Política

La UE refreda l’aspiració d’Ucraïna d’una adhesió ràpida

Von der Leyen ha remarcat que l’avenç del procés d’entrada està basat en “mèrits” amb l’assoliment de les reformes exigides i que no hi ha “terminis”

Michel ha assegurat que la Unió donarà suport a Ucraïna “de totes les maneres possibles i el temps que calgui”

Zelenski ha remarcat que la integració del país és “irreversible” i ha defensat accelerar el procés

La Unió Europea (UE) refreda l’aspiració d’Ucraïna d’una adhesió ràpida al club comunitari. Després de la cimera Unió Europea-Ucraïna que s’ha celebrat a Kíiv, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, han insistit en la perspectiva europea de Kíiv i han remarcat les reformes fetes pel país en plena guerra. Ara bé, Von der Leyen ha remarcat que l’avenç del procés d’entrada està basat en “mèrits” amb l’assoliment de les reformes exigides i que no hi ha “terminis”. Davant el refredament comunitari, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat començar ja aquest any les negociacions.

La declaració conjunta de la cimera subratlla el “compromís” de la UE amb la integració d’Ucraïna, però remarca que no s’avançarà en el procés fins que Kíiv assoleixi “totes les condicions específiques” que fixa la Comissió Europea. Entre les reformes que el bloc comunitari subratlla que encara ha de fer el país hi ha les relatives a garantir el respecte de l’estat de dret i la independència política, així com la lluita contra la corrupció.

D’altra banda, la UE es compromet a continuar amb les sancions contra Rússia i a incrementar la “pressió” sobre Moscou amb l’objectiu “d’acabar la guerra”. El club comunitari també remarca el compromís de mantenir el suport militar, financer i humanitari a Kíiv, així com a la reconstrucció del país. Finalment, la UE també dona suport al pla de pau de Zelenski i lamenta la “manca de voluntat” de Rússia per negociar una “pau justa i duradora”.

En una roda de premsa amb Von der Leyen i Michel després de la cimera a Kíiv, Zelenski ha remarcat que la integració d’Ucraïna a la UE és “irreversible” i ha defensat accelerar aquest procés. Segons el president ucraïnès, la guerra ha “reforçat” tant el país com el bloc comunitari i també ha aprofitat la trobada per demanar a Occident armes de llarg abast i l’acceleració de l’enviament d’armes per tenir “més capacitats” per fer front a la invasió.

Al seu torn, Michel ha assegurat que la UE donarà suport a Ucraïna “de totes les maneres possibles i el temps que calgui”. “Ucraïna és la UE i la UE és Ucraïna. Fem que passi”, ha assenyalat. Sobre l’adhesió, Michel ha afirmat que els Vint-i-set abordaran la qüestió a finals d’any, un cop la Comissió Europea hagi publicat l’informe anual sobre l’avaluació dels processos de tots els països que aspiren a la integració. Ara bé, la decisió sobre les adhesions l’han de prendre els Vint-i-set per unanimitat.

Finalment, Von der Leyen ha celebrat la “determinació” d’Ucraïna per entrar a la UE i ha dit que el país està fent “passos importants” en les recomanacions per avançar en el procés. “Tinc la confiança que continuareu en el bon camí”, ha afirmat. “No hi ha terminis, però sí objectius que s’han de complir”, ha dit la presidenta de l’executiu comunitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els conservadors i la ultradreta aproven l’informe del PE contra la immersió

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona