Política

L’Estat bloqueja el corredor 5G del Mediterrani per motius lingüístics

Borrell va pressionar la Comissió Europea per frenar el projecte amb Occitània, segons la Generalitat

Volia fer constar el “Regne d’Espanya” i canviar “país” per “regió”

El govern espanyol ha aconseguit aturar el corredor 5G del Mediterrani, un dels projectes estratègics de la Generalitat per convertir Catalunya en un referent per a la innovació tecnològica. L’acord entre el govern català i l’occità per crear un banc de proves transfronterer per a la mobilitat autònoma connectada s’havia gestat durant mesos i estava enllestit. El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ja tenia data i bitllet d’avió per anar a signar-lo amb alts dirigents de la Comissió Europea (CE), que hi havia d’aportar part del finançament. Però un moviment a última hora de l’Estat ho va esguerrar tot.

Segons va explicar ahir Puigneró a Catalunya Ràdio, al juny, a pocs dies de l’acte en què s’havia d’aprovar un pla de treball i obrir el projecte a finançament europeu i privat, el Ministeri d’Afers Estrangers va trucar a la CE i va aconseguir “bloquejar-lo”.

El ministeri de Josep Borrella va fer un informe en què desqualifica l’acord en què el primer i principal argument que s’exposa és de caràcter lingüístic. Segons el govern estatal, el text que s’havia de signar no s’adequava al llenguatge jurídic i proposava un seguit de modificacions. La primera era “incloure la referència al Regne d’Espanya cada cop que es fes referència a la Generalitat de Catalunya”. A més, però, l’informe també apunta que quan es parla de “les dues parts” o “els dos països” hauria de posar “les dues regions”. Puigneró, a més, no es pot considerar “ministre” sinó “cap de departament”.

L’informe del Ministeri d’Afers Estrangers defensa, en darrer terme, que Catalunya no és competent per impulsar una iniciativa com el corredor 5G. Segons fonts ministerials, les comunitats autònomes estan obligades per llei a consultar aquest tipus d’acords internacional i no tenen la competència en telecomunicacions ni transports.

LA FRASE

El ministeri de Borrell, que està obsessionat amb Catalunya, va trucar a última hora a la CE i ho ha bloquejat
Jordi Puigneró
Conseller de Polítiques Digitals

LA XIFRA

9
milions d’euros
de fons europeus esperava rebre el projecte d’innovació tecnològica entre Catalunya i Occitània.

“El govern espanyol, ni menja ni ens deixa menjar”

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va explicitar ahir “l’obsessió” de Josep Borrell amb Catalunya i va lamentar que “el govern espanyol ni menja ni ens deixa menjar”. El conseller va deixar clar que la Generalitat “no posarà en perill un projecte” que pot implicar la creació de “molts llocs de treball”. El govern descarta introduir les modificacions lingüístiques que reclama el govern estatal i estudia vies paral·leles per aconseguir tancar l’acord i també que el consorci d’empreses i centres tecnològics es constitueixi i pugui aspirar a fons europeus per començar a fer proves pilot. “El govern de Catalunya no serà el problema”, va indicar.

Es dona la circumstància que l’Estat ja té aprovat per la Comissió Europea un projecte de corredor 5G transfronterer amb Portugal. L’acord preveu dos trams diferenciats, un entre Vigo i Porto i un segon entre Mèrida i Évora, però que formaria part d’un de més llarg a desenvolupar en el futur entre Madrid i Lisboa. En l’àmbit europeu, hi ha altres iniciatives que ja s’han posat en marxa en diferents punts del continent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona