Política

La cimera de l'aigua entre Mas i Montilla acaba sense acords immediats

CiU aposta pel transvasament del Roine com a "solució estructural" mentre que el govern prefereix ampliar les dessaladores

La cimera de l'aigua, la reunió que han mantingut aquest dilluns a la tarda el president de la Generalitat José Montilla i el president de Convergència i Unió, Artur Mas, ha finalitzat sense acords immediats tot i la predisposició de les dues parts a trobar solucions al greu problema de sequera. Mas i Montilla han quedat emplaçats a una propera trobada "d'aquí a uns dies" per continuar tractant el tema.

Les posicions establertes abans de la reunió, especialment el rebuig al transvasament del Segre per part de CiU no han canviat després de la trobada. Un altre punt de dissensió clara ha estat el de pactar quines han de ser les solucions de tipus estructural que permetin resoldre de manera definitiva els crònics problemes d'abastiment. Mentre el govern català aposta per les dessaladores, CiU prefereix recuperar el projecte del transvasament del Roine.

Durant la reunió Mas ha traslladat a Montilla les condicions de CiU per donar el seu vistiplau a les mesures d'urgència per pal·liar l'escassetat d'aigua. En primer lloc, Mas ha demanat "unitat per part del govern de tots els partits que l'integren". En segon lloc, ha demanat "consens en els territoris afectats" i en el Parlament, per evitar "discursos dobles o triples". En tercer lloc, Mas ha s'ha mostrat disposat a "donar cobertura a algunes mesures, però no a totes", i ha especificat que el transvasament del Segre és una d'aquestes mesures a les quals CiU no donarà suport. En quart lloc, CiU demana "solucions estructurals", perquè no s'hagi de parlar més del tema de l'aigua. Mas ha insistit que aquestes solucions a llarg termini passen "pel transvasament del Roine".

En roda de premsa posterior a la trobada que ha mantingut amb Montilla, Mas ha assegurat que CiU té un "esperit positiu i constructiu" i que evitarà fer "demagògia o partidisme", malgrat que els membres del tripartit sí que van fer "demagògia i partidisme en el tema de l'aigua quan manava Convergència".

Desacord sobre les dessaladores
Mas ha insistit que l'actitud de CiU davant el problema de l'escassetat d'aigua "és una actitud de país" en la que cal trobar solucions dins d'un marc global, en la que les dessaladores serien només una solució temporal.  Aquest punt
no ha estat compartit per Montilla, que ha traslladat al líder de CiU els plans de desenvolupament de l'actual parc de dessaladores, que passarien per l'ampliació de la de Tordera, l'agilitació de les obres de la dessaladora del Llobregat i la licitació de la futura dessaladora de Cunit. Tot plegat, suposaria afegir uns 200 hectòmetres cúbics a la quantitat d'aigua aportada per les xarxes hidrogràfiques. Aquesta xifra seria, per Montilla, "similar a la que es va fixar en el seu moment per al transvasament de l'Ebre i també per al del Roine".

Amb aquesta ampliació de les dessaladores Montilla considera que ja estaria "garantit l'abastiment a mig i llarg termini". Pel que fa a la situació "conjuntural" provocada "per la pitjor sequera en 60 anys", el President de la Generalitat ha insistit en el projecte de transvasament del Segre. "El senyor Mas –ha assegurat Montilla–, m'ha dit que no és la millor opció agafar aigua de la capçalera del riu, i hi estic d'acord, però cal conciliar les coses amb el seu cost econòmic i amb el temps que cal per executar les obres necessàries". A més, Montilla ha volgut deixar clar que el transvasament del Segre "és una solució d'emergència" i ha assegurat que no s'utilitzaria la instal·lació per seguir transvasant aigua un cop passada la situació d'emergència.

Finalment, Montilla ha garantit a Mas el consens per part de les formacions que formen el govern de la Generalitat a l'hora d'encarar solucions que hagin estat avalades per CiU. Igualment, Montilla ha reconegut la necessitat de concertar amb el govern d'Espanya les propostes que afectin aigües intracomunitàries, ja que necessiten de l'aprovació per part del Consell de Ministres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES
política

Els exconsellers Sàmper i Vila donen suport a un Salvador Illa president

barcelona
guerra a europa

La UE acorda destinar a Ucraïna els beneficis dels actius russos

barcelona
guerra a europa

Rússia llança un nou atac massiu contra el sistema energètic ucraïnès

barcelona
Política

Mor Kim Ki Nam, el mestre de la propaganda de Corea del Nord

BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES