Política

El fiscal vol Salvadó al TSJC per l’Agència Tributària catalana

Considera que hi ha “indicis” contra l’exsecretari d’Hisenda per organitzar l’1-O i estructures d’estat

Se li imputen despeses d’abans d’assumir el càrrec i s’aprofita una investigació del 2016

El tinent fiscal Pedro Ariche ha demanat a la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que instrueix la causa contra l’exsecretari general de Vicepresidència, Economia i Hisenda i actual diputat d’ERC, Josep María Jové, com a impulsor de l’1-O, que també assumeixi la investigació contra el llavors secretari d’Hisenda i diputat republicà, Lluís Salvadó, tal com a finals de juliol va sol·licitar-li la magistrada del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que manté processats uns trenta càrrecs públics i empresaris pel referèndum.

En l’escrit enviat a la magistrada Maria Eugènia Alegret, el tinent fiscal sosté que hi ha prou “indicis” per investigar Salvadó pels delictes de malversació de cabdals públics, revelació de secrets, desobediència i hi afegeix el de prevaricació administrativa. La majoria dels indicis són documents recollits en els escorcolls al seu domicili i al despatx el 20 de setembre de 2017, amb la seva detenció.

A més d’impulsar l’1-O, la fiscalia manté que Salvadó també va ser clau per formar estructures d’estat, com ara la hisenda catalana a través l’Agència Tributària Catalana (ATC), amb la implantació del sistema e-Spriu, amb el qual es podria recaptar impostos estatals, superant les competències estatutàries. I, es detallen dues despeses: una de 551.270 euros per una aplicació informàtica per recollir de manera voluntària les dades dels contribuents de l’IRPF, impost estatal, que només va estar operativa el 2014 i de la qual IBM va fer el manteniment fins al 2016, segons la Guàrdia Civil. En aquest cas, Salvadó encara no era secretari d’Hisenda, càrrec que va assumir el gener del 2016. La segona despesa és un altre mòdul, de 241.383 euros, actiu des de l’abril de 2017 perquè l’ATC recollís per l’Estat les recaptacions de l’IRPF i les cotitzacions socials d’empreses públiques, que el govern espanyol va suprimir amb el 155, i que el consell executiu ha tornat a implantar aquest agost.

Per les defenses de Jové i Salvadó aquesta investigació és “una causa general” i sense que s’hagi produït cap delicte. Tal com recull l’informe raonat de la magistrada, el 15 de març de 2016, la unitat de la policia judicial de la zona VII de Catalunya de la Guàrdia Civil envia un primer informe sobre la hisenda catalana a la fiscalia de l’Audiencia Nacional, que havia demanat als cossos policials investigar el govern català pels delictes de sedició i malversació, entre d’altres. Només feia dos mesos que l’equip de Junqueras era a Economia i Hisenda. El segon informe del grup dirigit pel tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena a la fiscalia és del 7 de març del 2017, i dies després assumeix la investigació oberta pel jutge de Barcelona, i també de la fiscalia Superior de Catalunya. Precisament, la setmana vinent han de declarar al TSJC investigadors de la Guàrdia Civil i un cap d’IBM.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona