de societat des de l’“unilateralisme, la imposició, el no reconeixement de l’altre i el menyspreu al diferent”. En una entrevista a Onda Cero reafirmava la seva percepció de Torra com un “il·luminat” per les circumstàncies anòmales d’estar Carles Puigdemont a Bèlgica i Oriol Junqueras a la presó, fet que al seu parer complicava la situació a Catalunya perquè no hi ha cap actor que pugui representar tot l’independentisme. I seguidament, després d’assegurar que no havia llegit el document amb 21 punts que Torra va lliurar a Sánchez a la reunió de Barcelona, va dir que amb un altre president a Catalunya “amb un lideratge clar, que tingui un full de ruta, altura de mires i la responsabilitat” que requereix el moment, “la cosa seria diferent”.

Des de Barcelona, els missatges eren menys bel·ligerants i constructius. La delegada del govern, Teresa Cunillera, es mostrava esperançada en l’aprovació dels comptes a Ràdio 4 perquè suposaran una “aportació extraordinària” de 2.000 milions d’euros i facilitaran que la Generalitat pugui fer millors polítiques socials. Per això trobaria incomprensible que els independentistes hi votessin en contra.

L’optimisme d’Iceta

I el discurs del president del grup parlamentari PSC-Units, Miquel Iceta, era fins i tot optimista, avançant, en espera que Pedro Sánchez participi no casualment en un acte a Barcelona dissabte, que “tindrem un altre gran argument a favor de l’aprovació dels comptes”. No va voler desvelar-ne els detalls més enllà d’assegurar que Catalunya tindrà més recursos i “serà tractada amb justícia en inversió pública”, però sobretot perquè “serà la primera vegada en massa anys que tindrem pressupostos que reverteixin retallades i la lògica de l’austeritat”.

Per acabar d’embolicar-ho, el número dos d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, explicava en una entrevista a Eldiario.es que en les negociacions Podem li va oferir “el cap” del ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, a canvi del seu suport als pressupostos. Ho desmentia la portaveu adjunta, Ione Belarra, explicant que no sabia amb qui havia parlat als passadissos però que l’ofert a la resta de formacions era el suport a un acord que “apuja el sou mínim, recupera les ajudes a la dependència i millora la vida de milions de persones”.

D’altra banda, uns 40 eurodiputats de l’EU Catalonia Dialogue Platform, presidida per l’eslovè Ivo Vajgl, van enviar una carta a Sánchez demanant-li una reunió la setmana vinent aprofitant que assistirà a la sessió del Parlament Europeu a Estrasburg per exigir-li que obri una taula de diàleg amb les institucions catalanes, alliberi els presos polítics i permeti el retorn dels exiliats.

LES FRASES

L’únic xec en blanc de l’independentisme va ser la moció de censura per fer caure Mariano Rajoy
Quim Torra
President de la Generalitat
Tindrem uns pressupostos que reverteixin retallades i la lògica de l’austeritat
Miquel Iceta
President del Grup Parlamentari del PSC
Si Sánchez vol tenir els comptes, haurà d’abandonar la repressió i apostar per la política
Roger Torrent
PRESIDENT DEL PARLAMENT
A Catalunya falta un lideratge clar que tingui un full de ruta, altura de mires i responsabilitat
José Luis Ábalos
Secretari d’Organització del PSOE
Els PGE suposaran una aportació extraordinària de 2.000 milions d’euros per a Catalunya
Teresa Cunillera
Delegada del Govern a Catalunya
Podem va oferir a ERC el cap de Borrell a canvi del nostre suport als pressupostos
Gabriel Rufián
DIPUTAT D’ERC a MADRID
No sé amb qui parla Rufián als passadissos, però Podem no li ha ofert això en cap cas
Ione Belarra
Portaveu adjunta de PODEM

La investidura a distància, a la sessió del dia 18

La constitució de la ponència conjunta per abordar la reformar del reglament del Parlament, amb la qual el grup de JxCat vol que es permeti una investidura a distància o telemàtica, serà finalment el 18 de gener. Tot i que inicialment el president del Parlament, Roger Torrent, l’havia convocat per al 21 de gener, finalment l’ha modificat després que JxCat mostrés el seu malestar perquè coincidia amb el viatge i reunió que els dies 20 i 21 tenien a Waterloo amb Carles Puigdemont. Tot i que el grup fixa la investidura de Puigdemont com un objectiu de legislatura, també admeten que no hi ha calendari sobre la taula per tornar-ho a intentar a curt termini. Torrent va insistir ahir que ERC no prendrà cap decisió que no sigui efectiva i tangible. “Si es donen les condicions objectives per a qualsevol investidura, nosaltres hi serem”, va assegurar, afegint que en aquests moments “hi ha un govern que té molta feina de present”, posant d’exemple l’aprovació dels pressupostos i la recuperació de lleis socials suspeses pel TC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona