Política

May viatja a Berlín i París sense el pla que li exigeix la UE per allargar el ‘Brexit’

Demanarà una pròrroga fins al 30 de juny abans de la cimera decisiva de demà

Els ‘brexiters’ del seu partit volen sabotejar la negociació amb Corbyn

Theresa May viatja avui a Berlín i París per reunir-se, per separat, amb la cancellera Merkel i el president Macron. L’objectiu és saber, per una banda, quina predisposició hi haurà demà, en la cimera europea, per acceptar la pròrroga que ha demanat fins al 30 de juny. I, de l’altra, saber quines seran les exigències per part de la Unió Europea (UE) per concedir-li una pròrroga.

La premier britànica surt de Londres sense cap pla més enllà de les negociacions que està portant a terme amb l’oposició laborista i que es van reprendre ahir al vespre. El govern va enviar una proposta nova que no incloïa cap de les demandes laboristes d’establir una unió duanera i vincles estrets amb el mercat únic.

Els laboristes no creuen que el govern estigui disposat a retirar cap de les seves línies vermelles, tot i que l’advocat general de l’estat, Geoffrey Cox, va assegurar que estan oberts a acceptar la unió duanera. El laboristes troben sospitós que no hagi dimitit cap dels 14 ministres de May que li van exigir una sortida sense acord. Sostenen que si hagués tingut aquesta voluntat, haurien dimitit com van dir.

Sí que s’hi han oposat els diputats conservadors euroescèptics radicals del Grup de Reforma Liberal, que volen evitar que May sucumbeixi a les exigències laboristes i accepti la unió duanera. Volen demanar una moció de censura interna que, tot i saber que no serà acceptada perquè ja en van perdre una al desembre, podria espantar May.

En mans de Brussel·les

Ahir a la tarda, la premier va parlar per telèfon amb el primer ministre holandès, Mark Rutte, i amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Vol evitar com sigui una pròrroga llarga que els obligaria a presentar-se a les eleccions europees que serien demolidores per al prestigi de la classe política britànica, tres anys després que el 52% dels ciutadans votessin sortir de la UE. May, en aquests moments, és a les mans de Brussel·les. No té res a oferir més enllà de les converses amb els laboristes. Vol evitar el Brexit sense acord aquest divendres. La UE estaria encantada d’incloure la unió duanera que diuen que volen oferir als laboristes.

El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, que ahir es va reunir amb el cap negociador europeu, Michel Barnier, a Dublín, és partidari d’oferir una pròrroga al Regne Unit amb una clàusula que els permeti sortir de la UE en el moment que s’aprovi el seu acord. Merkel també la veuria de bon ull. Macron i Rutte en recelen. Exigeixen un pla a Londres perquè el caos que hi ha ara mateix no contagiï la resta de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona