Política

PERÚ

El govern peruà decreta toc de queda nocturn a Puno, epicentre de les protestes

La mesura s’aplicarà durant tres dies “en salvaguarda de la vida, la integritat i llibertat de tots els ciutadans”, ha declarat el primer ministre del país, Alberto Otárola

Ha fet una crida als manifestants i les autoritats regionals perquè permetin que subministraments mèdics i equips de cirurgia puguin ser traslladats als centres de salut de la zona

El primer ministre del Perú, Alberto Otárola, ha anunciat aquest dimarts que el govern de la presidenta Dina Boluarte ha aprovat declarar un toc de queda nocturn durant tres dies a la regió del sud de Puno, epicentre de les protestes antigovernamentals que dilluns van deixar divuit morts.

“Hem aprovat al Consell de Ministres un decret suprem que declara la immobilització social obligatòria (toc de queda) a Puno pel termini de tres dies des de les vuit del vespre fins a les quatre de la matinada. Això en salvaguarda de la vida, la integritat i llibertat de tots els ciutadans de Puno”, ha declarat Otárola davant el ple del Congrés.

El primer ministre, que ha acudir a l’hemicicle per al tràmit de confirmació parlamentària de la seva investidura, ha afegit que el govern ha acordat declarar “dol nacional laborable” per a aquest dimecres “en respecte als caiguts” a les protestes, que en menys d’un mes sumen 47 persones mortes, l’últim, un policia de Puno.

Otárola ha esmentat, a més, que aquest matí ha arribat a la regió de Puno, limítrof amb Bolívia, una comissió del govern “multisectorial”, integrada pel cap d’assessors del despatx presidencial i diversos viceministres, així com mitja tona de subministraments mèdics i equips de cirurgia que, ha lamentat, no poden ser traslladats als centres de salut de la zona a causa de les protestes.

En aquest sentit, el cap del gabinet ha fet una crida a les autoritats regionals i als manifestants a permetre el pas de les medicines “per qüestió humanitària”.

Durant la presentació del primer eix del seu programa de govern, anomenat “pau social”, Otárola ha lamentat la “pèrdua irreparable” dels peruans morts en les protestes, que des del desembre passat sumen 39 manifestants morts en enfrontaments directes amb les forces de l’ordre, set per fets vinculats a les protestes i el policia el cos del qual ha estat calcinat aquesta matinada.

“El fantasma de la violència irracional s’ha tornat a servir al Perú”, ha declarat després d’insistir en el suport a les forces policials.

Ha afegit que l’“Executiu respondrà amb fermesa per contenir i anul·lar aquesta ressaca colpista amb procediments establerts a la legislació vigent”, en al·lusió a l’autocop fallit de l’exmandatari Pedro Castillo el 7 de desembre passat, després del qual Boluarte va assumir per successió constitucional la presidència del país.

Otárola ha acudit aquest dimarts al ple del Congrés per demanar el vot de confiança del seu gabinet, un dia després de la tràgica jornada de violència a Puno, epicentre de les protestes que exigeixen la renúncia de Boluarte, el tancament del Parlament, eleccions per a aquest any i una nova constitució, entre altres reclams.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona