Política

Torra garanteix que s’actuarà si la investigació conclou responsabilitats en el cas d’assetjament sexual a Exteriors

Defensa que va activar el protocol quan va conèixer els fets

Roldán, de CS, demana reduir recursos de la conselleria i destinar-los a lluitar contra el coronavirus

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha garantit que es prendran les “mesures necessàries” si la investigació sobre el cas d’assetjament sexual al Departament d’Acció Exterior conclou que se’n deriven “responsabilitats”. En la seva compareixença davant del ple per explicar el relleu d’Alfred Bosch al capdavant del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Torra ha defensat que es va activar el protocol quan va conèixer els fets i que el Govern “va prendre les mesures necessàries”. El cap de l’executiu català ha afegit que el seu executiu rebutja aquestes actituds i que emprèn les accions “per no tolerar-ne cap”. Bernat Solé va prendre possessió com a nou conseller el 21 de març. Bosch va dimitir el 9 de març.

Davant del ple del Parlament, Torra ha fet un relat sobre els fets des que es va donar a conèixer el cas fins que es va produir el canvi al capdavant de la conselleria. El cap de l’executiu català ha recordat que va mantenir una reunió amb Bosch per demanar-li explicacions sobre per què no s’havia comunicat els fets a funció pública. I ha afegit que també va parlar d’aquesta qüestió amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

Torra ha admès que es tracta d’un cas “poc agradable” i ha assegurat que el Govern “no vol eludir la gravetat” dels fets. I, en aquest sentit, ha apuntat que s’està investigant si s ’ha produït desprotecció de persones víctimes d’assetjament i que s’aclarirà si s’ha actuat amb “totes les garanties”.

“El procediment segueix obert. Si aquest procediment conclou que se’n deriven responsabilitats, des del Govern les exercirem d’acord amb el que es dirimeixi en aquesta investigació. En el moment que tinguem les conclusions, es prendran les mesures oportunes”, ha garantit.

“Reduir despeses superflues”

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha reclamat aquest dijous “reduir despeses supèrflues” de la Conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i destinar recursos d’aquest departament a la lluita contra el coronavirus. “Els demanem que aprofitin aquesta nova etapa per posar fi al malbaratament”, ha dit al ple d’aquest dijous. Roldán, ha replicat el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha intervingut a l’hemicicle per explicar el relleu d’Alfred Bosch com a conseller d’Acció Exterior i el nomenament de Bernat Solé en el seu lloc.

Per a Roldán, Solé “compleix els requisits bàsics i essencials per formar part del Govern: estar imputat”, ja que se l’investiga al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pel seu paper com a alcalde d’Agrament durant el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Per això, l’ha advertit que “podria acabar inhabilitat”: “No sabem quant de temps passarà al capdavant del departament”.

La dirigent taronja ha carregat contra el pressupost del departament i ha apostat per desviar-ne recursos cap a altres departaments “que ho necessiten”. “No creuen que aquests diners podrien anar destinats als tests? A ajudar les pimes, els autònoms i les famílies?”, ha preguntat. Segons Roldán, les delegacions de la Generalitat a l’estranger són “franquícies” per col·locar persones, “intentar comprar voluntats” i “parlar malament d’Espanya”. “Alguns hi van a passar-hi la bona vida i es dediquen a de tot menys a treballar”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia