Política

La Generalitat acorda obrir els seus ports a vaixells que rescaten immigrants

Podran atracar a Roses, Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita

S’ha creat un grup de treball per a l’acollida

El Govern català ha acordat aquest dimarts obrir els ports de la seva competència, Roses, Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita, a tots els vaixells que es dediquen a rescatar immigrants que naufraguen al Mediterrani. Segons ha informat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, l’acord, que atorga la qualificació de “port segur” a aquests ports, permetrà que les embarcacions de les ONG que treballen al Mediterrani els puguin utilitzar per “atracar i fer la seva feina”.

L’acord s’ha adoptat després que la Capitania Marítima de Barcelona, que depèn del Ministeri de Foment, hagi denegat el permís al vaixell Open Arms per salpar en tasques d’observació i vigilància al Mediterrani central, cosa que l’obliga a estar amarrada al port de Barcelona. “És la nostra obligació política i moral, fer tot el possible per garantir que no es perdin més vides”, ha considerat Bosch, que ha criticat la “inacció dels governs i estats europeus”.

Segons ha recollit l’agència Efe, Bosch ha explicat que dels 19 ports gestionats per Ports de la Generalitat, els de Roses, Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita, són els quatre que reuneixen les característiques necessàries “per acollir aquest tipus d’embarcacions de salvament”. També el conseller ha puntualitzat que l’esmentada mesura no suposa un “perjudici de les competències exclusives que corresponen a l’Estat espanyol en matèria de relacions internacionals i immigració” però que “existeix un espai d’actuació legal i estatutari que permet actuar en aquest àmbit”.

El conseller ha avançat que han constituït un grup de treball liderat pel seu departament en el qual s’inclouran quatre conselleries més: la de Territori i Sostenibilitat, la d’Interior, la de Salut i la de Treball per “coordinar l’assistència a les persones que estan al vaixell”. Bosch ha explicat que, “una vegada autoritzat el desembarcament per part de les autoritats espanyoles”, el grup de treball també “gestionarà les actuacions per assegurar l’acollida, així com la col·laboració amb l’Administració General de l’Estat en la gestió de les competències relatives al dret d’asil i dels apàtrides”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona