Política

Set morts en un atemptat en una sinagoga de Jerusalem

Un veí palestí de 21 anys i sense antecedents dispara als fidels quan sortien del temple

L’atac arriba enmig d’una onada de violència que ha deixat 29 palestins morts pels israelians aquest 2023

L’agressor va dirigir-se a l’entrada d’una sinagoga situada a Jerusalem armat amb una pistola. Va esperar que els fidels sortissin de l’edifici i va obrir foc. Les autoritats israelianes creuen que el perpetrador va intentar fugir quan la seva arma va encasquetar-se o es va quedar sense munició. Un tret de la policia israeliana el va deixar sense vida en aquell moment, però l’atemptat ja estava fet. Set israelians van morir assassinats a mans d’un veí palestí.

Tot sembla indicar que l’agressor era resident de Jerusalem Est i que no tenia antecedents. Mitjans de comunicació hebreus asseguren que l’atacant, a qui s’ha identificat com a Aqlam Khayri, tenia 21 anys. L’atemptat va deixar múltiples persones ferides, que van ser traslladades a hospitals de la zona.

L’oficina del primer ministre, Beniamin Netanyahu, que torna a ser al càrrec gràcies a un nou govern ancorat a l’extrema dreta, va anunciar que el líder de l’executiu preparava una reunió amb els responsables de seguretat del país per planificar una resposta. El cap de la policia israeliana, Kobi Shabtai, va declarar des de l’escena del crim que es tractava d’un atac “seriós i complex”, afegint-hi que la policia patrullava la zona a la cerca de possibles col·laboradors que “poguessin estar campant lliurement”.

A l’altra banda del mur, el portaveu de Hamas a Cisjordània, Mohammad Hamada, va reivindicar l’atemptat en nom del grup assegurant que es tractava d’una resposta per la batuda mortal que l’exèrcit israelià havia llançat el dia abans al camp de refugiats de Jenín, que va provocar nou víctimes mortals: “El grup dona la benvinguda a l’atac”, deia Hamada: “El poble palestí mai oblidarà els seus màrtirs i venjarà les seves morts.”

L’atemptat contra la sinagoga arriba enmig d’una onada de violència que ha deixat 29 palestins morts a mans de l’exèrcit israelià en els primers 27 dies del 2023. La incursió militar que les forces israelianes van llançar dijous contra el camp de refugiats de Jenín va ser seguida per cinc atacs armats més a càrrec de l’exèrcit o de colons jueus, que van tenir lloc durant el dia d’ahir a la Cisjordània ocupada, segons l’analista palestina Mariam Barghouti. L’última d’aquestes agressions hauria estat prop de l’assentament jueu on, hores més tard, va produir-se l’atemptat contra la sinagoga.

“He premiat els heroics combatents que ahir van eliminar els terroristes a Shufat.” És part del comunicat que feia ahir el flamant ministre de Seguretat israelià, el reconegut supremacista Itamar Ben-Gvir, anunciant el reconeixement als membres de les forces de seguretat que la vigília havien assassinat un jove palestí de 17 anys anomenat Salah Ali.

Els fets van tenir lloc a Shufat, camp de refugiats de Jerusalem on l’adolescent assistia a l’enderrocament de la residència d’un palestí que havia estat acusat d’assassinar un soldat israelià en el passat.

Les imatges mostren com el jove deixa anar la pistola i arrenca a córrer, sent això insuficient per evitar que els policies l’enxampin per l’esquena.

Focs d’artifici

Per ara, al cicle de violència no se li veu final. Poc després que Ben-Gvir celebrés la mort del jove Ali premiant els qui l’havien matat, ciutadans palestins celebraven l’atac contra la sinagoga als camps de refugiats de Beirut i a la franja de Gaza: “Els residents de Gaza estan de celebració; hi ha focs d’artifici per tot arreu”, deia a El Punt Avui una veïna en condició d’anonimat. “Sí, creuen que l’ocupació respondrà militarment contra Gaza”, va explicar en referència a les autoritats israelianes: “Però ara estan de celebració.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona