Política

Llargues cues als jutjats per autoinculpar-se en solidaritat amb els presos polítics

La Ciutat de la Justícia ha rebut 188 autoinculpacions sobiranistes fins al migdia

Moments de tensió a Girona quan els Mossos impedeixen l’accés per formalitzar la denúncia en la campanya impulsada per Òmnium, ja que s’ha limitat 25 registres al dia

La presentació es fa als jutjats de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona

Centenars de persones han respost a la crida d’Òmnium Cultural a la campanya d’autoinculpacions als jutjats de Barcleona, Girona, Lleida i Tarragona aquest dilluns al matí, on s’han format llargues cues. L’objectiu és omplir de denúncies de milers de ciutadans que s’autoinculpin d’haver-se manifestat el 20-S de davant d’Economia i votat l’1-O, l’any 2017. La limitació de 25 registres per dia fora de Barcelona ha provocat la protesta de les desenes de persones concentrades fent cua, que reivindiquen el dret d’entrar al jutjat a posar la denúncia. La Ciutat de la Justícia havia rebut fins a les dues del migdia d’aquest dilluns 188 autoinculpacions sobiranistes, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Pel que fa a Girona , s’han viscut moments de tensió quan els Mossos d’Esquadra han impedit l’entrada de persones, ja que els jutjats han limitat a 25 el registres diaris. Això ha fet que els concentrats reclamessin el dret a entrar, amb crits de “llibertat” i “volem entrar”. De fet, a les 9.30h només havien pogut entrar cinc persones a fer el tràmit. L’exeurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras i membres d’Òmnium han negociat amb el cap dels Mossos i el deganat per poder entrar als jutjats. Fins i tot s’ha mobilitzat agents antidisturbis, amb la presència de diverses furgonetes dels Mossos. Finalment, s’ha permès l’accés a les persones que volien presentar la denúncia per autoinculpar-se. “No hi ha cap raó objectiva perquè no se’ns permetés”, ha lamentat el membre de la junta nacional d’Òmnium Xavier Antich.

Finalment, han pogut entrar 25 de les 150 persones que s’esperaven per fer la denúncia. Les persones que feien cua i no han pogut autoinculpar-se han entrat a presentar una queixa a l’oficina d’atenció pel tracte rebut.

A Tarragona , també ha passat el mateix, no els han deixat entrar a presentar la denúncia.

A Barcelona, en no haver-hi límit de presentació de denúncies, la tramitació es fa de forma constant, però lenta, ja que fins que no s’acaba el tràmit, no entra el següent de la cua.

A Lleida també s’ha registrat una llarga cua per presentar la denúncia als jutjats.

La més “massiva” de la història

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha fet una crida aquest dilluns perquè la campanya d’autoinculpacions que promou l’entitat sigui la més “massiva” de la història de Catalunya. En declaracions als mitjans, Mauri ha argumentat que si s’ha condemnat líders polítics per haver-se “manifestat pacíficament el 20-S i votat l’1-O”, s’ha d’estendre també a més de dos milions de persones. Mauri ha recordat que els polítics presos “no prenien les decisions sols” i que estaven acompanyats per les entitats i la ciutadania.

La campanya d’Òmnium

L’autoinculpació es pot fer emplenant un formulari a la pàgina Hotornaremafer.cat/autoinculpacions. En introduir les dades personals, es genera automàticament un document que s’ha de signar i dur al jutjat.

En el text, s’admet haver pres part en la manifestació contra els escorcolls i detencions que practicava la Guàrdia Civil abans del referèndum i també en la votació en si. També es remarca que tots dos actes van transcórrer sense violència cap a l’autoritat ni els béns públics i que van ser els mateixos pels quals el Tribunal Suprem ha fixat les condemnes per sedició, malgrat que diverses ONG internacionals han acreditat que tot plegat va ser “un exercici col·lectiu de drets fonamentals” que no mereixia “cap rellevància penal”.

L’escrit, finalment, insta la justícia a iniciar diligències contra la persona que s’autoinculpa. Òmnium adverteix que, tot i que les autoinculpacions no s’acompanyen de proves i això “dificulta enormement” l’obertura d’actuacions judicials, “l’exercici d’aquesta acció és responsabilitat de la persona que decideix lliurement inculpar-se”. En tot cas, en l’improbable escenari que l’acte tingués alguna conseqüència, Òmnium farà costat als ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel intensifica els seus atacs al sud i el nord de la Franja

barcelona
Estats Units

Els EUA neguen que s'estigui produint un “genocidi” a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona