Política

El govern vol un pacte d’estat per a l’autodeterminació

El president Torra revela a la taula de diàleg els 21 punts que va plantejar al govern espanyol

Proposa que no s’amenaci amb l’article 155 i que es determinin les responsabilitats de la dictadura franquista

“Cal reconèixer i fer efectiu el dret d’autodeterminació.” Aquest és el segon dels 21 punts que el govern de Quim Torra va plantejar a l’executiu de Pedro Sánchez en la reunió del 20 de desembre a Barcelona. Aquest reconeixement es faria a través d’un pacte d’estat per solucionar el conflicte que abordaria els tres principals elements de consens a Catalunya, segons l’executiu català: una proposta política que permeti als catalans decidir lliurement el seu futur, una regeneració democràtica per abordar el conflicte “sense amenaces i sense recórrer al Codi Penal”, així com la desfranquització d’Espanya, que no es pot limitar a l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos. Entre els punts de la proposta política, el govern català demana una mediació internacional que “faciliti una negociació en igualtat” de condicions i el compromís que es respectarà la sobirania de Catalunya sense “amenaçar-la amb l’aplicació de l’article 155”. Els altres dos punts són “investigar els abusos policials i econòmics contra el poble de Catalunya”, així com deixar enrere la via judicial.

Pel que fa a la regeneració democràtica, l’executiu de JxCat i ERC demana reformes que garanteixin la separació de poders i la independència judicial. Però també “posar fi a la complicitat dels cossos policials i de l’aparell judicial amb la ultradreta”. Quant a la desfranquització, l’executiu de Torra demana l’esclariment dels fets del franquisme, així com “la determinació de responsabilitats”. L’executiu també proposa “aïllar i denunciar els grups neofeixistes”, a més de posar fi als “privilegis derivats del franquisme”. Per fer possible la desfranquització, el govern independentista demana un debat sobre la monarquia i la nul·litat dels judicis franquistes, així com una política “efectiva” per exhumar les fosses comunes.

El president Torra, el vicepresident Aragonès i les conselleres Artadi i Capella van presentar els 21 punts als representants de JxCat, ERC, el PSC i Catalunya en Comú, però també la forma i el fons del diàleg que duen a terme amb el govern de Sánchez. Els quatre partits i el govern van lamentar la negativa reiterada de Ciutadans, el PP i la CUP per participar en la taula, i van celebrar els acords essencials d’ahir: la taula es reunirà cada mes i els equips tècnics dels partits establiran una metodologia per començar a treballar amb documents concrets. La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, veu la taula catalana com un referent per al futur espai formal de diàleg amb els partits espanyols, un espai estatal al qual s’obre finalment La Moncloa després d’haver limitat les converses entre partits als de Catalunya. El líder del PSC, Miquel Iceta, explicitava ahir el suport a una taula estatal, però advertia que el document de 21 punts “no és útil per al diàleg”, tot i agrair al govern català que donés a conèixer quin és el fons i la forma de les converses amb l’executiu de Sánchez, una transparència que també va agrair Albiach.

Artadi i els diputats Batet (JxCat) i Sabrià (ERC) van deixar clar, però, que l’autodeterminació haurà de ser al centre de les converses estatals, amb la presència d’un mediador internacional que garanteixi la neutralitat. Sense això, no donaran via lliure als pressupostos estatals. Però mentre ERC exigeix també a La Moncloa que forci un canvi d’acusació de la Fiscalia General de l’Estat, Artadi (JxCat) considera “poc realista” pretendre, a hores d’ara, l’anul·lació del judici.

Cal un diàleg que permeti avançar i no retòrica. S’ha de concretar el nom del relator i el pla
Elsa Artadi
portaveu del govern català
Ara calen avenços concrets. Tenen capacitat d’incidir respecte a la fiscalia de l’Estat
Sergi Sabrià
president del grup parl. d’erc
Facilitarem el diàleg entre forces estatals, però els 21 punts no creiem que siguin un document útil
Miquel Iceta
president del grup parl. del PSC

Porta oberta de l’executiu als dos pressupostos

J.A

L’executiu del president Torra no dona per tancada cap porta per aprovar tant els pressupostos del govern espanyol com els de la Generalitat. La portaveu i consellera de Presidència, Elsa Artadi, va explicar després de la reunió de l’executiu que esperen que el govern de Sánchez, abans d’esgotar-se el termini d’esmenes, presenti per escrit “un calendari, uns grups de treball i una figura neutral” per tirar endavant les converses de la mesa de partits, en què també hauria de figurar el dret a l’autodeterminació. Artadi va dir que ja han enviat una primera proposta de noms per fer aquest paper de “notari” i que estan en espera de resposta.

Quant a les negociacions amb els comuns pels comptes de la Generalitat, va negar que les converses estiguin suspeses i els va instar a tornar a seure a la taula per analitzar les propostes de fiscalitat, que no impliquen incrementar l’IRPF perquè l’impacte seria el 2021 i podria provocar “deslocalitzacions”. L’alternativa de prorrogar-los, va advertir, serà “feixuga”, perquè caldrà passar per decret llei les partides a prioritzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes