Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Jornada de protestes massives al Pròxim Orient en suport als palestins de Franja de Gaza

Desenes de milers de ciutadans han sortit al carrer en les capitals i altres localitats de Jordània, Líban, l’Iraq, Egipte, Iemen, Síria i Bahrain per a demostrar la seva solidaritat amb el poble palestí

Aquest divendres ha estat una jornada de manifestacions multitudinàries en nombrosos països àrabs del Pròxim Orient en suport als ciutadans palestins de la Franja de Gaza i en repulsa pels bombardejos constants i el bloqueig de subministraments bàsics per part d’Israel en la seva represàlia per l’atac contra territori israelià del grup islamista Hamàs del passat dissabte.

Desenes de milers de ciutadans han sortit avui al carrer en les capitals i altres localitats de Jordània, Líban, l’Iraq, Egipte, Iemen, Síria i Bahrain per a demostrar la seva solidaritat amb el poble palestí i el seu rebuig contra els atacs indiscriminats d’Israel sobre la Franja de Gaza.

A Jordània, centenars de persones es van concentrar en la capital, Amman, però especialment a la frontera jordà-palestina malgrat la prohibició expressa de les autoritats per a evitar possibles altercats en la zona.

Durant la concentració, en la qual els participants onejaven banderes jordanes i palestines, es van corejar lemes de suport a la resistència palestina, alhora que van exigir “l’expulsió de l’ambaixador israelià i el cessament de tots els acords amb l’enemic sionista”, segons ha relatat a Efe Majd al Freij, un dels coordinadors de la marxa.

Escenes similars s’han viscut a Beirut, la capital libanesa, que ha acollit una important congregació en la mesquita Mohammad al-Amin, amb centenars de persones que van onejar banderes palestines i van cridar consignes contra els actes israelians, a més d’unes altres que expressaven la seva solidaritat amb la gent de Gaza. Altres àrees de la capital van registrar concentracions enfront de les mesquites en acabar el res musulmà dels divendres, desfilades de motocicletes o marxes simbòliques organitzades per plataformes i partits de diferent signe.

Precisament, després del res multitudinari en la principal mesquita del Caire, la històrica Al-Azhar, centenars de ciutadans han corejat consignes en suport als palestins que es van repetir en altres ciutats d’Egipte, així com en les principals localitats de Bahrain, mentre que a Síria les concentracions van ser més discretes.

En paral·lel, centenars de milers de persones s’han concentrat en el centre de Bagdad, en la més multitudinària de les marxes contra els atacs d’Israel, seguint la convocatòria de l’influent clergue xiïta Muqtada al Sadr en la cèntrica plaça Tahrir de la capital iraquiana.

Les manifestacions van seguir també a Sanà, la capital del Iemen controlada pels rebels xiïtes hutíes, on els assistents van corejar diversos lemes mentre onejaven banderes palestines i iemenites i fins i tot alguns agitaven punyals i rifles.

Saldo de víctimes

El saldo de víctimes pels bombardejos aeris israelians a Gaza ha arribat ja als 1.799 morts, a més de 6.388 ferits, al que se sumen 44 morts a Cisjordània, on van morir aquest divendres 8 palestins per trets de les forces de seguretat israelianes i els colons ultradretans.

L’atac terrorista d’Hamàs sobre territori d’Israel que va desencadenar l’escalada de violència va deixar almenys 1.200 morts, la gran majoria civils, així com milers de persones ferides de diversa consideració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona avalua les polítiques de cooperació per redactar un nou pla director

GIRONA
estat espanyol

El fiscal general de l’Estat descarta dimitir després de la reprovació del Senat

barcelona
política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques de Moscou estan “preparades pel combat”

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui