Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna prepara una despesa rècord per a afrontar un hivern de combats defensius

Ucraïna es prepara per a un hivern de durs combats defensius invertint la meitat de la despesa pública a proveir al seu Exèrcit, mentre el seu enemic, Rússia, incrementa en dos terços el seu pressupost en defensa i seguretat.

“Els fons existeixen i totes les decisions estan preses. Ara ha de fer-se el treball corresponent sobre el terreny. Tot està perfectament detallat. Hi ha mines i ciment suficients” per a fortificar, va assegurar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en el seu missatge d’anit a la població.

El mandatari va fer aquesta declaració després de promulgar els pressupostos de l’Estat per a 2024, la partida de despeses del qual contempla prop de 90.000 milions de dòlars, la meitat dels quals es destinarà a defensa.

La despesa total ucraïnesa és inferior als recursos que Rússia destinarà l’any vinent només a defensa, que totalitzaran 10,4 bilions de rubles (al voltant de 111.000 milions de dòlars).

Reforçar fortificacions

Zelenski va assenyalar que “es necessita més rapidesa i efectivitat” en el reforç de les fortificacions i va recalcar que tots els responsables “tenen tasques clares”.

Precisament en les tasques defensives ha centrat el president ucraïnès la seva visita d’aquest dimecres a la regió meridional d’Odessa, a la vora de la mar Negra, on ha abordat amb els comandaments militars la defensa dels seus ports i infraestructures per a l’exportació de gra. En aquest sentit, la ciutat d’Odessa, la capital regional, va ser atacada aquest estiu gairebé diàriament amb drons i míssils en la campanya de bombardejos contra les capacitats d’exportació agrícola d’Ucraïna.

Encara que en les últimes setmanes les tropes de Moscou han intensificat els atacs contra les posicions ucraïneses, sobretot el front oriental, i aparentment han recuperat una certa iniciativa, el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha assegurat avui a Brussel·les que no hi ha un “estancament” en la resposta de Kíiv a la invasió russa. Kuleba ha fet aquesta declaració a la seva arribada a la reunió dels titulars d’Exteriors de l’OTAN que ha finalitzat avui en la capital belga.

Kíiv demana una àrea euroatlàntica d’indústria de defensa

“Necessitem crear una àrea comuna euroatlàntica d’indústries de la defensa. Aquest és l’únic mode no sols de continuar ajudant a Ucraïna a un nivell suficient, sinó també de garantir la seguretat i les capacitats de defensa dels mateixos països de l’OTAN”, ha subratllat Kuleba.

Kuleba ha expressat la seva confiança que el Congrés dels Estats Units “trobarà una solució que vagi en interès del poble estatunidenc, que consisteix a fer costat tant a Israel com a Ucraïna”, en al·lusió a la demora en l’aprovació de l’ajuda militar a Kíiv.

Segons molts experts militars, la contraofensiva ucraïnesa no va aconseguir els objectius esperats aquest estiu degut, en gran part, a la solidesa de les fortificacions construïdes per Rússia en el sud.

L’OTAN ressalta la feblesa de Rússia

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat avui que Rússia “ha retrocedit”, ara és “més feble política, militar i econòmicament” i “cada vegada depèn més de la Xina”. “Any rere any, Moscou hipoteca el seu futur a Pequín. Militarment, Rússia ha perdut una part substancial de les seves forces convencionals: centenars d’avions, milers de tancs i ha tingut més de 300.000 baixes”, ha subratllat.

L’Estat Major General ucraïnès ha informat aquest dimecres que durant la passada jornada les tropes russes van continuar els seus intents d’avançar amb atacs massius en diversos teatres d’operacions de la província oriental de Donetsk, en particular al costat de les localitats de Màrinka, Avdiivka i Bakhmut.

L’Exèrcit rus ha assegurat avui dimecres haver pres la localitat ucraïnesa de Jromove (Artiómovskoye), a l’oest de la ciutat de Bakhmut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia