Política

Festes a porta tancada

Els europeus preparen el Nadal i el Cap d’Any entre noves restriccions per la pujada del nombre de contagis

La UE preveu iniciar la vacunació a partir de diumenge

Cada estat pren les seves mesures per frenar el virus

Brussel·les aconsella reduir els contactes al mínim

Europa està a punt per celebrar un Nadal atípic de pandèmia. Sense mercats nadalencs, ni sopars multitudinaris ni retrobaments familiars. Unes festes tradicionalment socials que s’entreveuen més aviat solitàries. Arrossegant un any pèssim amb més de 375.000 morts, més de 15 milions de contagiats, hospitals col·lapsats i confinaments, els europeus afronten aquests dies, habitualment alegres, fatigats pel virus.

Ha estat un any dur per a tothom. Molt dur per a aquells que han perdut familiars, amics o coneguts. També per als que han quedat a l’atur, i per als que temen per la seva feina quan acabin els ERTO o per no poder permetre’s abaixar una altra vegada la persiana del seu negoci.

La llum d’esperança aquest Nadal és la vacuna. L’Agència Europea del Medicament diu avui si dona el vistiplau a la de Pfizer-BioNTech, que ja corre per les venes d’alguns grups de risc als Estats Units i el Regne Unit. Si finalment el regulador aprova la vacuna, Brussel·les concedirà l’autorització condicional la vigília de Nadal per engegar la vacunació a partir del 27 de desembre.

La Unió Europea confia, així, a donar un bon motiu als ciutadans europeus per brindar aquestes festes en petit comitè. I és que la consigna de Brussel·les per Nadal és clara: contactes, els mínims. El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties recomana fer quarantena abans dels dinars i sopars o, almenys, reduir al màxim l’activitat social per protegir els més grans i vulnerables de la casa. L’Organització Mundial de la Salut fins i tot demana portar mascareta.

Pel que fa a la resta, els experts de la UE deixen en mans de cada estat les restriccions en funció de l’evolució del virus. Precisament, a Holanda, Alemanya, Itàlia i els països de l’est estan vivint un increment del nombre d’infeccions que ha portat les autoritats a reforçar les mesures. Si bé l’Estat espanyol, França i Bèlgica han pogut redreçar el pic de la segona onada, es mantenen alerta perquè el relaxament dels últims dies podria comportar una recaiguda. És el que es tem a Catalunya, on avui es reforcen restriccions.

Per tant, la majoria dels països europeus passaran el Nadal amb tocs de queda i confinaments perimetrals. Els que estan pitjor tanquen botigues no essencials, restaurants, bars, teatres i cinemes. Pel que fa a les reunions familiars, hi ha limitacions diverses: des dels més restrictius, com Bèlgica, on només es pot convidar una persona, fins a d’altres de més permissius, com l’Estat espanyol i Dinamarca, on poden seure a taula fins a deu persones.

La vacuna, a tocar

Malgrat aquesta varietat, tots els europeus hauran d’anar amb peus de plom si volen impedir que Europa s’enfronti a una tercera onada just quan tindrà, per fi, les primeres vacunes a l’abast. Amb l’inici de la vacunació, s’obre una nova fase de la pandèmia que suposa un altre gran repte per als sistemes sanitaris.

Si finalment s’aprova la vacuna de Pfizer-BioNTech, just després de Nadal es començaran a distribuir els 200 milions de dosis que la Comissió Europea va comprar de manera anticipada. En principi, haurien de servir per cobrir a l’entorn d’un 20% de la població, però caldrà veure a quin ritme podran vacunar en cada país. “La vacuna serà un regal de Nadal per a tots els europeus si tot va bé”, diuen a Brussel·les.

LA FRASE

La vacuna serà un regal de Nadal per a tots els europeus si tot va bé
Margaritis Schinas
VICEPRESIDENT DE LA COMISSIÓ EUROPEA

LA XIFRA

20
milions
de tests d’antígens ha comprat la Comissió Europea per distribuir-los entre els estats membres.

Celebracions solitàries per als belgues

Bèlgica és un dels països europeus que han aplicat mesures més dràstiques en la segona onada de la pandèmia per l’altíssim nivell de contagis que va arribar a tenir entre l’octubre i el novembre. Ja fa gairebé tres mesos que està pràcticament tot tancat (restauració, teatres i cinemes), i els comerços fa poc més d’una setmana que van poder reobrir.

Un panorama desolador per celebrar les festes de Nadal. I més tenint en compte que les autoritats no afluixaran les restriccions. A casa, les famílies només poden convidar una persona per celebrar aquests dies. Com a molt, les bombolles socials poden incorporar quatre persones si només es veuen a l’aire lliure. Una trobada que, de totes maneres, no es pot allargar gaire tenint en compte el mal temps i les baixes temperatures que hi ha a Bèlgica per aquestes dates.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ