Política

Estats Units

Ketanji Brown, investida com a primera jutgessa afroamericana del Suprem dels EUA

El seu nomenament no trenca la majoria conservadora a la màxima instància judicial del país

Biden destaca que la magistrada està “extraordinàriament qualificada” i està “fent història”

Ketanji Brown Jackson, la primera jutgessa afroamericana del Tribunal Suprem dels Estats Units d’Amèrica (EUA), ha estat investida aquest divendres en el càrrec.

“És un plaer donar-te una càlida benvinguda”, li ha dit el president del Suprem, John Roberts, en una cerimònia a la qual ha assistit el president del país, Joe Biden.

Brown Jackson, de 52 anys, va jurar el seu càrrec el passat 30 de juny, just quan es feia efectiva la sortida del seu antecessor, el jutge Stephen Breyer, que va decidir jubilar-se.

Amb la seva elecció, Biden compleix la promesa de nominar una dona afroamericana per a un lloc al Suprem, on actualment tot el grup progressista està format per dones. En canvi, al bàndol republicà només n’hi ha una.

El president nord-americà ha subratllat que la nova magistrada del Suprem “té una ment legal brillant, està extraordinàriament qualificada i està fent història avui”. El polític demòcrata ha destacat que fins ara ha nominat 84 jutges federals i que cap grup de jutges ha estat “tan divers”.

La inclusió de Brown Jackson a la cort suprema, però, no canvia la composició ideològica d’aquesta institució, que amb sis jutges de tendència conservadora i tres progressistes està més inclinat a la dreta que mai des de la dècada de 1930.

La nova magistrada del Suprem es va graduar cum laude a la Universitat de Harvard i ha desenvolupat una carrera variada, durant la qual fins i tot ha estat assistent de Breyer. Del 2021 i fins al passat juny va ser jutgessa a la Cort d’Apel·lacions del Districte de Columbia, considerat el segon tribunal més important del país i una plataforma per ascendir al Suprem.

Els dos anys que va passar com a advocada d’ofici per a persones amb pocs recursos la converteixen en la primera jutgessa de la màxima cort amb aquest tipus d’experiència des de fa més de tres dècades.

“La seva històrica nominació és un important pas endavant per fer que el Tribunal Suprem s’assembli més a la nació en el seu conjunt”, va apuntar el Comitè Judicial del Senat quan la lletrada va ser nominada.

A la seva cerimònia d’investidura d’aquest divendres també hi han acudit, entre d’altres, la primera dama, Jill Biden; la vicepresidenta del país, Kamala Harris, i el seu marit, el “segon cavaller” Douglas Emhoff, així com la presidenta de la Cambra de Representants federal, Nancy Pelosi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona