Política

El catalanisme moderat es reivindica

Es presenta el grup El País de Demà, que vol consens, i no conflicte, amb l’Estat

Sectors del catalanisme moderat treballen des del mes de juny per articular la plataforma El País de Demà, que l’enginyer industrial Antoni Garrell i el filòsof Adrià Aldomà van presentar ahir al Col·legi de Periodistes. La plataforma ja agrupa cap a 260 persones i dissabte farà una trobada fundacional al monestir de Poblet. Allà s’acabarà d’elaborar el document de les ponències amb propostes econòmiques, socials, de valors i polítiques per a Catalunya en les quals fa mesos que treballen. Hi han participat a títol individual persones vinculades a l’antiga Convergència i Unió i al sector més conservador del PDeCAT, com Marta Pascal, Carles Campuzano i l’exconseller Lluís Recoder, però també de l’entorn del PSC, d’Units per Avançar i de Lliures.

Políticament aquesta plataforma, definida com a “grup transversal de persones de diferents generacions, d’ideologia, formació i carreres professionals diverses”, advoca per fer “un reset” de país i treballar en “grans consensos” per recuperar una relació “fluida” amb l’Estat, abandonant el “conflicte” i la “unilateralitat” perquè “ens hi va el progrés econòmic i social”, va dir Aldomà, que va reconèixer també que fins ara el govern de Madrid “no ha tractat bé” Catalunya. Argumenten que la independència és una “opció legítima i vàlida” si es canalitza dins “una estratègia possibilista que no perjudiqui la mateixa Catalunya”, amb respecte a les lleis en el context de la Unió Europea. Però per Granell el procés sobiranista s’hauria de dur a terme “amb seny, perseverança i paciència”, amb una estratègia a “llarg termini”, i per això creuen que ara cal centrar les energies a recuperar el prestigi de les institucions i “treure el màxim rendiment de l’autonomia política”.

Només plataforma

L’objectiu del col·lectiu és fer propostes que puguin assumir les forces polítiques, però de moment no té “cap interès” a convertir-se en un nou partit polític. També diuen que no estan condicionats pel procés de reordenació de l’espai postconvergent de JxCat i el PDeCAT. Granell també va deixar clar que els partits que adoptin les idees del document de la plataforma que surti de la jornada a Poblet tindran el seu suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona