Política

Borrell no preveu bloquejar el procés com a cap de la diplomàcia europea perquè és un “problema intern”

El ministre d’Exteriors en funcions diu que s’han de portar les delegacions a la justícia per ser un “instrument de propaganda proindependentista”

Defensa que va renunciar a ser eurodiputat per no deixar vacant el ministeri i marxar de vacances

El ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, assegura que com a cap de al diplomàcia europea no tindrà més força per intentar bloquejar la internacionalització del procés perquè és un càrrec que no s’ocupa dels “problemes interns” dels països. En una entrevista a Ser Catalunya, Borrell ha defensat que va renunciar a ser eurodiputat per no deixar vacant el ministeri d’Exteriors, ja que en estar en funcions no se’l podia substituir. A més, ha argumentat que hagués suposat marxar de vacances tenint en compte que el Parlament Europeu tancarà en uns dies. Però, segons ha dit, aquesta decisió no excloïa que pogués ser proposat per a una funció executiva, com ha acabat passant.

Borrell ha recordat que és incompatible ser ministre amb ser eurodiputat però que, en canvi, per ser membre de l’executiu europeu no cal ser eurodiputat. I ha defensat que no podia deixar vacant el ministeri “per no sé quan temps” i anar-se’n de vacances tenint en compte que el Parlament Europeu tanca per vacances en 10 dies. “Sembla que hi ha gent que no vol entendre les coses. Això no tancava la porta perquè per ser membre de l’executiu no cal ser eurodiputat”, ha afegit.

Pel que fa a la investidura de Pedro Sánchez, Borrell ha recordat que tant Sánchez com portaveus del PSOE “autoritzats” han dit “per activa i per passiva” que no veuen un govern de coalició. Borrell assegura que entén les raons per les quals el president del govern espanyol pensa que és millor no tenir un govern de coalició i ha posat com a exemples els governs socialistes en minoria de Portugal i Dinamarca que “funcionen perfectament”.

Les delegacions

El ministre d’Exteriors en funcions ha defensat que hagi demanat al TSJC el tancament cautelar de les delegacions de la Generalitat a Berlín, Londres i Ginebra. En la mateixa entrevista a Ser Catalunya, ha afirmat que el ministeri pensa que “hi ha coses que no són d’exercici de les competències de la comunitat autònoma sinó que són un instrument al servei de la propaganda proindependentista”. “Què vol? Que mirem cap a un altre costat i fem com si no ens adonéssim de res? Si algú fa coses que creiem que no estan avalades per les competències ho hem de dir als tribunals. Estem en un estat de dret”, ha argumentat.

Borrell ha citat els informes del Ministeri d’Administracions Públiques que, segons ha dit, defensen que les comunitats autònomes tenen dret a tenir delegacions per desenvolupar les seves competències. I que si es dediquen a funcions que no són de les seves competències, s’ha d’explicar als tribunals. “És el que hem fet”, ha afegit el ministre en funcions que assegura que hi ha “molts casos” que demostren que les delegacions de la Generalitat fan propaganda proindependentista.

Preguntat per si la seva decisió contribueix a la judicialització de la política, Borrell ho ha desvinculat assegurant que “en absolut” tot i admetre que hi pot haver altres casos que suposen judicialitzar la política.

En el marc d’un estat de dret, el ministre ha defensat que “afortunadament” no pot dir que tanca les delegacions perquè no li agraden, sinó que el que ha de fer és dir-ho als tribunals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]