Política

“La voluntat no era desoir el TC, sinó defensar drets”

Forcadell prioritza la sobirania del Parlament, la llibertat d’expressió i la inviolabilitat dels diputats

Assegura que no va participar en cap estratègia i critica la politització del Constitucional

Assumia que el procés era pacífic. Mai he encoratjat un acte de violència. Estic disposada a renunciar a les meves conviccions si comporten violència
El govern espanyol ha desoït el TC, la fiscalia ha desoït el TC, i també aquest tribunal. Van valorar béns superiors i això és el que ens passava a la mesa

“Vaig complir els deures del Tribunal Constitucional, tenint en compte que no era voluntat dels membres de la mesa del Parlament desoir el tribunal sinó defensar la iniciativa dels diputats, la llibertat d’expressió, la sobirania del Parlament i la inviolabilitat parlamentària.” Amb aquest argument principal, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, es defensava de les acusacions per no haver impedit ni evitat que el ple tirés endavant propostes de resolució com les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent i les lleis del pressupost, el referèndum i la transitorietat jurídica, malgrat els requeriments dels tribunals per aturar el procés. A Forcadell el ministeri fiscal l’acusa d’un delicte de rebel·lió i demana per a ella 17 anys de presó, la mateixa pena que per als activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Durant una declaració llarga i centrada en els aspectes tècnics de la tramitació parlamentària, Forcadell va defensar una vegada més que la mesa del Parlament no pot actuar d’òrgan censor, per la qual cosa sempre, durant el seu mandat, es va optar per tramitar les propostes dels diputats sense entrar a debatre el fons del contingut. Pel que fa a la tramitació de les lleis, va defensar que no es pot censurar el debat en el Parlament dels projectes de lleis, ja que les normes legislatives ja tenen altres filtres com el TC per frenar la seva aplicació si resulten ser inconstitucionals. L’expresidenta va recordar que existeix jurisprudència en aquest tema i que el que li demanava el TC “posava en joc la separació de poders”. Finalment, també es va escudar en el fet que fos el ple, que considera sobirà, qui acceptés, a petició de dos grups, debatre i aprovar les propostes i les lleis més polèmiques per la qual cosa la presidència no tenia marge de maniobra per aturar la tramitació en plena sessió plenària més enllà d’advertir als diputats, tal com els van suggerir els lletrats, que es podia estar vulnerant el mandat del TC. Forcadell, però, també va criticar “la politització” del Constitucional aquests últims anys si bé va afirmar que el respectava.

Complir el reglament de la cambra i defensar els drets fonamentals. Sota aquesta premissa va obrar l’expresidenta. Però, a més a més de la defensa dels tràmits parlamentaris que es van portar a terme durant la legislatura passada, Forcadell també va voler deixar clar que mai va participar en cap estratègia per dur a terme el full de ruta independentista. Així, es va desmarcar del programa electoral de Junts pel Sí, de la configuració del govern –va assegurar que la proposta de ser presidenta li va arribar una setmana abans del ple de constitució–, de la redacció de les lleis de desconnexió, i fins i tot de la gestió dels tempos durant la sessió maratoniana en què es van aprovar els dos textos legislatius.

Pel que fa a la seva participació en diverses mobilitzacions així com les crides a votar l’1-O, que la fiscalia considera com a actes intimidatoris, Forcadell va defensar la seva presència el 20 de setembre davant la conselleria d’Economia durant uns minuts “per animar ” el vicepresident Oriol Junqueras i més tard, al vespre, en un acte a Sabadell on va demanar la llibertat dels càrrecs de la Generalitat que havien estat detinguts aquell dia. També va restar importància a l’acte del dia 21 de setembre davant del TSJC perquè no era un escenari triat pels organitzadors sinó fruit de la impossibilitat de fer-ho en un altre lloc a causa de les festes de la Mercè. A més, recorda que els detinguts no estaven sent jutjats al TSJC. Els retrets per algunes piulades de l’expresidenta fent crides a votar també van formar part de l’interrogatori. “Vaig demanar tant a la gent del sí com del no que anessin a votar; votar no és delicte”, apuntava l’expresidenta.

Forcadell també va ser interrogada per la declaració d’independència del 27 d’octubre i va reiterar que la DUI formava part únicament del preàmbul, que era una declaració política i que per donar-hi rellevància es va decidir la lectura en el ple. “Quan diu política, a què es refereix, que era mentida, broma, teatre, un sainet, una farsa?”, li va qüestionar la fiscal. “Que era política. Si considera que la política és una farsa, un sainet, doncs llavors sí. Però jo considero que és una cosa seriosa”, va respondre Forcadell en un tens interrogatori on al final de la sessió va qüestionar que se la jutgi al Suprem i no al TSJC com a la resta de membres de la mesa.

La presó preventiva de Forcadell ja és a Estrasburg

La presó preventiva de la presidenta Forcadell ja és al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en considerar-la “absolutament injustificada”. Forcadell és la primera acusada per l’1-O que obre la via d’Estrasburg. L’advocada internacional encarregada d’aquesta demanda, Jessica Simor, reconeix que és un cas “excepcional” a tot Europa i espera que es resolgui en un any, tot i que la llei estableix que s’ha d’esgotar la via judicial espanyola abans d’acudir a la justícia europea i el TC encara no ha resolt el recurs de Forcadell contra el seu ingrés en presó preventiva . Simor creu que aquest procediment vulnera els drets fonamentals de llibertat d’expressió i dret de reunió i reconeix que en la seva vida laboral no ha treballat mai en cap cas semblant a aquest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El primer ministre escocès vol mantenir-se en el poder tot i trencar la coalició

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona