Política

Blinken afirma que mentre els EUA existeixin Israel no s’haurà de defensar tot sol

El cap de la diplomàcia nord-americana s’ha reunit amb el primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, per analitzar l’escalada de violència al país

El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha insistit avui en visita a Tel Aviv que mentre el seu país existeixi, Israel no haurà de defensar-se només pel seu compte.

“El missatge que porto a Israel és que podeu ser prou forts per defensar-vos pel vostre compte, però mentre els Estats Units existeixin, mai ho haureu de fer. Estarem sempre allà al vostre costat, ha dit Blinken en una compareixença conjunta amb el primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, davant els mitjans, recollida per l’agència EFE.

Blinken ha confirmat que hi ha 25 víctimes nord-americanes arran dels atacs de Hamàs a Israel en els darrers dies. El cap de la diplomàcia dels EUA ha acusat el grup islamista d’actuar sense els “interessos del poble palestí en ment”. “No hi ha cap pretexte per a aquests actes horribles”, ha sentenciat, a més d’al·legar que s’ha desplaçat a Israel ja no només com a secretari d’Estat de Biden, sinó també com a jueu.

Defensar-se, “obligació”

Blinken ha afegit que “Israel té el dret i l’obligació de defensar” i de garantir que això no torni a passar. I ha revelat que ha parlat amb Netanyahu sobre la importància de com Israel durà a terme aquest propòsit: “Nosaltres, les democràcies, ens distingim dels terroristes per tenir estàndards diferents, fins i tot quan és difícil, i de rendir nosaltres mateixos comptes”, ha declarat als mitjans.

En aquest sentit, ha argumentat que cal protegir la població civil en qualsevol acte de resposta: “Prendre totes les precaucions possibles per evitar danyar civils i per això lamentem la pèrdua de cada vida innocent. Civils de tots els credos, de totes les nacionalitats han mort”, ha assenyalat.

Netanyahu, que ha parlat en hebreu i en anglès, ha agraït la visita de Blinken com “un altre exemple tangible del suport inequívoc dels EUA a Israel”. I ha posat èmfasi en el fet que “Hamàs ha demostrat ser enemic de la civilització” amb la matança de joves en un festival de música a l’aire lliure i la matança de famílies senceres, entre altres accions.

“El president (Joe) Biden tenia raó quan va titllar això de pura maldat”, ha sentenciat el primer ministre, que compara Hamàs amb el grup terrorista Estat Islàmic (EI) i anticipa que l’organització palestina serà “esclafada, com va passar amb el Daesh”.

Per Netanyahu, “el primer prerequisit per a la victòria és claredat moral”, un concepte que, ha indicat, Blinken també havia esmentat durant la reunió que van mantenir aquest dijous.

El nord-americà ha dit davant els mitjans que “aquest és un moment de claredat moral”: “No condemnar de manera clara el terrorisme no només posa en risc el poble d’Israel, sinó gent de tot el món, mirin el que acaba de passar, individus de 36 països han mort o estan desapareguts després d’aquests atacs monstruosos”, ha conclòs.

Blinken ha arribat aquest dijous a Tel Aviv, on a més de veure’s amb Netanyahu ha mantingut una trobada amb el seu homòleg israelià, Eli Cohen, amb qui ha abordat altres qüestions de suport nord-americà a Israel en l’àmbit internacional i la cooperació a la guerra contra Hamàs.

Aquesta nova guerra, de moment, ha causat més de 1.300 morts a Israel i 3.200 ferits; mentre que els atacs aeris de represàlia de l’aviació israeliana s’han cobrat almenys 1.200 vides i s’han deixat més de 6.000 ferits a Gaza.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]