Política

Torra vol un confinament dur mentre Sánchez ja el repensa

L’executiu català ja augura un rebrot de la pandèmia si es flexibilitzen les restriccions per anar a treballar després de Setmana Santa

Montero preveu la presència en carrers i places ja el 26 d’abril i Illa sospesa la sortida dels nens

El doctor Simón alerta del risc de repunt: “La fase còmoda és difícil”

Per ara és només una possibilitat. Però ja ha posat el govern català en guàrdia. Les especulacions i afirmacions més o menys ambigües de ministres de l’executiu de Pedro Sánchez, avançant que un cop passin les vacances de Setmana Santa es podrien aixecar algunes de les restriccions que pesen sobre la població arran de la pandèmia de la Covid-19, van provocar ahir una resposta expeditiva de la Generalitat. Tant la consellera portaveu, Meritxell Budó, com el titular d’Interior, Miquel Buch, van demanar una pròrroga del confinament total actual, a més de criticar, amb duresa, qualsevol intent d’aigualir-lo. La topada institucional, l’enèsima, torna a estar servida.

Els arguments de l’executiu de Quim Torra se sustenten en l’opinió dels experts que integren l’òrgan que fa un seguiment tècnic de la crisi, el Procicat, i aquests assenyalen que una eventual tornada a la feina d’un milió de treballadors de sectors no essencials passat Pasqua, segons càlculs oficials, multiplicaria els riscos de nous contagis. I això portaria a un rebrot de la pandèmia. “Si tenim un repunt en un moment de confiança, si ens relaxem, podria haver-hi un rebrot, que seria la pitjor notícia, perquè tot l’esforç, estrès i angoixa que ha passat la població, potser haurien estat en va”, va alertar el conseller Buch. Entre la Generalitat també hi ha un profund malestar amb La Moncloa perquè a hores d’ara encara no ha avançat què pot passar a partir de dimarts i, per tant, no es poden dissenyar dispositius per reforçar, per exemple, el transport públic davant d’un hipotètic repunt de la demanda d’operaris que tornen a la feina. “És imprescindible una bona planificació per evitar un preludi d’un segon confinament, que seria un desastre”, va reblar Budó. En el cas que el govern estatal no escolti el prec, el conseller d’Interior va assegurar que no es quedaran amb els braços plegats, tot i que no va concretar en què es traduiria això. “Si altres territoris prefereixen tornar a una falsa normalitat, el que seria un error, com a mínim cal que l’executiu espanyol protegeixi el territori de Catalunya”, va reblar Buch, que tampoc va voler apuntar quants dies, o setmanes, caldria mantenir el confinament sever.

Sánchez parla al Congrés

La concreció del desconfinament s’espera avui al Congrés, on, tot i ser dijous sant, Sánchez compareix per exigir als grups l’aval a la segona pròrroga de l’estat d’alarma imposat el 15 de març –per a la qual té el sí del PP– i als decrets d’escut social i econòmic, per als quals ja sap que té el vot en contra de Vox i de la CUP i la previsible abstenció d’ERC, JxCat i el PNB. Qui anticipa ja l’inici de la relaxació són ministres com ara la portaveu –i metgessa de professió– María Jesús Montero, que augura que el 26 d’abril s’obrirà la fase en què “progressivament de forma ordenada els ciutadans podran anar recuperant la seva vida normal, recuperant l’ocupació dels carrers, de les places, de manera molt controlada, perquè no hi hagi cap tipus de pic no esperat de retorn als contagis”. El titular de Sanitat, Salvador Illa, fins i tot obre la porta a concessions com ara sortir a fer esport o amb els nens. “No vull avançar res, hi ha molts criteris, i també té un efecte per a la salut pública estar quatre setmanes amb els nens a casa”, va dir Illa.

El govern de Sánchez fa equilibris entre l’opció de la relaxació i la crida a la disciplina quan passin els dies festius. “És la fase dura. No s’aixeca el confinament, venç una mesura prevista que tenia un objectiu que s’està complint veient les dades i que era relaxar la tensió al sistema hospitalari. No hem de fer crides al relaxament”, prevenia Illa. Fins i tot al sanedrí científic el doctor Fernando Simón extrema ara la cautela sobre el que alerta del risc del repunt de contagis. “S’acaba la fase dura de confinament total però és també la fase fàcil en què l’única circumstància a respectar és quedar-se a casa i prou”, indica. Per Simón, “la fase més còmoda serà també la més difícil, perquè serà més complicat que la gent mantingui la tensió i les normes del distanciament social un cop es reincorpori al treball”.

LA FRASE

Un rebrot suposaria que tot l’estrès que hem passat aquests dies potser haurà estat en va
Miquel Buch
Conseller d’Interior
Hi ha molts criteris, i també té un efecte per a la salut pública estar quatre setmanes amb els nens a casa
Salvador Illa
ministre de sanitat

Reforç policial per les ‘fugues’ de vacances

Els Mossos d’Esquadra ja tenen a punt un dispositiu especial, que desplegaran a partir d’avui mateix, per evitar que hi hagi ciutadans que aprofitin aquests dies de Setmana Santa per saltar-se el confinament i marxar de vacances. Segons va explicar el conseller d’Interior, Miquel Buch, ja tenen identificats els indrets on és més previsible que hi pugui haver un repunt dels desplaçaments, i aquí justament és on es reforçaran els punts de control, juntament amb les principals vies per marxar de Barcelona i voltants. Sobre això, el conseller va avançar que ahir el trànsit de sortida des de l’àrea metropolitana es va incrementar un 2% respecte de fa una setmana, xifra que suposa un descens sobre l’indicador del dia anterior (+7%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona