Política

El govern espanyol preveu derogar el decret d'abastiment d'aigua a Barcelona en el proper Consell de Ministres

El govern espanyol considera que la situació d'excepcionalitat que va motivar el decret d'abastiment d'aigua de l'Ebre a Barcelona "ha canviat", i per aquest motiu la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, té previst reunir-se "d'immediat" amb representants de la Generalitat perquè, en el cas que es confirmi que la situació "ha finalitzat", el decret "serà derogat amb caràcter d'urgència en la pròxima reunió del Consell de Ministres", divendres de la setmana que ve.

Segons ha afirmat la vicepresident del govern espanyol Maria Teresa Fernández de la Vega, en el moment en què s'acordi que no existeix la situació d'emergència es "rescindirà" el contracte d'adjudicació de les obres del minitransvasament. Les converses en aquest sentit, ha dit, començaran la setmana que ve.

El secretari d'Estat d'Aigua, Josep Puxeu, assegura que les dades tècniques de les quals disposa el Ministeri sostenen que l'abastiment està assegurat i que per tant el Decret decau ''per ell mateix'', de manera que la canonada que havia de transportar aigua des de Tarragona fins a Barcelona no es construirà.

Els 180 milions d'euros de despeses per connectar les xarxes es destinaran a la construcció de les infraestructures que decideixi la Generalitat. Així, a partir d'ara la responsabilitat recaurà sobre el Govern, que serà qui decideixi en què inverteix els 180 MEUR previstos per a la canonada.

Aquest divendres s'ha reunit la sectorial de Medi Ambient amb la presència de diversos consellers autonòmics. En aquest context, el secretari de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha explicat com es desenvoluparan les accions dels diferents governs fins a la derogació del Reial Decret d'abastiment a Barcelona.

El text del Reial Decret ''diu el que diu'' es va aprovar amb la majoria de la Cambra té el seu procediment per solucionar una situació extrema i té el seu procés de derogació. ''El decret té la vigència que té''. Puxeu ha explicat que el Reial Decret establia que un mes després que entres en funcionament la dessaladora de El Prat o bé si s'acabava la situació d'emergència. ''Perdia la vigència i s'acabava el Decret i les obres'', ha dit Puxeu.
Per tant, la canonada per connectar les xarxes no es construirà. Els més de 180 milions d'euros que s'havien de destinar a l'obra, 184 milions concretament, quedaran a disposició de la Generalitat. Aquests diners ja eren del Govern perquè estaven inclosos dins de l'addicional tercera de l'Estatut que marca la inversió de l'Estat en funció del que Catalunya aporta al PIB de l'Estat.

Puxeu ha explicat que la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí ha portat un informe a Consell de Ministres per explicar al govern espanyol quin era l'estat de les conques. En paral·lel s'han produït reunions 'al més alt nivell' entre el govern espanyol i la Generalitat per avaluar quina era la situació. 'Tot ens fa entendre que estem sortit de la situació d'excepcionalitat hi ha un episodi de pluges que estan fent recuperar els aqüífers. Durant els pròxims dies la Generalitat i el govern espanyol mantindran el contacte i constataran que s'està sortit de la situació d'emergència i el decret perd vigència per si sol'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
DINAMARCA

El mòbil polític no és la hipòtesi prioritària en l’atac a la primera ministra danesa

BARCELONA

Israel rescata quatre ostatges vius enmig de nous atacs que causen més de 200 morts a Gaza

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Condemna unànime a l’atac a la líder danesa, que pateix danys cervicals lleus

BARCELONA
UNIÓ EUROPEA

Itàlia, Letònia, Eslovàquia i Malta ja voten a les europees

BARCELONA

“Queda constituït el Parlament de Catalunya”

Banyoles
David Madí i Cendrós
Empresari i autor del llibre “Merèixer la victòria”

“El nostre esforç és resistir, però resistir és el contrari de guanyar”

Barcelona
eleccions europees del 9-J

L’amnistia i el Parlament, al centre de la campanya

barcelona
Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Israel defensa la moralitat del seu exèrcit

Guerra a Europa

Macron anuncia l’enviament d’instructors francesos a Ucraïna

Barcelona