Política

El PSOE avança poc però el PP i Cs retrocedeixen

L’enquesta del CIS feta després dels comicis reafirma el resultat de socialistes i Unides Podem

El tripartit de dretes s’allunyaria una mica més d’obtenir majoria

El PSOE de Pedro Sánchez guanyaria una mica de distància al PP de Pablo Casado pel retrocés en dècimes dels populars, però també Ciutadans continuaria perdent vots, concretament un punt percentual, segons l’enquesta que el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) va fer poques setmanes després dels comicis del 10-N, entre el 29 de novembre i el 19 de desembre.

Segons els resultats –molt similars als del 10-N– que dona l’enquesta, però, Sánchez reforçaria el suport al seu govern de coalició amb els de Pablo Iglesias. Tenint en compte que l’enquesta es va fer sabent-se ja l’acord de coalició i les negociacions de socialistes amb ERC, el PSOE guanya tres dècimes (28,3) i Unides Podem repeteix resultats (12,8), mentre que el tripartit de dreta i ultradreta retrocediria globalment –1,8 punts entre el PP i Cs–, tot i que Vox guanyaria una dècima. També els suports de les forces catalanes o basques que han permès la investidura de Sánchez es reafirmarien amb resultats similars. Així, per exemple, ERC, PNB i EH Bildu repetirien resultats i Més País, d’Íñigo Errejón, guanyaria més d’un punt percentual. També reafirmarien la seva força JxCat, BNG o Terol Existeix. Els resultats són molt similars per la proximitat als comicis i perquè, segons reconeix el mateix director del CIS, es va optar per un model d’estimació de vot basat precisament en els resultats del 10-N.

Arrimadas s’estrena

La millor nota mitjana l’obté el president Pedro Sánchez (4,1), al davant de Pablo Casado (3,6), que empata en valoració amb la recentment estrenada Inés Arrimadas com a líder espanyola de Ciutadans. Pablo Iglesias (3,5), Alberto Garzón (3,4) i Íñigo Errejón (3,3) els segueixen al davant de Santiago Abascal, que obté un 2,8. El líder ultradretà obté els percentatges més extrems de valoració. Mentre que un 48,4% dels enquestats li posen la pitjor nota, un 2,4% el puntuen amb un 10 –cap altre líder té un percentatge tan alt de rebuig i un nucli tan fidel de suport.

L’enquesta del CIS mostra algunes paradoxes d’identificació ideològica dels enquestats. Mentre que la gran majoria es defineixen com de centreesquerra –al voltant del 48%–, el terme ideològic amb què identifiquen el PSOE és amb socialista (42%), més que amb socialdemòcrata (11,2) o progressista (6,4). En canvi, els enquestats només identifiquen el liberalisme amb Ciutadans i només ho fan un 15%. El PP el consideren una força conservadora el 55% dels enquestats, però també és la major identificació per a Vox (33,5%) i, en canvi, no se’ls considera nacionalistes –només el 7,6% consideren nacionalista Vox; el 2,6% el PP, i l’1,8% Ciutadans–. En canvi, un 26,9% sí que creuen que Podem és comunista, i fins a un 35,8% que ho és Izquierda Unida. Tal com va evidenciar la campanya, els enquestats (24,2) consideren que la qüestió territorial va ser el principal tema de debat, al davant de l’economia.

“El partit que millor podia aturar” el sobiranisme

Un 93,9% dels enquestats al baròmetre de desembre del CIS consideren que l’exhumació del sepulcre de Franco del Valle de los Caídos no va tenir cap influència en la seva decisió de vot el 10-N. Però tampoc “el que ha passat darrerament a Catalunya”, segons pregunta l’enquesta. Un 75,3% rebutgen que la situació a Catalunya prèvia al 10-N amb les massives protestes contra la condemna del Suprem hagués tingut cap influència en la seva decisió de vot. Però, en canvi, sí que és major el percentatge de ciutadans que consideren que la situació catalana els ha influït (24,2) respecte a la minoria que va decidir el vot per l’exhumació de Franco (5,7). Un 42,7% dels que es van sentir influïts diuen que la situació a Catalunya els va reafirmar en el vot que ja tenien decidit, mentre que un 13,3% van fer el pas de votar partits independentistes i, per contra, un 15,7% van optar per votar “el partit que millor podia aturar els partidaris de la independència” –així ho defineix una de les respostes–. També un 9,3% asseguren que van canviar el vot i es van decidir per un partit que defensés més la unitat d’Espanya. I va ser el PSOE el partit més afectat pels canvis de vot com a conseqüència de la situació catalana. Així, entre els que van canviar per optar per un vot més espanyolista o més partidari del diàleg, el 26,6% van renunciar a votar els socialistes. Un 15% van deixar de votar el PP, però també un 15% Cs i un 11,9 van renunciar a la papereta de Vox.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona