Política

El govern refusa l’estat d’alarma si no es retornen competències

La Generalitat reprèn demà les obres públiques

Alerta que sense els 4.000 milions se superarà el dèficit

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, va aclarir ahir que sense el retorn de les competències per part de l’Estat a Catalunya no es pot votar a favor d’una altra pròrroga de l’estat d’alarma. Tant és que acabin aprovant i acceptant un pla de desconfinament per regions sanitàries, ja que el que importa es que el territori pugui decidir i gestionar les actuacions més adients per relaxar el confinament. Entre demà i dijous el Departament de Salut proposarà aquestes mesures al ministeri, especialment el mapa que divideix el territori per regions sanitàries i, arribat el cas, en àrees bàsiques de salut (ABS). Que l’aprovin o l’acceptin no suposarà un sí a la pròrroga per part de JxCat i ERC, els dos partits que configuren el govern català. En aquest sentit, tots dos partits s’han mostrat especialment crítics amb les maneres de negociar del president Sánchez des que es va decretar l’estat d’alarma a mitjan març i s’ha anat prorrogant cada quinze dies. Però ara, amb un escenari de desescalada, el govern català considera que la retenció de competències, la militarització del territori i la retenció de drets són un abús i unes mesures innecessàries.

També es va mostrar contrària del tot que l’Estat pugui vincular el no de JXCat i ERC a l’estat d’alarma amb les ajudes que l’Estat que ha d’aportar a Catalunya per pal·liar el cost de l’epidèmia. La Generalitat les ha xifrades en un 4.000 milions que ja preveu que no es podran cobrir si el total anunciat per l’Estat és de 16.000 milions. Si no arriben a sufragar el cost, la portaveu del govern ja va avisar que l’executiu superaria el límit de dèficit, fixat en un 0,2%. Així mateix, caldrà veure “de quina manera” l’Estat es reparteix amb les autonomies la seva capacitat de generar un dèficit del 10%.

La portaveu del govern també va avançar que demà la Generalitat reprèn les obres públiques que no afecten directament els ciutadans.

LA FRASE

La legislació actual ja permet adoptar mesures per fer el desconfinament, no cal estat d’alarma
Meritxell Budó
portaveu i consellera de la presidència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ