Política

L'executiva del PSOE revelarà avui els noms dels seus candidats per dirigir el grup parlamentari al Congrés i al Senat

La comissió executiva federal del PSOE es reunirà aquest dilluns a les 17.00 hores per donar oficialment llum verda a l'inici de contactes amb altres partits per a la constitució de les Corts i la investidura del cap de l'executiu, que podria ser el 7 o el 8 d'abril.

A les passades eleccions del 9 de març, el PSOE va aconseguir 169 escons al Congrés de Diputats, motiu pel qual necessita pactar amb altres forces polítiques per a la constitució de les Corts, prevista per al dia 1 d'abril, i per a la propera investidura de Zapatero. Encara que ja hi ha hagut converses oficioses entre representants del PSOE i d'altres partits, serà a partir d'avui quan s'intensificaran els contactes i es perfilaran possibles acords.

Una de les possibilitats per aconseguir l'estabilitat pot arribar des del PNB, el president del qual, Iñigo Urkullu, s'ha mostrat obert a un pacte de governabilitat, però vinculat a l'acord que els socialistes atenguin "qüestions claus" per a l'autogovern basc, com el blindatge del concert econòmic.

L'altra opció d'interès per a Zapatero per a possibles pactes és Convergència i Unió. Des de CiU, però, Josep Antoni Duran i Lleida continua a l'espera dels plantejaments dels socialistes.

L'executiva socialista també es reuneix avui per redactar la seva proposta dels integrants de les direccions dels grups al Congrés i al Senat, que inclou, a més dels portaveus, els secretaris generals i tres adjunts en cada una de les cambres, segons han informat fonts socialistes.
És probable que l'executiva federal socialista ratifiqui la candidatura de l'exministre José Bono a la presidència del Congrés, tal com va avançar al seu dia el president del govern i líder del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero. No es descarta que l'executiva avali igualment la candidatura de Javier Rojo a continuar presidint la cambra alta.

La proposta de l'executiva haurà de ser ratificada després pel grup parlamentari socialista en una reunió plenària que se celebrarà dimecres, dia 26. En aquesta reunió, el grup haurà d'escollir també els seus candidats a formar part de les meses de les dues cambres.

A l'entorn dels socialistes es veu possible el canvi de portaveu del grup parlamentari al Congrés, càrrec que ocupa Diego López Garrido des de mitjans de la legislatura acabada, ja que el comitè federal del partit va encarregar al secretari d'organització, José Blanco, les negociacions amb els grups de la oposició tant per a la investidura de José Luis Rodríguez Zapatero com per a la composició de les meses del Congrés i el Senat. També hi ha altres noms sobre la taula com a possibles portaveus del grup socialista al Congrés, entre els quals hi ha l'actual ministre de Defensa en funcions, José Antonio Alonso, Ramón Jáuregui, Elena Valenciano i l'exministre de Justícia Juan Fernando López Aguilar.

També es dóna per fet que el PSC proposarà Teresa Cunillera com a vicepresidenta primera del Congrés i que situarà Daniel Fernández com a adjunt en la nova direcció del grup socialista a la cambra baixa.

A la reunió del dia 26 hi estan convocats els 169 diputats i 89 senadors socialistes electes en els comicis del dia 9, així com els eurodiputats, que escolliran els seus càrrecs en votació secreta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Rodríguez
Alcalde de Montmeló (PSC)

“És prioritari generar oportunitats d’habitatge”

Montmeló
Núria Badosa
Portaveu de Junts a Bescanó

“La tasca de governar hauria de ser més cooperativa”

Bescanó
Guerra a Gaza

L’Estat espanyol nega el permís per atracar a un vaixell amb armes per Israel

Barcelona
Estats Units

Dur interrogatori de la defensa de Trump al seu exadvocat, Michael Cohen

Barcelona
Guerra a Gaza

Sud-àfrica insta el Tribunal Internacional de Justícia a evitar l’ofensiva a Rafah

Barcelona
Olot

Polèmica en el ple per no deixar intervenir els veïns del Morrot

Olot
Guerra a Gaza

Tensió al govern israelià per la governança de la Franja després dels combats

Barcelona
judicial

Òmnium fa saber a García-Castellón que Oleguer Serra està exiliat a Suïssa

barcelona
Guerra a Gaza

Cinc soldats israelians moren per foc amic al nord de la Franja

Barcelona