Política

May rep un altre càstig

COP

Una rebel·lió dels conservadors euroescèptics fa que la primera ministra torni a perdre una votació sobre la seva estratègia del ‘Brexit’

La derrota no té implicacions legals però la debilita en la negociació amb Brussel·les

El Parlament britànic va rebutjar, ahir, l’estratègia de la primera ministra sobre el Brexit. Theresa May va tornar a perdre la votació d’una moció –idèntica a la que s’havia votat el 29 de gener– per 45 vots de diferència (303 contra 258). Va perdre per culpa de la rebel·lió de l’ala euroescèptica del seu partit, liderada per Jacob Rees-Mogg, en interpretar que la redacció de la moció implicava descartar una sortida de la UE sense acord.

Pels euroescèptics, mantenir la possibilitat d’un Brexit dur reforça el marge de maniobra dels britànics amb Brussel·les.

La derrota no té conseqüències legals per a May, però és una humiliació ja que no va poder validar el suport rebut pels mateixos euroescèptics fa dues setmanes. També envia un missatge molt confús a la UE ja que el que demana ara mateix no té ni tan sols el suport del seu Parlament. Abans de la votació, el govern havia advertit que una derrota debilitaria la seva capacitat de negociació amb Brussel·les. És la desena derrota parlamentària de May des que és primera ministra.

La moció derrotada ahir substitueix la que May havia presentat al Parlament el 15 de gener i que va recollir una derrota històrica. Aleshores va canviar d’estratègia i va començar a negociar amb els unionistes nord-irlandesos –els seus socis de govern– i els euroescèptics tories, i també amb partits i grups de l’oposició.

Resultat d’aquest diàleg, es va efectuar una nova votació en què es va aprovar una esmena perquè May negociés amb la UE un canvi de l’anomenada “salvaguarda irlandesa”. Aquesta era una condició perquè la cambra donés suport al seu pla de Brexit. May va viatjar a Brussel·les amb noves exigències, amb la força que li donava el suport dels euroescèptics i unionistes. O sigui, una majoria.

En la votació d’ahir, però, no va poder ratificar aquest suport. Els euroescèptics es van rebel·lar per no haver garantit el manteniment d’una sortida sense acord, una opció que el Parlament havia descartat el 29 de gener.

Pressió sobre Corbyn

Després de la votació, Downing Street va afirmar que manté l’estratègia amb la UE i que el resultat d’ahir significa que és més probable que hi hagi una sortida sense acord, que és el que volen els rebels antieuropeus tories.

També es va rebutjar ahir –per 16 vots– una esmena laborista per forçar una nova votació a l’acord de May abans del 27 de febrer, i una altra dels nacionalistes escocesos per ajornar tres mesos la sortida de la UE, prevista per al 29 de març, per 222 vots de diferència.

“El que hem après avui és molt poc, no sabem res que no sabéssim abans, la veritable lliçó la vam aprendre el mes passat quan va quedar clar que no hi ha una majoria al Parlament”, va dir James Cleverly, vicepresident del Partit Conservador.

També es va queixar el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn: “Fa dues setmanes, la primera ministra va dir que la seva nova estratègia li asseguraria una majoria substancial i sostenible al Parlament, però avui [ahir] s’ha provat que no en té cap.” I hi va afegir: “No pot continuar així, no pot continuar ignorant el Parlament i apropar-se al 29 de març [la data de sortida fixada] sense un pla coherent.” I li va demanar que admetés el fracàs de la seva estratègia.

Tot i la pressió, May està convençuda que, si aconsegueix una garantia de Brussel·les que no es portarà a terme la salvaguarda per la frontera a Irlanda del Nord, el Parlament li donarà suport. La pressió, ara mateix, també recau sobre Corbyn, que continua negant-se a sol·licitar un segon referèndum, com li demana el seu partit. El que proposa, en canvi, és un Brexit suau, que el Regne Unit es quedi a la unió duanera i el mercat únic. May considera que això seria una traïció als votants.

El que hem après avui és molt poc, no sabem res que no sabéssim abans
James Cleverley
VICEPRESIDENT DEL PARTIT CONSERVADOR
May no pot seguir ignorant el Parlament i acostar-se al 29 de març sense un pla coherent
Jeremy Corbyn
LÍDER DE L’OPOSICIÓ

Alerta del sector empresarial

Daniel Postico

Els líders industrials britànics van reaccionar, ahir, amb consternació a la nova derrota de May i van advertir del dany causat a les empreses. “Aquesta derrota incrementarà les pors de les empreses alimentàries i de begudes perquè hi ha més possibilitats d’un Brexit sense acord”, va advertir el conseller delegat de la Federació d’Alimentació, Ian Wright. Pel director de la Cambra de Comerç, Colin Stanbridge, “a mesura que passa el temps, els indicadors econòmics cauen [...] i la incertesa segueix fent mal als negocis”. Per la seva banda, la directora general de la patronal britànica va declarar: “Un altre dia de fracàs polític, un altre dia més a prop d’un caos sense acord [...] Una sortida sense acord seria imperdonable.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona