Política

Royo defensa que el Diplocat “no va organitzar ni va estar implicat” en cap referèndum

L’exsecretari general de l’organisme afirma que van complir “escrupolosament” amb la intervenció del Ministeri d’Hisenda

“La gestió de Diplocat i Generalitat és totalment independent”, apunta

“Va ser un programa de visites internacionals, no d’observació electoral”, sosté

L’exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, ha afirmat que “no vam organitzar cap referèndum, ni estàvem implicats” i, a més, ha desvinculat el Diplocat de la Generalitat. També ha dit que van complir “escrupolosament” amb la intervenció del Ministeri d’Hisenda i que no es van fer pagaments al marge. De fet, ha dit que alguns projectes es van seguir pagant amb el 155 vigent. Royo ha reconegut que des de l’organisme (que té entre 85-90% de participació de la Generalitat) es van pagar 40.591 euros per hotels i vols per un programa de “visitants internacionals” que va estar a Catalunya entre el 29 de setembre i el 2 d’octubre. Ha negat, però, que vinguessin en missió electoral. “Va ser un programa de visites internacionals, no d’observació electoral”, ha manifestat Royo, que diu que d’aquests programes en feien quasi tots els mesos i que aquest en concret es va organitzar a petició de diversos diputats estrangers.

Durant tot l’interrogatori, Royo ha desvinculat l’acció del Diplocat –que feia tasques de diplomàcia pública- amb la gestió de la Generalitat, tot i reconèixer que entre el 85-90% del pressupost del consorci prové del Govern (amb participacions públiques de Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona). Royo està investigat al jutjat 13 però ha decidit declarar totes les preguntes.

Segons ha defensat, les decisions de les accions que feien les decidia el ple i l’acció no la marcava ni la conselleria d’Acció Exterior de Raül Romeva ni tampoc cap altre departament. “La gestió de Diplocat i Generalitat és totalment independent”, ha manifestat.

La fiscal Consuelo Madrigal ha preguntat insistentment per pagaments que ha fet el Diplocat i que consten en atestats policials. Un d’ells és una factura de 40.591 euros que es van pagar en concepte d’hotels i agències de viatges per un grup estranger que va estar a Catalunya entre el 29 de setembre i el 2 d’octubre de 2017.

Royo els ha definit com a “visitants internacionals”, ha dit que la majoria eren parlamentaris i que alguns es van pagar les despeses des dels seus parlaments o els seus partits. Ha defensat que eren visites habituals, que se’n feien pràcticament tots els mesos, i que en aquest cas concret ho havien sol·licitat directament ells interessats pel context polític.

L’exsecretari general ha deixat clar –a preguntes de la lletrada Judith Gené- que no havien d’elaborar cap informe ni fer cap tasca i que, des del Diplocat, se’ls van organitzar reunions i activitats durant aquells dies.

“No són observadors internacionals”

En tot moment, ha dit que la comitiva no va venir per a fer “cap observació electoral”. “Una missió d’observació electoral no té res a veure amb això, comproven si el vot és just i transparent i per definició ho finança i ho organitza una entitat que no té res a veure amb el territori que ho organitza”, ha explicat Royo.

Per això, ha dit que es van pagar part de les despeses d’aquests “visitants internacionals” des del Diplocat. I ha explicat algunes missions similars que havien organitzat anteriorment, també una per al procés participatiu de 2014.

A preguntes de les defenses, ha deixat clar que Diplocat “no va organitzar ni va estar implicat amb el referèndum” i s’ha qüestionat per què ara es sospita d’una activitat que, segons defensa, porten fent de la mateixa manera des de fa anys. A més, ha deixat clar que el Diplocat no tenia cap avís per part del TC ni cap altre tribunal per abstenir-se de fer aquestes activitats.

Encàrrec acadèmic pagat fins i tot amb el 155

També li han demanat sobre una factura de més de 54.000 euros que es va abonar a una empresa britànica per contractar els serveis de l’exprimer ministre holandès Wim Kok i que va ser retornada. Royo ha explicat que a partir del maig es va gestar un projecte per fer un encàrrec a un equip d’acadèmics per elaborar un estudi sobre el context entre Catalunya i Espanya. Els contractes es van formalitzar al juliol i, segons Royo, els diferents experts van treballar o bé des de Barcelona o bé passant èpoques a Catalunya, també durant els dies del referèndum.

Segons Royo, van voler buscar un “portaveu” que “professionalitzés” la tasca dels experts i fes públiques les conclusions i es va contactar amb Kok, a qui se li va fer un ingrés de 54.030 perquè “reservés” les dates per venir a Catalunya. Però l’empresa britànica per la qual treballava va retornar els diners perquè l’exministre ja estava “compromès” amb d’altres projectes en aquelles dates.

Al final, va capitanejar el projecte Helena Catt, que havia de declarar aquesta tarda a petició de l’acusació i ho farà, finalment, el dia 27 de març. Royo ha explicat que l’encàrrec que se’ls va fer es va pagar sense cap problema, també durant la intervenció dels comptes de la Generalitat per part de l’Estat (a partir del 15 de setembre) i també, fins i tot, durant l’aplicació del 155. “El projecte es va pagar íntegrament, amb abonaments fets al gener del 2018 i quan jo ja estava cessat del meu càrrec”, ha explicat.

En aquest cas, ha dit que no es va donar indicacions al grup perquè buscaven que fos “independent” i que elaborés l’informe acadèmic “amb el màxim rigor científic”. Ara bé, sí els va donar la “indicació” que s’haurien de reunir amb l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i algun representant de la Generalitat per tenir “un context general” de la situació.

A preguntes de Vox, ha dit que quan es contracta aquest informe acadèmic encara no se sabia si hi hauria referèndum, ja que el projecte es gesta al maig i se signen contractes al juliol. “Quan se signa el contracte no sabem què es farà, el projecte es fa independentment del referèndum”, ha remarcat.

La fiscal també ha demanat sobre uns pagaments que consten a la causa i que s’haurien fet a The Hague Centre for Strategic Studies des d’una entitat del BBVA on la delegació del govern a Brussel·les hi té un compte. Royo ha dit que no coneix aquesta entitat i que no els han fet cap encàrrec. “No hi tinc relació, el compte és de la Generalitat i com som un consorci diferent no tenim res a veure”, ha manifestat. Un dels integrants d’aquest centre d’estudis, Paul Sinning, havia de declarar aquesta tarda com a testimoni, però s’ha ajornat al dia 27 de març.

La fiscal també li ha preguntat sobre uns pagaments mensuals de 2.700 euros al grup editorial del diari ’Ara’ per traduir informacions i articles a l’anglès. Segons ha dit, la col·laboració es portava a terme des del 2015 i desconeix per què durant els mesos d’estiu del 2017 es van interrompre aquests pagaments. “Ho vaig demanar a comptabilitat i no m’ho van aclarir”, ha explicat.

  • 13:06 Acaba la sessió del matí del judici. Marchena anuncia que no hi haurà sessió aquesta tarda. El judici rependrà demà a la 10 del matí
  • 13:04 Royo: "Mai hem actuat com una delegació de la Generalitat. Hem col·laborat en algún acte"
  • 13:03 Royo: "El procediment va ser sempre el mateix, des del 2013 fins que vaig ser cessat"
  • 13:00 Royo: "Mai he rebut cap advertència del Tribunal Constitucional"
  • 13:00 Pregunta l'advocada Judit Gené
  • 12:56 Royo: "Sempre vam donat veu a diferents posicions, a la pluralitat política. El Diplocat organitzava molts seminaris, conferències, tallers, trobades amb de visitants internacionals"
  • 12:54 Royo: " Vaig demanar una excedència de la Comissió Europea quan vaig ser nomenat cap del Diplocat pel ple de la institució. Quan vaig ser destituït pel 155 vaig tornar a la Comissió"
  • 12:52 Ara intervé l'advocat Andreu Van den Eynde
  • 12:51 Royo: "El Diplocat no va fer cap acció a favor de la independència ni del referèndum"
  • 12:48 Royo: "Vaig tenir contacte amb alguna ambaixada però només centrat en el nostre treball de diplomàcia pública"
  • 12:47 Royo nega que el Diplocat fes cap tasca de suport internacional a la proclamació de la independència
  • 12:46 Ara és el torn de l'advocat del partit d'extrema dreta Vox
  • 12:45 Royo: 'El projecte era independent del referèndum. Vam demanar als acadèmics que van venir que fossin objectius i que es reunissin amb totes les parts"
  • 12:42 Royo: "Els experts internacionals no van venir expressament per l'1-O"
  • 12:41 Royo: "Era un projecte acadèmic del Diplocat que analitzava la situació política i que intentava explicar que passaria entre el setembre i l'octubre del 2017"
  • 12:39 Royo: "No era un posicionament de l'entitat, sinó de diversos experts internacionals"
  • 12:37 Royo: "Vam demanar a un grup d'experts internacionals que fessin un informe sobre la situació a Catalunya en relació a Espanya"
  • 12:34 Torna a començar el judici amb l'interrogatori de l'advocada de l'estat, Rosa María Seoane
  • 11:55 Descans de 30 minuts en la sessió d'aquest matí
  • 11:54 Royo: "Tots els projectes es van pagar fins al final amb el pressupost de Diplocat. No sé com es van fer els pagaments posteriors al meu cessament pel 155, pregunti-ho al govern espanyol"
  • 11:52 Royo: "Diplocat no estava involucrat en l'organització del referèndum. La nostra feina era explicar la realitat de Catalunya"
  • 11:49 Royo: "A la pàgina web 'Catalan votes', s'hi penjaven articles de la premsa internacional relacionats amb Catalunya"
  • 11:45 Royo: "Hem organitzat sempre visites internacionals quan hi han hagut fets noticiables. Sempre hem intentat comptar amb gent de prestigi, personalitats a nivell internacional amb honoraris alts"
  • 11:42 Marchena talla les respostes del testimoni, que considera massa llargues i que no responen les preguntes del fiscal
  • 11:37 Royo: "Del 29 de setembre al 2 d'octubre vam fer un programa de visitants internacionals. Quasi cada mes organitzàvem una activitat com aquesta. Aquest programa de visitants internacionals es realitza a petició de diversos diputats estrangers"
  • 11:34 Royo: "Nosaltres tampoc teníem res a veure amb el departament d'Exteriors de la Generalitat"
  • 11:33 Royo: "El Diplocat no té res a veure amb el registre de catalans a l'exterior"
  • 11:29 Royo: "El Govern va demanar si coneixíem alguna entitat d'observadors internacionals per si acordava una consulta amb l'Estat. Però no vam arribar a cap acord"
  • 11:27 Royo: "Mai hem donat honoraris a observadors internacionals. Mai hem contractat observadors internacionals"
  • 11:26 La fiscal afirma que els convidats del Diplocat anaven a hotels "d'alt standing". Royo ho nega
  • 11:24 Royo: "No tinc constància que el 2017 féssim cap fòrum sobre el referèndum d'autodeterminació"
  • 11:23 Royo: "El Diplocat no va pagar a observadors internacionals per l'1-O"
  • 11:21 Royo: "Sempre hi va haver una certa tensió entre el Govern i el Diplocat. El Govern demanava treballar-hi més estretament"
  • 11:18 Royo: "Les delegacions exteriors són part de la Generalitat. El Diplocat és una entitat de capital públic i privat. No formava part del Govern"
  • 11:18 Royo ha desvinculat el Diplocat de les delegacions a l'exterior
  • 11:15 Royo: "Les aportacions de la Generalitat representen entre el 85% i el 90% del pressupost de la institució"
  • 11:13 Royo: "La Generalitat paga les despeses del personal i el 50% de les despeses d'activitat del Diplocat"
  • 11:11 Royo: "El pressupost del Diplocat no el definia la Generalitat"
  • 11:11 Royo: "La diplomàcia públca no té res a veure amb la diplomàcia política"
  • 11:07 Royo: "Un dels objectius del Diplocat és donar suport a la diplomàcia pública"
  • 11:07 Royo: "El Diplocat té per objectiu donar a conèixer els actius de Catalunya"
  • 11:06 Royo explica els objectius del Diplocat: "No té res a veure amb la diplomàcia"
  • 11:04 Royo: "Diplocat té una aportació econòmica de la Generalitat superior al 50% i per tant es regeix pel dret públic"
  • 11:03 Royo: "El conseller d'Exteriors no formava part de l'estructura del Diplocat"
  • 11:02 Royo: "Diplocat és un consorci mixt: públic i privat. La màxima autoritat del Diplocat estava al ple del consorci"
  • 11:01 Pregunta la fiscal Consuelo Madrigal
  • 11:00 Royo afirma que respondrà a totes les preguntes
  • 11:00 Royo està sent investigat pel jutjat 13 de Barcelona
  • 11:00 Albert Royo va ser cessat amb l'aplicació del 155 el 31 d'octubre de 2017
  • 10:59 El torn de declarar d'Albert Royo, exsecretari general del Diplocat
  • 10:58 S'acaba la declaració de Jaume Mestre
  • 10:57 Mestre: "La tramitació administrativa de les factures era d'un altre departament"
  • 10:57 Francesc Homs pregunta si Mestre decidia quines campanyes eren de pagament i quines gratuïtes. Mestre afirma que no
  • 10:55 És el torn dels advocats de la defensa
  • 10:54 Mestre nega que les campanyes tenien l'objectiu de cridar a votar al referèndum
  • 10:52 Mestre: "El 2017 vaig gestionar una cinquantena de campanyes publicitàries"
  • 10:51 L'advocat de Vox és Javier Ortega Smith, secretari general del partit d'extrema dreta
  • 10:50 Acaba l'advocada de l'estat i interroga l'advocat de Vox
  • 10:47 Mestre: "No sé qui va tractar la incorporació de l'anunci de les vies a la CCMA. No era la meva responsabilitat"
  • 10:45 Mestre: "La campanya de Focus Media també segueix pendent de pagament"
  • 10:44 Mestre: "La factura d'Estudi Dadà segueix pendent de pagament. Ha fet treballs posteriors a aquest que sí que s'han abonat"
  • 10:42 Mestre: "La tria d'empreses per la campanya del registre de catalans a l'exterior es va fer de manera aleatòria"
  • 10:42 Interroga ara l'advocada de l'estat, Rosa María Seoane
  • 10:41 Marchena diu que el tribunal no es pronuncia sobre una possible imputació per fals testimoni
  • 10:39 El fiscal demana al tribunal que s'obri un procediment al jutjat de guàrdia per fals testimoni de Mestre
  • 10:38 Mestre: "No sé si la campanya que es va emetre per la televisió era de pagament"
  • 10:37 El fiscal insisteix per a fer dir al testimoni que l'emissió de l'anunci a TV3 eren de pagament
  • 10:35 Mestre: "No vaig tractar amb Núria Llorach sobre aquesta campanya, ni de les factures"
  • 10:34 Marchena: "El fals testimoni no només el comet qui no diu la veritat, també qui l'altera"
  • 10:33 Marchena recorda al testimoni que pot incòrrer en responsabilitat penal si no respòn a les preguntes o ho fa de manera evasiva
  • 10:32 Mestre: "No he vist les factures de la CCMA per emetre l'anunci de l'1-O"
  • 10:28 Mestre: "Vaig veure l'anunci de les vies del tren als mitjans de comunicació"
  • 10:27 Es tracta de la campanya de l'anunci on apareixien unes vies de tren
  • 10:26 Mestre: "Focus també va renunciar a la campanya Civisme perquè la van considerar política"
  • 10:22 Mestre: "Tenia un pressupost de més de 2,5 milions d'euros, però al final no es va fer cap anunci perquè el concurs públic va quedar desert"
  • 10:20 Mestre: "La campanya Civisme promovia valors democràtics en la societat. Era més important de les que es fan habitualment"
  • 10:19 Mestre: "Teresa Guix va cobrar de la Generalitat, però no per la feina que es va fer relacionada amb l'1-O"
  • 10:18 Mestre: "És possible que Ferran Buriel (NothingAD) ens perdonés 80.000 euros. No és una pràctica freqüent"
  • 10:15 El fiscal demana pel pagament de totes les factures relacionades amb la publicitat del referèndum. Mestre afirma que no es van pagar.
  • 10:13 Mestre: "Ens van comentar que la factura no es podia pagar. Vaig dir als d'estudi Dadá que la factura per ara no es podia pagar"
  • 10:12 Mestre: "Exteriors va dir que en l'anunci hi havia d'haver l'expressió 'Sí o No'"
  • 10:08 El Tribunal Suprem trasllada les declaracions dels observadors internacionals Paul Sinning i Helena Catt al 26 de març.
  • 10:08 Afirma que va coordinar la campanya del Registre de catalans a l'exterior
  • 10:07 Interroga el fiscal Jaime Moreno
  • 10:04 Comença la sessió d'avui del judici amb la declaració de Jaume Mestre, responsable de difusió de la Generalitat
  • 09:55 Jordi Pina afirma a TV3 que el judici no s'acabarà abans de setmana santa i preveu que com a molt aviat quedarà vist per sentència al juny
  • 09:41 Les acusacions han citat Royo i Altafaj perquè diversos informes de la Guàrdia Civil els involucren en suposats pagaments als observadors internacionals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona