Política

El projecte de llei d'Ibarretxe sosté que la consulta no requereix l'autorització de l'Estat

País Basc

El projecte de llei de regulació de la consulta aprovat aquest dimecres pel govern basc sosté que la seva convocatòria no necessita l'autorització prèvia de l'Estat. El lehendakari, Juan José Ibarretxe, convocarà la consulta, que preveu que se celebri el 25 d'octubre, el dia 15 de setembre. El projecte de llei de la convocatòria i regulació de la consulta popular, aprovat pel govern basc i registrat aquest dijous al Parlament, estableix que es desenvoluparà basant-se en la llei que regeix les eleccions autonòmiques basques.
El projecte inclou en les vuit pàgines una exposició dels motius en què s'explica el procés que ha portat el lehendakari a convocar la consulta després de fallar el procés negociador amb Zapatero, una disposició addicional i tres finals.

El document preveu una campanya similar als comicis al Parlament basc i les subvencions per als diferents partits de cara a la celebració de la consulta, segons els escons que han obtingut a la cambra.

No és un referèndum
El projecte de llei afirma que, en no tractar-se d'una consulta per via de referèndum ni ser jurídicament vinculant, no li cal sotmetre's "a la llei orgànica que regula les diferents modalitats de referèndum ni tampoc necessita l'autorització prèvia de l'Estat per a la seva convocatòria". Per aquest motiu defensa la seva legalitat i que té "plena validesa política i social".

El text remarca que "en no haver sigut possible aconseguir un consens", l'executiu basc, a proposta del seu lehendakari, "ha considerat oportú" plantejar a la cambra la convocatòria d'una consulta no vinculant per recollir l'opinió ciutadana "sobre l'obertura d'un procés de negociació per aconseguir la pau i la normalització política".

Procés de diàleg
"És a dir, per exigir a ETA el final de la violència i, en una situació d'abandonament inequívoc de les armes, possibilitar un procés de diàleg i, per una altra banda, per obrir una negociació entre tots els partits amb l'objectiu d'arribar a un acord de normalització en què s'estableixin les bases d'una nova relació entre la comunitat autònoma del País Basc i l'Estat espanyol", apunta.

En aquest sentit, remarca que la consulta "constitueix un instrument legal i democràtic perquè el poble basc pot exercir lliurement el dret fonamental de participació ciutadana en els assumptes de transcendència que són de la seva competència".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona