Política

Torra demana que Cs, PSC i CatECP reclamin a l’estat els 4.000 milions, l’augment del límit de dèficit i el superàvit local

L’oposició apel·la al consens polític per afrontar la crisi sanitària, econòmica i social derivada del coronavirus

El president lamenta que l’estat “no dialogui” amb Catalunya

El president del Govern, Quim Torra, ha demanat a Cs, PSC-Units i CatECP que “ajudin” a reclamar a l’Estat els 4.000 milions que entén que pertoquen a Catalunya per afrontar la despesa sobrevinguda pel coronavirus. Durant la sessió de control al Parlament d’aquest dijous, Torra també ha reclamat a socialistes i comuns -com a formacions que donen suport al govern espanyol- que el límit del dèficit sigui superior al 0,2%, i que “desbloquegin” el superàvit dels ajuntaments. El president ha estès la petició a Cs, en considerar que “ara són socis” de PSOE i Unides Podem, després del nou suport del partit d’Inés Arrimadas a la pròrroga de l’estat d’alarma. L’oposició ha apel·lat al consens polític per afrontar la crisi sanitària, econòmica i social.

Buscar el diàleg

Torra ha mantingut el to de buscar diàleg amb els grups parlamentaris, que li han reclamat que els reuneixi ja per abordar la sortida de la crisi sanitària, econòmica i social. El president de la Generalitat s’ha dirigit al portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, per subratllat que “per sobre de la qüestió de la independència el futur passa per garantir els llocs de treball de la gent, el futur de les empreses i que la bretxa social no s’ampliï”. Torra ha mantingut aquesta voluntat amb el líder de PSC, Miquel Iceta, i també amb el cap de files del PP català, Alejandro Fernández.

Carrizosa ha celebrat que Torra posi al focus el consens i la unitat política. El portaveu de Cs ha advertit que trobarà el partit taronja “enfront” quan es tracti de temes polítics i ideològics, però que estarà al seu costat pel que fa a la lluita contra la pandèmia: “Ens trobarà als primers per reconstruir Catalunya”.

Per la seva banda, Iceta ha mantingut la “mà estesa” i una “plena disposició per ajudar”, tot i que ha lamentat que Torra encara no hagi cridat els grups de l’oposició a debatre sobre la sortida de la crisi sanitària.

Al seu torn, Fernández ha celebrat que el Govern impulsi una campanya de l’Agència Catalana de Turisme per fomentar el turisme arreu de l’Estat: “N’esperem el contingut, benvinguts encara que hagi trigat tant”, ha dit el líder del PP català.

“Un 155 sanitari”

Per altra banda, Torra ha constatat que el Govern s’ha passat un 20% de la legislatura sense competències, primer pel 155 i després per l’aplicació de l’estat d’alarma, que s’ha “carregat” les competències del Govern. “Lamento que ara ens trobem amb un 155 sanitari”, ha criticat, durant la rèplica a la pregunta del president del grup de JxCat, Albert Batet.

Falta de diàleg

El president ha lamentat l’actitud del govern espanyol amb la fase de desescalada del confinament per la crisi de la covid-19. Durant la sessió de control del ple del Parlament, Torra ha defensat que tant aquesta etapa com les que vindran per a abordar les dificultats econòmiques i socials, s’haurien de fer “junts entre tots”. I és en aquest punt que ha trobat a faltar “aquesta mateixa actitud i esperit en el govern espanyol”. “Lamento molt que des del govern de l’Estat no hi hagi ni un intent de diàleg amb nosaltres. La famosa cogovernança és un ’empassis vostè el que li dono’”, ha dit replicant la intervenció del líder del PSC, Miquel Iceta, que s’oferia per pactar mesures per abordar la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona