Política

Suport gironí als presos polítics

Milers de persones es manifesten arreu del territori per denunciar un judici “sense garanties i polititzat”

Fan una crida a una mobilització “massiva i sostinguda”

A Girona unes tres mil persones s’apleguen a la plaça U d’Octubre

Milers de persones es van manifestar ahir arreu de les comarques gironines coincidint amb l’inici del judici de l’1-O al Tribunal Suprem. De bon matí, activistes dels Comitès de Defensa de la República (CDR) van organitzar talls en carreteres que a la demarcació van afectar el tram de l’AP-7 al pas per Hostalric i van provocar mig quilòmetre de cues a l’eix transversal.

Ja al migdia, davant el rectorat de la Universitat de Girona (UdG), al campus del Barri Vell, es van concentrar unes tres-centes persones, entre treballadors i estudiants. També va haver-hi aturades davant de consistoris del Gironès com per exemple el de Salt o el de Llagostera. També al migdia, els treballadors públics de la Generalitat es van solidaritzar i es van concentrar a les dotze a les escales de la seu a Girona. També ho van fer una trentena de funcionaris del Palau de Justícia, que van exhibir cartells de “llibertat presos polítics” i “democràcia”.

La manifestació més multitudinària del vespre es va fer a Girona, on unes tres mil persones es van concentrar a les set de la tarda a la plaça U d’Octubre. L’actriu Cristina Cervià i l’advocat Albert Carreras van intervenir en un acte en què es va fer una crida a la mobilització permanent, i es va fer especial atenció a la vaga convocada per al 21 de febrer. Durant l’acte també es van emetre vídeos del president a l’exili Carles Puigdemont, el raper Valtonyc i la secretària general d’ERC, Marta Rovira. “És una venjança, és una vergonya”, assenyala Puigdemont, que fa una crida a “no fer-nos enrere” perquè “posar urnes no és un crim”.

Mitja hora abans, els CDR de Salt i Girona van fer una crida a manifestar-se davant la subdelegació del govern espanyol i van tallar el trànsit a l’avinguda Jaume I, on van llegir un manifest. Després de l’acte a la plaça U d’Octubre, els CDR es van tornar a concentrar davant dels jutjats de Girona, on es van cremar imatges del rei espanyol, el jutge Llarena i logotips de partits polítics i empreses de l’Íbex 35. S’hi van arribar a concentrar unes 1.800 persones, segons dades de la Policia Municipal de Girona.

En un altre punt del mapa, al Baix Empordà, a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí, es van congregar centenars de persones al vespre per reclamar la llibertat dels presos i, especialment, amb un record sentit per a l’exconsellera i regidora Dolors Bassa. A banda de la gent aplegada en diverses poblacions, com ara Palafrugell –amb protestes al migdia i 400 persones al vespre–, Palamós, la Bisbal, Sant Feliu, Calonge o Begur.

A Figueres, van participar en la concentració davant l’ajuntament unes quatre-centes persones que van mostrar pancartes amb el lema Fake justice, Som República, Jo acuso i Llibertat presos polítics, entre altres.

A Olot, la concentració del vespre davant dels jutjats va reunir centenars de veïns, alguns dels quals portaven retrats d’alguns dels presos i exiliats, a més de cartells contra el sistema judicial estatal, en defensa de l’autodeterminació i de petició de llibertat per als presos polítics. Representants del PDeCAT, ERC, la CUP, Òmnium i l’ANC van llegir el manifest unitari. En els parlaments es va fer una crida a implicar-se en les mobilitzacions dels pròxims dies, especialment en la vaga general del pròxim dia 21.

A Banyoles, una setantena de persones van concentrar-se al migdia davant de l’ajuntament. La xifra va augmentar en la convocatòria del vespre, al mateix lloc.

A la comarca de la Selva, hi va haver concentracions al vespre a Santa Coloma de Farners i a Blanes, entre altres poblacions, i al matí n’hi havia hagut en municipis com ara Breda, la Cellera de Ter i Arbúcies.

Al vespre a Blanes, els portaveus del PDeCAT, ERC i la CUP van llegir un manifest, al davant de l’ajuntament, al passeig de Dintre. Hi va participar també el coordinador de l’ANC a Blanes, Eduard Jaquet. El lema de la concentració era L’autodeterminació no és delicte, i hi donaven suport Òmnium Selva Marítima i CDR Blanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El primer ministre escocès vol mantenir-se en el poder tot i trencar la coalició

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona