Política

Bloqueig aeri a Bielorússia

La UE demana a les aerolínies que no sobrevolin el país pel “segrest” del vol de Ryanair

Dubtes sobre l’estat del periodista detingut, Roman Protasevitx, que ha aparegut en un vídeo d’afins al règim

L’últim dictador d’Europa, encerclat per aire. La Unió Europea va tancar ahir l’espai aeri a Bielorússia després que diumenge obligués un avió de Ryanair a desviar-se per poder detenir el periodista opositor Roman Protasevitx. Els 27 han ordenat a totes les aerolínies que no sobrevolin el país i preparen una nova ronda de sancions contra el president Aleksandr Lukaixenko.

“És una reacció contundent perquè les autoritats bielorusses han posat en perill la seguretat aèria i els passatgers a bord”, defensaven ahir fonts pròximes a la reunió que van mantenir els líders europeus a Brussel·les per analitzar el greu i delicat incident. Tan sensible era que van deixar els mòbils fora de la sala. Però hi havia poc a discutir. En menys de tres hores van acordar una bateria de mesures en represàlia pel que consideren el “segrest” d’un avió comercial amb fins repressors. A part de demanar que s’esquivi l’espai aeri bielorús, la UE prohibirà a les aerolínies de Bielorússia que operin al seu territori. El mateix va fer el Regne Unit poques hores abans.

“La seguretat dels passatgers és una prioritat”, va dir ahir Marius Skuodis, el ministre de Transport de Lituània, que es va avançar als seus socis europeus tancant l’espai aeri després que el vol provinent d’Atenes arribés a Vílnius sense Protasevitx, la seva companya, Sofia Sapega, i tres passatgers més. El conseller delegat de Ryanair, Micheal O’Leary, sospita que eren agents del KGB.

Els 27 també van anunciar ahir que imposaran sancions individuals als responsables de l’aterratge forçós i “sancions econòmiques específiques” contra el règim de Lukaixenko. No han concretat en què consistiran aquestes últimes i en els pròxims dies l’alt representant de la UE, Josep Borrell, i la Comissió Europea presentaran una proposta detallada. Mentrestant, la presidenta de l’executiu europeu, Ursula von der Leyen, va avisar ahir que congelarà ajudes de fins a 3.000 milions d’euros a Bielorússia “fins que no sigui un país democràtic.”

Per rematar-ho en l’àmbit diplomàtic, l’alt representant de la UE, Josep Borrell, va convocar ahir l’ambaixador bielorús per demanar-li explicacions i traslladar la seva protesta. Un gest que també es va repetir a altres capitals, com ara Varsòvia i Praga.

La UE ha desplegat tot aquest arsenal per donar una resposta ràpida, unida i implacable a la provocació de Minsk. Tampoc tenia gaire més marge per castigar Bielorússia perquè el mateix Lukaixenko i gran part del seu govern ja estan des de finals del 2020 a la llista de sancions europees per la repressió contra l’oposició. Llavors van trigar mesos a reaccionar per les eleccions fraudulentes de l’agost.

Aquesta vegada les mesures s’han adoptat “molt ràpidament”, remarcaven ahir fonts diplomàtiques europees. Lukaixenko s’ha passat de frenada i a la UE no li quedava més remei que enviar un missatge contundent i immediat davant d’aquest episodi digne de pel·lícula.

A Minsk continuen negant que interceptessin el vol 4978 per arrestar Protasevitx, que s’enfronta amb la pena de mort al seu país per acusacions de terrorisme. En un gir de guió, fins i tot còmic, el responsable d’aviació del Ministeri de Transports bielorús, Artem Sikorski, va atribuir ahir la desviació a una amenaça de bomba del grup palestí Hamas.

Per acabar-ho d’adobar, els mitjans favorables al règim bielorús van publicar ahir a la nit un vídeo on Protasevitx, mirant a la càmera amb posat seriós, deia que estava bé i admetia la seva participació en les protestes. Les imatges van aixecar sospites sobre una possible confessió forçada, especialment perquè hores abans el viceministre d’Exteriors polonès, Pawel Jablonski, afirmava a l’emissora TVN24 que la mare del jove bloguer havia alertat sobre el seu estat de salut.

La UE ha demanat l’alliberament “immediat” de Protasevitx i Sapega, però Minsk no ha donat senyals de voler-los alliberar. Més enllà de la preocupant situació del periodista i la seva parella, aquests fets són un toc d’atenció sobre la perillositat de Bielorússia com a veí europeu. “El segrest” del vol 4978 de Ryanair és un recordatori per al club europeu de la inestabilitat que perdura a la regió, encara que visqui en un oasi de pau intern.

LA FRASE

És una reacció contundent perquè s’ha posat en perill la seguretat aèria
Fonts diplomàtiques europees
Hi ha 3.000 milions d’euros per a Bielorússia, quan sigui democràtica
Ursula von der Leyen
PRESIDENTA DE L’EXECUTIU EUROPEU

Londres sospita de Putin

És molt difícil creure que aquest tipus d’acció es podia haver fet sense l’aquiescència de les autoritats de Moscou”, va assenyalar ahir el ministre d’Exteriors del Regne Unit, Domicic Raab, en una compareixença a la Cambra dels Comuns. Londres gairebé dona per fet que el president rus, Vladímir Putin, va ser còmplice del segrest de l’avió, però Raab va admetre ahir que encara no estan “clars” els detalls. Al seu torn, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, defensa l’actuació de les autoritats bielorusses i diu que va ser “raonable”.

A Washington estan preocupats per l’incident i ahir la Casa Blanca va demanar una investigació internacional “immediata, transparent i creïble”. “Va ser impactant, desviar un avió entre dos estats membres de la Unió Europea amb l’aparent propòsit d’arrestar un periodista”, va admetre la secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki. Els EUA encara està “coordinant amb els aliats els pròxims passos” i avui hi ha una reunió a l’OTAN per analitzar la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona