Política

El PP es queda sol amb la seva proposta perquè els pares escullin la llengua d'escolarització

Llengua

El Parlament de Catalunya ha rebutjat avui una proposició de llei del PP en la qual es pretenia acabar amb el sistema d'immersió lingüística a les escoles catalanes i tots els partits, a excepció de Ciutadans, han acusat els populars de buscar el conflicte lingüístic amb fins electorals.

La proposta del PP ha estat rebutjada per àmplia majoria i únicament ha comptat amb el suport de Ciutadans-Partit de la Ciutadania, que ha atribuït la iniciativa a l'"efecte" creat per la seva formació amb la irrupció a la cambra.

La defensa de la proposició de llei ha corregut a càrrec del diputat del PPC Rafael López, el qual ha reivindicat el bilingüisme i la necessitat de garantir "una societat plural i multicultural", a més de reclamar que es respecti el dret dels pares a elegir la llengua vehicular de l'ensenyament que reben els fills.

Segons Rafael López, els grups que s'oposen a la seva iniciativa "veuen el bilingüisme com una anomalia", i ha afegit que "si no hi ha més conflictes a les aules és perquè la llei de normalització lingüística no es compleix íntegrament i preval el sentit comú dels professors".

En defensa de l'esmena a la totalitat presentada pel tripartit que governa la Generalitat, el portaveu del grup d'ERC, Joan Ridao, ha advertit al PP de "que en política gairebé tot val menys la mentida", i ha acusat els populars de "mentir i enganyar" els ciutadans "presentant un axioma fals, que és el d'un suposat conflicte lingüístic que no existeix".

"El que pretenen vostès -ha dit- és glorificar el castellà presentant-lo com una llengua minoritzada i perseguida a Catalunya", la qual cosa "suposa un enorme exercici d'hipocresia" i "resulta inacceptable que utilitzin una cosa tan sensible com és la llengua com a combustible electoral per arrencar alguns vots a Espanya, perquè aquí no crec que enganyin a ningú".

Ridao ha recordat que la llengua que hi ha a les videoconsoles de jocs, la majoria de mòbils, de pel·lícules de cinema o de vídeo "no és la catalana, precisament", i també ha assenyalat que "aquí hi ha un fals bilingüisme, ja que tots els catalanoparlants parlen també en castellà, i en canvi no tots els castellanoparlants parlen també en català".

Carles Puigdemont, de CiU, ha assenyalat que el PP sol utilitzar la qüestió lingüística en època electoral, "per la qual cosa la seva proposta no pot sorprendre a ningú", i ha acusat els populars d'utilitzar un argumentari "fals i passat de moda" per "inventar-se conflictes inexistents" i "fomentar el terror lingüístic".

Daniel Font, del PSC, ha indicat en el torn de posicionament de vot que el candidat del PP, Mariano Rajoy, "proposa una modificació il·legal en les lleis educatives per impedir que la llengua catalana sigui la vehicular en les escoles", però "Catalunya no és una província del senyor Rajoy ni ho serà".

Francesc Pané (ICV-EUiA) ha carregat contra "l'obstinació absurda del PP d'intentar crear conflictes lingüístics on no n'hi ha", i ha lamentat que aquest partit "encara no hagi entès què és Catalunya" perquè "aquí no es discrimina ni se segrega ningú per motius de llengua".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona