Política

El dirigent opositor rus Navalni, en estat crític per un possible enverinament

La portaveu del líder crític amb Putin denuncia un atac premeditat per part del Kremlin

La víctima va ser hospitalitzada arran d’un te pres a l’aeroport

El líder opositor rus Aleksei Navalni va ser ingressat ahir a la unitat de vigilància intensiva de la ciutat siberiana d’Omsk després d’haver estat presumptament enverinat, segons van denunciar els seus portaveus. Navalni va ser ingressat a l’hospital després que l’avió on viatjava cap a Moscou aterrés d’emergència a l’aeroport local a causa de la gravetat del seu estat.

“Suposem que Aleksei va ser enverinat amb alguna cosa barrejada amb el te. És l’única cosa que va beure al matí. Els metges diuen que la toxina es va absorbir més ràpid a través del líquid calent”, va explicar en una piulada a Twitter la portaveu del polític, Kira Iarmish, que l’acompanyava en un viatge de feina a Sibèria. Segons un comunicat de la companyia aèria S7, a la qual pertanyia l’avió on viatjava, l’opositor no va consumir aliments ni begudes a bord.

Iarmish va recordar que fa un any, quan estava reclòs en un centre de detenció, Navalni “va ser enverinat”. “Òbviament ara li han fet el mateix”, hi va afegir. En aquella ocasió, el diagnòstic oficial va ser “al·lèrgia”, un fet que van posar en dubte els metges de Navalni i els correligionaris del polític, que, amb les seves denúncies de corrupció entre diversos alts càrrecs i l’entorn del president Vladímir Putin, s’ha convertit en un maldecap per al Kremlin. “Canalles, bèsties. Una altra vegada al·lèrgia”, va denunciar Anastasia Vasílieva, líder del sindicat Aliança de Metges, que va viatjar a Omsk per conèixer de primera mà l’estat de Navalni.

Segons Iarmish, el dirigent opositor està inconscient, en coma i connectat a un respirador. “Se li està donant tot el tractament necessari”, va dir el subdirector de l’hospital d’urgències núm. 1 d’Omsk, Nikolai Kalinitxenko, que va aclarir que no hi ha cap prova concloent que l’estat de Navalni hagi estat provocat per un enverinament, tot i que, “per descomptat, s’examina com una de les possibles causes”.

Metges “elusius”

Segons Iarmish, les “respostes elusives” dels metges sobre les causes de l’estat de Navalni, així com la presència nombrosa de policies de diversos serveis, “confirmen que ha estat enverinat”. “Sí, ha estat un enverinament i tota la responsabilitat del que ha succeït recau sobre Putin”, va afirmar en el seu blog l’escriptor Víktor Xenderóvitx, que hi va afegir que l’única cosa que es pot discutir és si el president hi va donar el seu consentiment explícit.

Segons l’escriptor, els membres del cercle íntim de Putin i el mateix president rus tenien motius personals per venjar-se de Navalni, un hàbil comunicador, per les seves denúncies de corrupció amb vídeos difosos a internet que atrauen l’atenció de milions de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona