Política

El jutge deixa en llibertat provisional sense mesures cautelars el gironí Jaume Roura

La fiscal de l'Audiència Nacional, María José Checa, havia demanat llibertat sota fiança de 10.000 euros per a Roura

El president del jutjat d'instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha ordenat la llibertat provisional sense mesures cautelars per a Jaume Roura, el jove que davant el jutge s'ha declarat autor de la crema de fotografies dels reis a la plaça del Vi de Girona el passat dia 13. El jutge no dubta que hi hagi delicte d'injúries greus a la Corona, però al contrari de la fiscal, no considera que pugi fugir i per tant, decideix no ordenar mesures cautelars contra ell.

Ara el cas es trasllada a la Fiscalia perquè en deu dies pugui formular el seu escrit d'acusació on es demani, si així ho considera, la celebració de judici. Jaume Roura queda com a imputat amb càrrecs i haurà de fixar un domicili perquè comparegui quan sigui citat.

La fiscal de l'Audiència Nacional, María José Checa, en canvi, havia demanat llibertat sota fiança per a Roura, segons ha informat el seu advocat Bernat Salelles. I no només això sinó que també havia exigit que si Roura no pagava la fiança abans de 48 hores, ingressés a la presó.

En català
Roura ha declarat en català amb traductor de l'Audiència Nacional durant 10 minuts i ha reconegut els fets. Sobre l'altra possible autor material dels fets, Roura s'ha acollit al dret al silenci i no ha revelat la seva identitat. Ara queda saber quina decisió prendrà el magistrat encarregat del cas, Santiago Pedraz.

Roura, de 30 anys, ha entrat a declarar a l'Audiència Nacional, acompanyat per la seva xicota, el seu advocat, desenes de companys que s'ha desplaçat amb ell a Madrid i una gran expectació dels mitjans de comunicació.

Concretament, unes 60 persones van acompanyar ahir a la nit en autobús Jaume Roura en el seu viatge cap a Madrid per declarar davant de l'Audiència Nacional pel presumpte delicte d'"injúries greus a la Corona" . L'autocar va sortir a les 23:00 de l'Estació d'Autobusos de Girona, va fer una parada per recollir més gent a Barcelona i va viatjar tota la nit en direcció Madrid.

Alerta Solidària
Un portaveu d'Alerta Solidària, Martí Mayoral, ha explicat que en 24 hores van confirmar més de 50 places i que confiaven a omplir l'autobús entre Girona i Barcelona. El col·lectiu, a més, ha convocat una concentració de suport a Jaume Roure mentre duri la seva compareixença.

Alerta Solidària va començar ahir una campanya amb l'objectiu d'autoinculpar-se dels mateixos delictes que se li imputen a Roura. Aquest col·lectiu va denunciar que la citació de l'Audiència Nacional "atenta directament" contra un acte de "resistència civil" i suposa l'"enèsima acció de l'Estat espanyol" contra la llibertat d'opinió i expressió.

Mitjançant un document que el col·lectiu pretén lliurar a l'Audiència Nacional, cadascun dels signants es proclama obertament "antimonàrquic", pel qual demanen també la seva imputació. "Nosaltres exigirem que totes les autoinculpacions entrin en el sumari", ha afegit Mayoral.

També ha dit que el seu objectiu és posar de manifest l'"absurditat de tot aquest procés", a més de seguir mostrant el seu "rebuig a la monarquia espanyola", a la qual consideren "una institució imposada per un dictador feixista".

Protesta ciutadana
Dimecres 19 de setembre un centenar d'independentistes convocats pel col·lectiu Alerta Solidària es va concentrar a la plaça de Vi de Girona, on es van cremar les fotos dels reis, per protestar contra la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz de cridar a declarar Roure.

Alerta Solidària ha advertit que la Conselleria d'Interior "serà corresponsable, una vegada més, del processament de catalans o catalanes per motius ideològics en un tribunal especial espanyol", i ha assenyalat que "ja va fer ostentació de prepotència" amb un desplegament policial "mai vist" a Girona i "en el transcurs del qual van ser vulnerats els drets de manifestació i expressió".

Ha incidit a més que es tracta de l'"enèsima acció" de l'Estat contra la llibertat d'expressió, com, segons la seva opinió, ja va ocórrer amb el setmanari 'El Jueves' o amb la imputació de dos activistes per canviar la bandera espanyola del castell de Montjuïc de Barcelona per una bandera independentista catalana (acusats d'ultratge a la bandera).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Rull i Antich fan una crida a defensar el català en la rebuda de la flama del Canigó

barcelona
Nova Caledònia

França envia a la metròpoli set dels independentistes detinguts

Barcelona
Estat Francès

Un nou sondeig situa el partit de Le Pen a prop de la majoria absoluta

Barcelona
política

ERC garanteix el suport a Sánchez si compleix, passi el que passi amb Illa

barcelona
Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona