Política

De Trias a Tácito

Com De los Cobos a Madrid ara, la Policía Nacional i la Guàrdia Civil ja havien elaborat informes plens d’incorreccions a Catalunya

La policia estatal va denunciar l’exalcalde de Barcelona per un compte inexistent a Suïssa i l’institut armat ha proveït els jutges d’un argumentari tergiversat sobre l’1-O

Un dels informes de la Guàrdia Civil vincula les manifestacions de la Diada amb una rebel·lió

Utilitzar notícies de pseudomitjans sense contrastar-les, tergiversar les declaracions dels investigats ometent la part que no els dona la raó i demostrar un gran desconeixement sobre el fet, una epidèmia sanitària mundial, que els toca investigar. Aquests són alguns dels trets de l’informe que ha elaborat la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid per ordre del jutjat que investiga la denúncia d’un particular contra el president espanyol, Pedro Sánchez, i els disset delegats del govern, entre els quals hi ha la de Catalunya, Teresa Cunillera. La seva manera de fer ha costat el càrrec al responsable de la Guàrdia Civil a Madrid, Diego Pérez de los Cobos, i ha aixecat una onada d’hipocresia entre els estaments de l’Estat, que han tancat els ulls davant el mateix funcionament dels poders de l’Estat quan ha afectat Catalunya i el País Basc.

Entre les perles que recull l’informe policial de 81 planes que ha desgranat eldiario.es , hi ha el fet de donar credibilitat a notícies que en realitat són articles d’opinió disfressats d’OKdiario, així com a fake news que va fer córrer l’extrema dreta i que ja han estat desmentides; afirmar que el 28 de febrer el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, nomenat pel PP l’any 2012, va assegurar que el virus tenia transmissió comunitària, cosa que ha resultat certa, quan, justament, aquell dia va dir el contrari en una roda de premsa, i assenyalar que una ordre del Ministeri de Sanitat del 3 de març recomanava l’ajornament dels esdeveniments multitudinaris quan, en aquesta ordre, la frase continuava i hi afegia “sempre que hi vagi gent de zones del món on hi ha contagi per la Covid-19”. Entre els errors de l’informe, també hi ha la referència que l’Organització Mundial de la Salut va declarar la Covid-19 pandèmia el 30 de gener, quan no ho va fer, contra l’opinió de molts experts, fins a l’11 de març.

Aquesta manera de fer, barrejant notícies de mitjans afins sense contrastar, informacions tergiversades, declaracions a mitges o, directament, errors, ha estat denunciada darrerament a Catalunya arran dels informes que la Guàrdia Civil va fer pels anomenats “fets d’octubre” del 2017, que han acabat amb la condemna dels líders independentistes del procés i que encara són la base de l’acusació contra desenes de persones més, com la cúpula d’Interior, amb el major Josep Lluís Trapero al capdavant.

Però aquesta manera de fer ja era coneguda en l’operació Catalunya, quan l’exministre de l’Interior popular Jorge Fernández Díaz va muntar una policia política. Una de les víctimes va ser l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, denunciat per la Policía Nacional pel fet de tenir un compte corrent en un banc suís. La notícia va saltar en plena campanya de les eleccions municipals i pretenia, a més de menyscabar la imatge del polític, implicar el govern català en la trama del 3% i el cas Palau. Tot plegat formava part d’ una operació més complexa en què també participava l’antic cap de l’Oficina Antifrau i peó de Fernández Díaz, Daniel de Alfonso , i responsables de la Policía Nacional. Tots ells reclamaven una entrada “exemplar” a la seu de CDC. Atesa la falta de proves noves, el fiscal i el jutge del cas Palau s’hi van negar. En el cas Trias, el banc suís va certificar que l’informe policial era fals i la fiscalia anticorrupció va acabar arxivant la causa.

L’informe de la Guàrdia Civil sobre la protesta del 20-S davant d’Economia defensa, per exemple, que el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va ordenar a Trapero com havia d’actuar pel simple fet que van parlar. No els van citar mai per preguntar-los de què havien parlat. També afirma que només hi havia dos mossos al departament quan n’hi havia desenes, molts d’ells de mediació, una àrea desconeguda per a l’institut armat. I que l’ambient a la porta era irrespirable, quan les imatges mostren els agents de verd fent la guàrdia sense cap problema. Pel que fa als informes de l’1-O, a banda de situar pobles imaginaris a Catalunya com ara Sant Esteve de les Roures, mostren una violència dels votants que mai ningú va veure i ometen, per exemple, la transcripció del que van captar les càmeres que duien els agents.

Però hi ha informes que revelen encara més el desconeixement sobre el que s’escriu. N’hi ha un de la Guàrdia Civil, adjuntat al sumari de l’1-O, que afirma que les manifestacions de la Diada des del 2012 sustenten l’acusació de rebel·lió contra els presidents de les entitats sobiranistes que les organitzaven, Òmnium i l’ANC, i els líders del procés. L’informe, de 580 planes, defensa que “aquests moviments tenien com a finalitat intimidar, menyscabar, espantar i fins i tot violentar drets i llibertats constitucionals”. La Guàrdia Civil a Catalunya va elaborar tots aquests informes sota el comandament del tinent coronel Daniel Baena, denunciat per haver atacat els líders independentistes amagat darrere l’àlies de Tácito a les xarxes socials . Tot molt normal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona