Política

Altafulla

Negociacions a contrarellotge

Els grups del govern local busquen un nom d'unitat per mantenir el pacte després de la renúncia de Gené.

PAU es desmarca dels seus socis i dificulta l'aritmètica per aconseguir un alcalde continuista

El nou alcalde necessita sis vots. Si no, serà nomenat el candidat més votat el 2007

A poc menys de deu mesos per a les eleccions municipals, els partits polítics a Altafulla tornen a fer anar les calculadores per trobar la fórmula que pugui garantir l'estabilitat del govern local fins a la propera primavera. La renúncia, divendres passat, del fins llavors alcalde Josep Maria Gené (PSC) obliga ara els socis de govern a renegociar qui haurà de ser el nou cap visible d'un pacte complex que agrupa fins a sis sensibilitats diferents (PSC, Ideal, CiU, PP, PAU i un edil no adscrit). I, tot això, en el termini ajustat de cinc dies, ja que dissabte vinent a les onze del matí està previst el ple d'elecció del nou batlle altafullenc.

El que en molts ajuntaments es converteix en una elecció de tràmit i continuista, a Altafulla el relleu es veu obstaculitzat per dos elements. En primer lloc, les dificultats perquè la regidora que ha de substituir Gené en el ple, Purificació Miró, ja pugui incorporar-se al consistori dissabte (el tràmit administratiu sol allargar-se un mes i, per tant, serà molt difícil que s'hi estigui a temps). I, en segon lloc, l'evident trencament del pacte impulsat per Gené després que un dels seus socis, PAU, hagi anunciat unilateralment que presentarà el seu únic regidor, Fonxo Blanc, com a candidat a nou alcalde. Amb aquests condicionants, encara que la resta de grups del govern trobin un altre nom de consens, els caldrà el suport d'un regidor més de l'oposició per poder nomenar-lo nou alcalde. Si no arriben als sis vots de la majoria absoluta, quedaria automàticament nomenat el candidat defensat en el ple de dissabte que hagués rebut més vots el maig del 2007, encara que tan sols rebés en el ple els vots del seu propi grup.

El PSC, disposat a fer renúncies

Malgrat els obstacles, l'executiu va posar ahir en marxa els mecanismes per trobar una sortida continuista amb una reunió dels diferents partits implicats. L'objectiu era avançar cap al nom del candidat de consens, un títol que algunes veus ja atribueixen a l'actual alcalde accidental i únic representant dels independents Ideal, Josep Maria Pérez. De fet, el grup majoritari al govern, el PSC, ja es va manifestar ahir partidari de “renunciar a l'alcaldia si és en favor d'un candidat de consens”, segons va explicar el regidor Manel Ciércoles, probablement l'únic edil socialista que participarà en el ple de dissabte. Pérez, però, va mantenir la seva aposta per un govern de “concentració”, opció que no descarta que es pugui plantejar un cop superat l'escull del relleu al capdavant del consistori.

Qui sí que ha rebutjat expressament l'opció de fer alcalde el líder d'Ideal és PAU, que acusa tant aquest grup com el PP de “deslleialtat” des de dins del govern i fins i tot ha dirigit una carta a la majoria de grups al ple reclamant-los el suport a la seva candidatura. Algunes veus dins del govern, com la del no-adscrit Jano Francino, es mostraven ahir, però, esperançats per un canvi de postura de Blanc.

L'oposició, a l'expectativa

Més a l'expectativa es troben els grups de l'oposició (ABG, AUPA i ERC), especialment en el cas del grup majoritari del consistori, ABG, que, si no prosperés cap altra candidatura, podria aconseguir l'alcaldia de forma automàtica tan sols presentant el seu líder, Francesc Farré, com a candidat dissabte. Tot i això, el mateix Farré va anunciar que el seu grup no farà pública la seva decisió sobre presentar o no candidatura fins al mateix dissabte. “Nosaltres no hem provocat aquesta crisi, i és el govern qui ha de buscar la sortida”, va assegurar Farré.

L'altre grup clau per al desenllaç de la crisi política serà segurament AUPA, que ja va formar part del govern actual (va ser un dels signants de la moció de censura que va posar fi a l'executiu liderat per ABG), tot i que el va abandonar pocs mesos després. La seva regidora, Eva Martínez, va descartar ahir, però, donar suport als grups del govern actual, tot i que la seva decisió final dependrà de les reunions dels propers dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona