Política

Els independentistes confien que les urnes els permetran arribar al govern d'Escòcia

Les enquestes preveuen que els nacionalistes es convertiran en la primera força política

Els escocesos han acudit a les urnes amb un doble interrogant: qui guanyarà les eleccions i qui acabarà governant. Les eleccions per elegir el Parlament de Holyrood, a Edimburg, es regeixen, principalment, pel sistema proporcional i això fa que la Cambra pugui quedar fragmentada, sense una majoria clara. Això fa que dirigents polítics, periodistes, politòlegs i electors tinguessin ahir els ulls posats no només en quin partit quedava en primera posició en les eleccions, sinó en les negociacions posteriors per tancar una nova coalició de govern.

Escòcia, que acaba de celebrar els tres segles de Tractat de la Unió amb Anglaterra, va acudir ahir a les urnes per renovar, per tercer cop, el seu Parlament des que el primer ministre britànic, Tony Blair, va tirar endavant l’any 1999 la devolution de poders de Westminster a Edimburg. Els sondejos havien anunciat una jornada històrica amb el triomf del Partit Nacional Escocès (SNP), d’Alex Salmond, que ha basat la seva campanya a intentar entusiasmar els escocesos obrint la caixa dels trons de la reforma de les relacions constitucionals entre Londres i Edimburg, i prometent un referèndum d’independència per al 2010. La proposta ha provocat una tempesta després que la cúpula laborista alertés d’una apocalipsi si Escòcia arribava a tirar endavant una separació del matrimoni polític amb Londres.

Amb unes enquestes d’opinió que li han estat favorables, tot i que al final li rebaixaven el marge d’avantatge, els nacionalistes de l’SNP confiaven a quedar confirmats com la primera força al Parlament d’Escòcia obtenint entre 43 i 50 diputats, i tenir l’opció d’arribar al poder formant un govern de coalició, probablement amb els Liberals Demòcrates, dels quals els separa, principalment, la qüestió del referèndum.

El Partit Laborista del primer ministre sortint Jack McConnell, a qui els sondejos li auguraven un mal resultat, sobretot pel desgast de deu anys de govern de Tony Blair i per les crítiques per no haver sabut encisar més els escocesos en vuit anys de devolution, confiava a recuperar in extremis la confiança de l’electorat i retrocedir poc respecte als 50 diputats que fins ara tenia a la cambra.

Necessitat de canvi
En l’escenari postelectoral, els Liberals Demòcrates apareixen com una força decisiva. El partit de Nicol Stephen no s’ha cansat de dir que té molts punts de coincidència amb l’SNP i ha subratllat que, tot i oposar-se a un referèndum d’independència, sí que reclama més poders per al Parlament de Holyrood. En una Escòcia on els laboristes han sigut hegemònics durant cinquanta anys són molts els que posen en relleu la necessitat d’un “canvi” i potser ara és el moment. No obstant, ningú descarta que els laboristes puguin seguir al poder quatre anys més renovant la coalició que els ha unit amb els Liberals Demòcrates els últims vuit anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona