Política

Borrell anuncia una ajuda de 25 milions per desminar Ucraïna

L’alt representant de la UE per a Afers Estrangers ho ha fet públic durant una visita a una unitat de sapadors als afores de Kíiv

Ha afirmat que la Unió “donarà suport a la recuperació i reconstrucció d’Ucraïna per tots els mitjans i en totes les dimensions”

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Estrangers, Josep Borrell, ha anunciat aquest divendres una nova ajuda comunitària de 25 milions d’euros per donar suport a les tasques de desminament al territori que Ucraïna va recuperant de l’ocupació russa, durant una visita a una unitat de sapadors als afores de Kíiv.

“L’acció de desminat és crucial per posar fora de perill la vida de la població civil, per permetre-li tornar a una vida normal, per evitar el passeig aleatori de la mort pel bosc”, ha dit Borrell després de comprovar in situ la feina que fan els militars ucraïnesos experts en aquesta tasca en un bosc a prop de Nemishayeve, a l’est de Kíiv.

L’anunci d’aquesta nova ajuda s’ha produït mentre se celebra a la capital ucraïnesa la vint-i-quatrena cimera entre la UE i Ucraïna, a la qual assisteixen el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i els de la Comissió i el Consell europeus, Ursula von der Leyen i Charles Michel, respectivament.

Borrell ha cridat l’atenció durant la visita sobre el fet que el 30% del territori d’Ucraïna està afectat per algun tipus d’explosiu i ha assegurat que la voluntat de les tropes russes en deixar mines quan es retiren és “causar danys a la població civil” .

El cap de la diplomàcia comunitària ha dit que la intenció és anar renovant els vells equips de l’època soviètica amb què compten els sapadors, per tal que puguin treballar “en condicions més segures” i de “salvar vides”.

En concret, els 25 milions que aportarà la UE finançaran equips essencials per als operadors de desminat i donaràn suport a les autoritats ucraïneses a l’hora de gestionar eficaçment aquesta tasca a nivell nacional.

Aquest suport reforçarà les capacitats per fer front a la contaminació “a gran escala” causada per mines i restes d’explosius en el context de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna, una tasca que cal fer en compliment de les normes internacionals d’acció antimines.

La UE ha destacat en un comunicat que les mines i explosius abandonats “constitueixen un perill molt després que l’agressor s’hagi vist obligat a retirar-se”, ja que amenacen les poblacions civils que tornen a aquests territoris recuperats i la reactivació de l’activitat econòmica, especialment als sectors del transport, el comerç i l’agricultura.

El desminat és, per tant, molt important perquè la reconstrucció es pugui portar a terme amb seguretat, ha emfatitzat.

“Aquesta és una de les pitjors conseqüències de la guerra: quan el camp, el bosc, fins i tot les aigües, es contaminen amb explosius. La població civil, principalment els nens, en són les víctimes”, ha subratllat Borrell.

Segons ha dit, això “forma part del terror, i el terror és una de les eines que Rússia està utilitzant contra els ucraïnesos”.

“Hi ha el gran terror amb bombardejos i després hi ha el petit terror amb petites mines que en un passeig maten nens, creant dolor al si d’una família i minant la moral de la gent”, ha subratllat.

D’acord amb el Servei Estatal d’Emergències d’Ucraïna, 191 persones han mort a causa de mines i 420 han resultat ferides.

S’estima que 174.000 quilòmetres quadrats de territori ucraïnès estan contaminats amb explosius, 13.500 dels quals pertanyen a embassaments d’aigua.

Durant la seva visita al camp de desminat, Borrell també s’ha referit al fet que la UE “donarà suport a la recuperació i reconstrucció d’Ucraïna per tots els mitjans i en totes les dimensions”.

Mentrestant, ha dit, “la guerra continua”, per la qual cosa ha considerat que “és el moment de proporcionar armes antiaèries, de proporcionar armes, de proporcionar els mitjans i les eines per evitar la destrucció”.

“Quan arribi la pau, Ucraïna emergirà com un país lliure, democràtic i pròsper. I llavors es necessitaran milers i centenars de milions”, ha afegit.

Sobre el procés d’adhesió d’Ucraïna a la UE, ha dit que “està fent tots els esforços necessaris per complir totes les condicions”, tot i que “és un procés basat en mèrits”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona