Política

Mas adverteix que “una cosa és el govern i una altra l’Estat”

L’expresident demana als líders independentistes que actuïn amb “molta cura”

L’exlíder de CDC i el PDeCAT admet que ara hi ha la possibilitat de “parlar civilitzadament”

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha avisat aquest dijous, l’endemà de la primera reunió de la taula de diàleg, que “una cosa és el govern central i una altra l’Estat, amb molts tentacles de poder”. És per això que ha recomanat als líders independentistes que actuïn “amb molta cura”.

“Entendre’s amb un partit espanyol no sempre és condició suficient perquè aquells pactes que s’assoleixin després durin”, ha advertit Mas durant la presentació del seu llibre Cap fred, cor calent, que s’ha celebrat aquest vespre a l’auditori de la Pedrera en companyia de la periodista Mònica Terribas.

En aquest sentit, ha recordat la sentència contra l’Estatut dictada pel Tribunal Constitucional (TC), una sentència que, a judici seu, “va revertir un pacte democràtic”.

Mas ha admès que després de la trobada d’ahir entre el govern espanyol i la delegació catalana a la Moncloa “la sensació és que hi ha una mica de llum a la fi del túnel” i contrasta amb “la paret de formigó” amb la que l’independentisme topava fins ara.

“Ara hi ha la possibilitat de parlar civilitzadament, que és el que havíem demanat sempre, des de l’inici”, ha apuntat.

Per contra, l’exlíder de CDC i del PDeCAT ha lamentat que l’independentisme no hi hagi “sabut administrar correctament” els “èxits” assolits. “Espero que sobre allò que no hem encertat hàgim anat aprenent. Si és així tindrem més possibilitats d’èxit”, ha opinat.

En relació a la negociació amb el govern espanyol, Mas ha animat a convertir “les línies vermelles en línies verdes” i ha instat les dues parts a “cedir” en algunes de les seves posicions.

A l’acte hi han assistit, entre d’altres, l’expresident Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola; els consellers Miquel Buch, Damià Calvet, Jordi Puigneró, Àngels Chacón i Mariangela Vilallonga; els parlamentaris de JxCat Albert Batet i Eduard Pujol; el president del PDeCAT, David Bonvehí; la regidora a Barcelona Elsa Artadi; l’exalcalde de la capital catalana Xavier Trias, i els exconsellers Felip Puig, Joana Ortega, Santi Vila i Francesc Homs.

També han fet acte de presència el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell; l’exdirector general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró; l’advocat Xavier Melero; l’excap de gabinet del president, Josep Rius; el director general de Comunicació del govern, Jaume Clotet, i l’exdirector dels Mossos Pere Soler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona