Política

Rufián, a Sánchez: “De los Cobos ja mentia quan feia informes que van enviar nou demòcrates a la presó”

El president espanyol es compromet a reactivar la mesa de diàleg, però no fixa data

El cessament del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos per part del govern espanyol ha centrat aquest dimecres la sessió de control del Congrés dels Diputats. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha assegurat que Pérez de los Cobos “no només menteix quan parla del 8-M” a l’informe que la Guàrdia Civil va enviar a un jutjat de Madrid, sinó que “ja mentia quan parlava a informes que van portar nou demòcrates catalans a la presó i altres tants a l’exili”. Tot plegat, segons Rufián, una mostra del “perill” en què incorre el govern espanyol quan pacta amb “la dreta”, en referència a Cs, “a canvi de res”, en comptes de fer-ho amb ERC “a canvi de treure la gent del forat”.

Sánchez, en la seva rèplica, ha evitat la qüestió de la destitució de Pérez de los Cobos i s’ha compromès a reactivar la mesa de diàleg amb la Generalitat, però sense fixar la data.

Rufián ha advertit a Sánchez que el cas de De los Cobos és “un exemple” dels riscos que comporta “fer matemàtiques amb la política”, preferir pactar amb Cs que amb ERC, i al capdavall “donar aire a la dreta”.

“Els informes de la Guàrdia Civil no són més falsos ara perquè els afectin a vostès que el que ho eren amb Altsasu o l’1-O”, ha dit, perquè “Pérez de los Cobos no menteix més ara” sinó que ja ho feia abans i “així de terriblement perillós és donar aire a aquesta gent”.

Rufián ha recordat a Sánchez que el govern espanyol té “un compromís” amb ERC d’establir una mesa de diàleg i negociació .

El portaveu d’ERC també ha mostrat a Sánchez l’informe l’Amnistia Internacional sobre els presos polítics “que parla de la salvatjada de tenir Cuixart i Sánchez a la presó”. “Ara ja no interpel·la el Suprem, sinó la Fiscalia i l’Advocat de l’Estat”. “Els interpel·la a vostès del govern?”

Sánchez promet la mesa sense data

En la seva resposta Sánchez ha obviat les referències a Pérez de los Cobos i ha promès que complirà els seus compromisos. “El programa de govern roman vigent, el reivindico, crec que és necessari per abordar aquests quatre anys”, ha dit abans d’agrair l’actitud “constructiva” d’ERC “a l’hora de convalidar reial decrets”.

El president espanyol ha insistit té la intenció d reactivar la mesa de diàleg. “No entenc que digui que el govern estigui fent matemàtiques, crec que és compromís del govern perquè ningú quedi enrere en una terrible pandèmia”. Segons Sánchez, el que està fent és “política progressista donant resposta on faci falta”.

Casado acusa Sánchez de “sabotejar la independència judicial”

El líder del PP, Pablo Casado, també ha fet referència a la destitució de Pérez de los Cobos. Segons Casado, cal que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, assumeixi responsabilitats per “sabotejar la independència judicial en la investigació del 8-M”. “Des de Roldán ningú havia tacat d’aquesta manera la Guàrdia Civi”, ha dit, i “el que sobra en aquesta farsa convertida en comèdia no és el coronel Pérez de los Cobos sinó el seu ministre”.

Casado ha acusat Sánchez “d’enganyar”, “mentir” i “pactar amb el diable per romandre a La Moncloa” pel seu acord amb Bildu, “una maniobra macabra”. “En comptes de tenir el coratge per explicar un pacte infame diuen que la culpa és del PP, que té 20 assassinats pels sues amics de Bildu”. “Porta dos mesos tocant la lira veient com tot crema” i “prometent pa i circ, platja i futbol”, ha dit.

Sánchez a Casado: “Actua com Vox”

Sánchez ha recordat al PP que el seu portaveu al Senat, Javier Maroto va pactar també amb Bildu quan era alcalde de Vitòria, i ha convidat el líder dels populars a “reflexionar”. “Si parla com Vox, actua com Vox i vota el que Vox, reflexioni perquè si no és el mateix comença a assemblar-se al mateix, i això és un problema per a la democràcia espanyola”.

No es compromet a derogar íntegrament la reforma laboral

En resposta a les referències de Casado al pacte amb Bildu per la reforma laboral, Sánchez ha evitat dir ara que la derogarà totalment. Ha recordat que al programa electoral va dir que “recuperaria drets laborals” i “reconstruiria els consensos trencats pel PP”.

Iglesias acusa el PP de cridar a la insubordinació de la Guàrdia Civil

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha mantingut també un dur enfrontament amb el secretari general del PP, Teodoro García Egea, arran de la destitució de Pérez de los Cobos.

García Egea ha acusat el govern espanyol d’haver destituït un home “honest”. “El govern ha posat la ideologia al capdavant dels espanyols” i el seu cessament “demostra que estan interessats en tapar el que va passar el 8-M”. Egea ha elogiat també Laurentiño Ceña, que ha dimitit com a Director Adjunt Operatiu de la Guàrdia Civil per la destitució de De los Cobos. “Laurentiño Ceña ha preferit marxar que prendre una decisió injusta”.

Aquesta afirmació ha provocat la reacció d’Iglesias, que ha acusat García Egea d’estar cridant a la insubordinació de policies i guàrdies civils. “Està demanant als membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat que incompleixen les ordres que considerin –per la seva incitació- injustes?”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona